Boye sobre el cas Pegasus: "No hi pot haver hagut espionatge sense malversació"
El Parlament citarà Sánchez, Rajoy i una vuitantena de persones més a la comissió d'investigació per espionatge
BarcelonaEl Parlament ha posat en marxa aquest divendres el pla de treball de la comissió que investigarà el cas Pegasus, un grup de treball que es va posar en marxa a la cambra catalana malgrat la negativa del Congrés a fer el mateix. La majoria dels grups (sense Cs, PP ni Vox) han acordat citar el president espanyol Pedro Sánchez, l'expresident Mariano Rajoy i una vuitantena de persones més per aclarir aquells fets, que van afectar nombrosos independentistes, alguns dels quals, com Josep Rius (JxCat) presents aquest divendres a la comissió. Els primers a comparèixer han estat els advocats d'alguns dels espiats, Benet Salellas, Andreu Van den Eynde i Gonzalo Boye. Els dos últims, segons la investigació de Citizenlab, també van ser víctimes de l'espionatge en el marc del Catalangate, i tots dos han advertit que un dels delictes que es podrien haver comès per part de qui hauria fet servir el programari és la malversació. "No hi pot haver hagut espionatge sense malversació", ha considerat Boye.
"S'hauria de preguntar d'on han sortit els fons", ha proposat a la comissió, i ha denunciat que els últims "dos o tres anys" de la seva vida "són en mans o bé de l'Estat o bé d'aparells paraestatals". Per la seva banda, Van den Eynde ha considerat que el cas Pegasus pot implicar la comissió de molts delictes com "intromissió il·legítima, espionatge informàtic, intercepció de comunicacions, de dades tècniques, així com sabotatge informàtic si s'alteren dades". Fins i tot, hi pot haver "prevaricació del magistrat" que ha autoritzat l'espionatge, així com "malversació si hi hagués una perspectiva econòmica".
Tots dos i també Salellas han apuntat a la Fiscalia, a qui han acusat d'obstaculitzar la investigació i desprotegir les víctimes. "No hi ha hagut investigació, i per tant tampoc tutela dels nostres drets", ha reblat Salellas, que ha criticat que la Fiscalia qüestioni la "capacitat dels tribunals espanyols per investigar aquests fets": "Ha arribat a construir tota mena d'arguments estrambòtics". Boye, al seu torn, ha denunciat un menysteniment de les víctimes i ha pronosticat que "quan aparegui el primer jutge espiat, llavors hi haurà avenços".
Una vuitantena de compareixences
Els representants del PSC han marxat de la comissió com a protesta perquè es va ampliar l'ordre del dia per incloure les compareixences dels tres advocats aquest mateix divendres, abans que s'haguessin votat les propostes del pla de treball i el calendari de sessions. A banda de Sánchez i Rajoy, la cambra també sol·licitarà la compareixença de diversos ministres del govern espanyol, com Margarita Robles, Fernando Grande Marlaska, Nadia Calviño i Yolanda Díaz. També exrepresentants de l'executiu espanyol com Soraya Sáenz de Santamaría, Pablo Iglesias i Carmen Calvo, i la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay, així com els seus antecessors en el càrrec, Enric Millo i Teresa Cunillera.
En paral·lel, la cambra catalana sol·licitarà la compareixença de la responsable del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), Esperanza Casteleiro, i de l'exdirector de l'organisme Félix Sanz Roldán, ja que el Tribunal Suprem va avalar l'espionatge d'almenys 18 dirigents independentistes durant el Procés. També citarà el comissari de Justícia de la Comissió Europea, Didier Reynders, l'exanalista de la CIA Edward Snowden, professionals vinculats a CitizenLab, responsables de les empreses NSO Group i Saito Tech –vinculades al desenvolupament de Pegasus–, i responsables policials.