Nou Govern

Budó deixa el Parlament per incorporar-se a l'equip d'Argimon a Salut

L'exconsellera de Presidència s'encarregarà de la secretaria d'Atenció Sanitària i Participació

3 min
Meritxell Budó

BarcelonaNova incorporació de l'anterior Govern al nou executiu. Meritxell Budó, que en la passada legislatura va ser portaveu i consellera de la Presidència, deixarà el seu escó al Parlament i s'incorporarà a la conselleria de Josep Maria Argimon. Segons ha pogut saber l'ARA, s'encarregarà de la secretaria d'Atenció Sanitària i Participació, fins ara ocupada per Carme Bertral (nomenada per Esquerra). La idea és acabar de concretar les competències de la secretaria que ocuparà Budó en el decret d'estructuració del Govern i dotar-la d'una perspectiva "més estratègica", segons fonts coneixedores. Aquest decret és clau per acabar d'endreçar la conselleria, ja que dibuixa totes les secretaries i direccions generals amb les seves facultats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Budó, llicenciada en farmàcia, ja feia mesos que apostava per dedicar-se ara en l'àmbit de la salut, després de la seva experiència durant la pandèmia com a consellera de Presidència. L'exportaveu, al no repetir com a consellera, ha passat de manera momentània per la cambra catalana, però no tenia voluntat de quedar-s'hi. Des que van prendre possessió els nous consellers que la seva idea era incorporar-se en un càrrec executiu del nou Govern.

En el marc de les primàries de Junts per Catalunya, Budó va sorprendre amb un diàleg amb l'epidemiòleg Oriol Mitjà, molt crític amb la conselleria de Salut pilotada per Esquerra, en què van exhibir sintonia sobre les mesures a prendre en l'àmbit sanitari. De fet, en aquell moment Budó va discrepar de l'estratègia que estava seguint Alba Vergés en la lluita contra el coronavirus i es va alinear amb l'epidemiòleg a l'hora d'apostar per fer tests a les farmàcies o fer proves periòdiques a tota la població.

De Presidència a Salut

Budó no és l'única persona de l'anterior departament de Presidència que s'ha incorporat a l'equip de Josep Maria Argimon: Montserrat Morante, que era una de les persones més pròximes a la consellera al departament de Presidència, és ara la cap de gabinet de Josep Maria Argimon. Però no només ella: Meritxell Masó, amb una llarga experiència a l'administració, ha passat de ser la secretària general de Presidència a erigir-se com la número dos del departament de Salut.

Ridao a l'Institut d'Estudis de l'Autogovern i Ramentol a Presidència

Com és habitual en les primeres setmanes d'un nou govern, el consell executiu d'aquest dimarts ha arribat carregat de nomenaments destacats. Així, el fins ara lletrat major del Parlament, Joan Ridao, ha estat nomenat director de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern, mentre que Ismael Peña-López, fins ara director general de Processos Electorals, serà el director de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya –tal com va avançar ahir l'ARA–. També l'exsecretari de la mesa Eusebi Campdepadrós serà secretari de Relacions amb l'Administració de Justícia. També s'han confirmat nomenaments que ja s'havien anunciat com el de l'exconsellera de Justícia Ester Capella, que serà la nova delegada del Govern a Madrid, i el d'Anna Caula, nova secretària general de l'Esport.

Tal com va explicar l'ARA dilluns, en la majoria de casos els moviments fan que alts càrrecs de l'anterior legislatura continuïn al Govern però amb noves responsabilitats. Així, destaca el nomenament del fins fa poc secretari general de Salut Marc Ramentol com a nou director general de Coordinació Interdepartamental, però també el d'Aleix Villatoro com a director del Consell Català de l'Esport –la legislatura passada era director general de Relacions Institucionals del departament d'Acció Exterior– i d'Oriol Duran, que era director general d’Anàlisi i Planificació Estratègica a Exteriors i ara serà secretari de Comunicacio del Govern i Mitjans de Comunicació.

Entre els càrrecs que canvien de responsabilitat hi ha també Maria Matilde Villarroya, que és la nova secretària d'Economia després de ser la directora general d'Indústria la legislatura passada, i Gerard Figueras, que continua a l'executiu però ja no com a secretari general de l'Esport sinó com a secretari d'Acció Exterior i de la Unió Europea. A Acció Exterior sí que s'hi incorporen, tanmateix, dos càrrecs que fins ara no eren al Govern: l'enginyer tècnic industrial Albert Latorre serà el nou director general de Participació Ciutadana, i el llicenciat en enginyeria multimèdia Albert Cañigueral serà director general de Transparència i Dades Obertes.

stats