Política20/09/2013

Brussel·les recorda que es pot utilitzar l'euro sense ser membre de la UE

Els portaveus de la CE expliquen que Mònaco, el Vaticà, San Marino i Andorra tenen acords bilaterals amb l'Eurozona i Kosovo i Montenegro van adoptar la moneda unilateralment

Acn
i Acn

Brussel·lesLa Comissió Europea ha recordat aquest divendres que és possible utilitzar l'euro, la moneda única europea, encara que no es formi part de la Unió Europea.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després que el president Artur Mas defensés dijous que "Catalunya en qualsevol cas estarà dins de l'euro", els portaveus comunitaris han explicat els escenaris que permeten a un estat fer servir l'euro. "L'accés a l'eurozona és possible per a estats membres que respecten els criteris marcats pels tractats, i hi ha dos grups de territoris que no són estats membres però que utilitzen l'euro", ha dit el portaveu de l'eurocomissari Olli Rehn, Simon O'Connor.

Cargando
No hay anuncios

Per una banda, hi ha Mònaco, el Vaticà, San Marino i Andorra, i per l'altra, Kosovo i Montenegro. Dijous, el president Artur Mas va defensar que "Catalunya en qualsevol cas estarà dins de l'euro", perquè "hi ha països que no són a la UE i que tenen l'euro". El president català va remarcar que "no hi ha cap perill" de perdre la moneda única a Catalunya si s'assoleix la independència, i que als inversors "els és igual si Catalunya és un estat o no, si forma part d'Espanya o no", i que quan parlen que cal seguir a Europa "en el fons el que volen dir és l'euro", perquè "el que no volen és que Catalunya no tingui l'euro".

Aquest divendres, la Comissió Europea ha confirmat que és així, i tot i que la portaveu Pia Ahrenkilde ha reiterat que "no és el rol" de Brussel·les comentar "l'organització interna dels estats membres" ni "especular" sobre els possibles escenaris a Catalunya, ella mateixa ha demanat al portaveu econòmic, Simon O'Connor, que expliqués als periodistes els exemples d'estats de fora de la UE que fan servir l'euro.

Cargando
No hay anuncios

"Hi ha dos grups de territoris que no són estats membres de la UE però que fan servir l'euro", ha dit O'Connor. "Primer hi ha Mònaco, el Vaticà, San Marino i Andorra. Aquests territoris tenen un acord monetari amb la UE, no són part de l'Eurozona però tenen el dret d'adoptar l'euro com a moneda oficial, emetre euros, monedes que són legals a l'Eurozona amb l'obligació d'adoptar la legislació monetària i financera de la UE", ha explicat el portaveu d'Olli Rehn. Segons ha afirmat, aquests estats "no participen en cap decisió" a l'Eurogrup, "ni tan sols com a observadors".

El segon grup d'estats que fan servir l'euro, ha explicat O'Connor, són Kosovo i Montenegro, que van adoptar la moneda única "de forma unilateral". "'De facto' utilitzen l'euro, però no són part de l'eurozona, i per tant han de comprar els bitllets i les monedes als bancs comercials". A diferència d'Andorra, doncs, no poden emetre les seves pròpies monedes, però sí fer servir l'euro.