BarcelonaEl Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) estudiarà si sanciona o no les ràdios i les televisions privades amb seu a Catalunya que van negar-se a difondre la publicitat institucional de la Generalitat sobre el 9-N. Així ho ha demanat, a través d’una carta, el secretari de Comunicació del Govern, Josep Martí, a l’òrgan que regula i vetlla per les bones pràctiques dels mitjans audiovisuals públics i privats del país.
La missiva arriba després de les negatives de la Cadena SER, Onda Cero i la Cope a emetre dues falques publicitàries, tant del 9-N original com del 9-N alternatiu impulsat pel Govern. Ara l’executiu català posa en coneixement del CAC “l’incompliment” legal que això suposa i li demana que valori l’obertura del procediment sancionador corresponent tant per “persones físiques com jurídiques, de naturalesa pública o privada”.
El Govern esgrimeix l’article 82.1 de la llei de comunicació audiovisual, que estableix que els mitjans audiovisuals “estan obligats” a publicitar “els comunicats i les declaracions que el govern de l’Estat i de la Generalitat estimin convenients per causes justificades d’interès públic”. De fet, aquesta és la llei a què va apel·lar el Govern en sol·licitar per carta a totes les emissores i televisions catalanes la difusió gratuïta de la campanya institucional del procés participatiu del 9-N.
L’únic mitjà que aleshores va reaccionar públicament a la demanda del Govern va ser la Cadena SER, que va argumentar que l’executiu català no tenia “la cobertura legal necessària per imposar la seva obligatorietat”. En un comunicat va argumentar que es tractava d’una “exigència” sobre un afer que “divideix” la societat catalana i que “s’havia articulat ocultant les bases jurídiques que ho permeten”. Amb tot, la cadena del grup Prisa considerava que “la pretensió d’obligar a incloure falques elaborades per un Govern revesteix un caràcter d’excepcionalitat que no respon al criteri recollit a la llei”.
A banda de la SER, segons ha pogut saber l’ARA, la Cope va justificar-se directament a la secretaria de Comunicació de la Generalitat per traslladar-li que “els serveis jurídics de l’emissora creien que no s’esqueia” publicar l’anunci.
Ara la pilota és a la teulada del CAC. Segons fonts de l’organisme regulador, ja s’havien iniciat “els procediments oportuns” sobre aquesta qüestió abans de dimarts, el dia que es va rebre la carta. I és que una seixantena de particulars s’hi van adreçar avisant que hi havia emissores que no emetien els anuncis del 9-N. El sis membres del CAC, escollits pel Parlament a proposta dels grups parlamentaris, hauran de decidir ara si arxiven o tiren endavant el cas. Si decidissin obrir un expedient administratiu, el CAC podria sancionar les tres emissores. La llei de comunicació audiovisual preveu sancions econòmiques o la suspensió temporal de l’activitat, des d’1 dia a 3 mesos.