Política28/10/2015

El nou calendari de la declaració de ruptura: els equilibris interns del PP condicionen els tempos

C's, PSC i els diputats del PP frenen els tràmits de la proposta de resolució de JxSí i la CUP en demanar a la mesa que reconsideri la seva admissió. Els populars encara no han triat portaveus i posen en risc una reunió imprescindible de la Junta de Portaveus

Gerard Pruna
i Gerard Pruna

BarcelonaPot una indecisió del PP basada en els seus equilibris interns condicionar el calendari de la declaració de ruptura? Sembla que sí. Els dubtes de Xavier García Albiol sobre qui seran els seus portaveus a la cambra han fet que els populars siguin l'únic grup que encara no s'ha constituït com a tal, una decisió que de retruc afecta mecanismes clau del Parlament com ara la Junta de Portaveus, un òrgan imprescindible per desbloquejar la suspensió momentània de la declaració de ruptura –provocada per la petició de reconsideració de C's, PSC i els diputats del PP– i tirar endavant la resolució abans del primer debat d'investidura. Com afecta doncs, la situació interna del PP al full de ruta de JxSí i la CUP? Anem a pams.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per què Albiol no ha nomenat portaveus encara?

Cargando
No hay anuncios

Albiol no ha comunicat encara qui seran el seus portaveus al Parlament. Per què? D'entrada, perquè abans volia saber si els populars tindrien un seient a la mesa o no, un càrrec que hauria pogut suposar una sortida digna per al portaveu de l'anterior legislatura –i home de confiança de la presidenta del partit, Alícia Sánchez-Camacho–, Enric Millo. El líder del PP voldria situar Antonio Gallego –un dels seus fitxatges– com a portaveu, però això suposaria relegar Millo a portaveu adjunt del Parlament. Una decisió difícil, tenint en compte que l'últim servei de Camacho abans de renunciar a ser candidata el 27-S va ser nomenar-lo portaveu del partit. Albiol tenia previst reunir aquest dimecres el grup parlamentari i demà o divendres el comitè executiu per anunciar els càrrecs del seu grup, però ara tot apunta que apurarà els terminis al màxim i esperarà el dijous 5 de novembre, posant en perill així la convocatòria d'una reunió de la junta de portaveus que és imprescindible per tramitar la declaració de ruptura.

Què pot passar si el PP esgota terminis?

Cargando
No hay anuncios

Els grups parlamentaris discrepen sobre si la junta de portaveus es pot reunir abans que el PP nomeni els seus portaveus. Si no pogués, els tempos serien els següents: el PP es constituiria com a grup el dijous 5 de novembre, de manera que la Junta de Portaveus, que ha de desbloquejar la suspensió momentània de la declaració de ruptura, es podria reunir com a màxim el divendres 6 i s'obriria aleshores el termini d'esmenes, que, com que s'ha aprovat que es tramiti per via d'urgència, només durarà dos dies hàbils, fet que -accelerant els tràmits- portaria ja a dilluns 9, coincidint amb el termini màxim per celebrar el primer debat d'investidura.Aquest calendari complicaria el compliment del full de ruta de JxSí i la CUP –declaració de ruptura abans de la investidura-, tot i que fonts parlamentàries apunten que, en un cas extrem, el debat podria celebrar-se el mateix dia 9, abans que comenci el primer debat d'investidura.

Quines alternatives hi ha?

Cargando
No hay anuncios

La situació és peculiar, perquè coincideix amb un Parlament que tot just s'acaba de constituir. Això obre un escenari no previst estrictament al reglament de la cambra i que queda sotmès a interpretacions. Fonts de la mesa opinen que, malgrat que el PP està en el seu dret d'esgotar els terminis, hi pot haver marge per convocar una Junta de Portaveus abans. Com? Segons expliquen, hi ha la possibilitat que la mesa decidís que el dret a tramitar una iniciativa s'imposa al dret d'un grup a no constituir-se fins a l'últim dia hàbil. Això derivaria en el fet que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, convocaria en els propers dies –potser divendres– els grups ja formats a una junta de portaveus i convidaria el PP a enviar-hi un representant qualsevol. Una possibilitat, però, que genera dubtes en altres grups i que ha portat el vicepresident segon de la mesa, José María Espejo-Saavedra, a dir que demanarà als serveis jurídics un informe sobre la legalitat d'aquesta mesura.

En quin punt es troba ara mateix?

Cargando
No hay anuncios

A l'espera que els fets vagin aclarint el panorama, la mesa del Parlament ha admès avui a tràmit la petició de Ciutadans, PSC i els diputats del PP –encara no constituïts com a grup– per reconsiderar l'admissió a tràmit de la declaració d'inici del procés cap a la independència que van registrar ahir JxSí i la CUP. Aquest formalisme provoca la suspensió momentània dels tràmits de la declaració i en condiciona els tempos. En un context normal, la Junta de Portaveus s'hauria de reunir en les pròximes 48 hores per decidir si la declaració de ruptura es continua tramitant o no, però el fet que la legislatura tot just comenci i que el PP no s'hagi constituït encara com a grup, pot dificultar la convocatòria de la Junta de Portaveus i allargar aquest termini. Malgrat que tot està obert, fonts parlamentàries han confiat que la declaració de ruptura pugui votar-se abans del primer debat d'investidura –fins i tot en un ple el mateix 9 de novembre-. De moment, la mesa ha acordat avui també que es tramiti per via d'urgència –limitant a dos dies el període d'esmenes quan s'aixequi la suspensió– i ha rebutjat les peticions de C's, PSC i PP de demanar als serveis jurídics de la cambra un informe sobre la legalitat de la declaració de ruptura.