PRIMÀRIES REPUBLICANES
Política12/07/2014

Bosch obre la transició d’ERC a BCN

El candidat de Junqueras s’imposa a Amorós i intentarà l’assalt a l’alcaldia de la capital el 2015

M. Colomer / L. Vicens
i M. Colomer / L. Vicens

BarcelonaCanvi de cicle per a Esquerra a Barcelona. La formació va iniciar ahir una doble transició. D’una banda, la del relleu de l’inesgotable Jordi Portabella després de 15 anys al capdavant de la més important de les federacions del partit i del grup municipal. De l’altra, i més rellevant, la que el partit que lidera Oriol Junqueras vol que desemboqui en un canvi de les hegemonies a la ciutat. L’ara portaveu d’ERC al Congrés, Alfred Bosch, home de confiança del líder del partit, va imposar-se ahir amb més claredat de la que era inicialment previsible a les primàries del partit per escollir alcaldable. Va obtenir 654 vots (55%) davant els 532 (44,7%) d’Oriol Amorós, diputat al Parlament, vice secretari general, expresident de la federació de Barcelona d’ERC i vinculat a Portabella. El primer va guanyar unes primàries en què la participació no va arribar al 50% dels militants, simpatitzats i amics. Ho va fer en 7 dels 11 casals. Al d’Horta van empatar i Amorós va imposar-se a l’Eixample, Ciutat Vella i Clot.

Inscriu-te a la newsletter La desesperació d'haver de demanar ajuda al dimoniUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Guanyava així la idea de renovació que ha volgut imprimir l’equip de Bosch. I no aconseguien el resultat esperat, en canvi, l’experiència i el coneixement profund de la ciutat que Amorós -que ahir reconeixia sense embuts la “victòria clara” de Bosch- i el seu equip han explotat.

Cargando
No hay anuncios

La derrota de l’aparell barceloní

La victòria de Bosch és també la derrota simbòlica de l’aparell de la federació barcelonina d’ERC, que no ha aconseguit la mobilització que esperava dels seus afins. Caldrà veure, però, fins a quin punt Bosch té o vol tenir prou força interna per aconseguir el control orgànic del partit a la capital en un moment en què Esquerra aspira a l’alcaldia de la capital catalana. Les enquestes són molt bones però també preveuen un consistori molt atomitzat.

Cargando
No hay anuncios

D’entrada, però, ahir Bosch ja va fer els primers gestos per buscar la complicitat de “totes les executives de tots els casals i de la federació de Barcelona” per tal de treballar amb un clar objectiu: esdevenir l’alternativa al govern de CiU a la capital catalana i fer-ho amb un partit cohesionat, com ja ho és l’ERC de Junqueras a escala nacional. Per això va comprometre’s a “administrar bé i amb humilitat” la victòria. No pas sense oblidar l’autocrítica i la necessitat d’articular canvis de dinàmiques internes i d’obertura del partit a la societat. “Per canviar Barcelona també hem de canviar una mica nosaltres”, deia Bosch en una compareixença acompanyat del seu equip de campanya després de conèixer-se els resultats.

I Amorós, que va elogiar una campanya marcada per l’“elegància”, no va dubtar a oferir plena lleialtat al cap de cartell. “Estem compromesos a donar-ho tot” per guanyar Barcelona però també el 9-N, deia Amorós, que es va posar a disposició per reproduir a les municipals la victòria republicana a les europees a la ciutat. El diputat al Parlament va deixar clar ahir que ell i el seu equip faran pinya amb Bosch: “D’ERC Barcelona n’hi ha una, i estem treballant plegats pel mateix i amb els mateixos objectius”.

Cargando
No hay anuncios

La gestió de l’endemà

Bosch -que avui serà nomenat candidat en un congrés de la federació de Barcelona que validarà les primàries- va deixar entreveure que manté l’oferiment reiterat durant la campanya interna perquè Amorós l’acompanyi com a número dos de la llista. Ahir ja van tenir una primera conversa que seguirà els pròxims dies per buscar l’entesa. Bosch busca “una sola candidatura” per superar antigues dinàmiques caïnites. “S’ha de parlar molt i intentar trobar fórmules de consens”, va defensar el portaveu a Madrid. Però més enllà de la unitat, l’ara ja candidat d’ERC a Barcelona va expressar la seva voluntat d’obrir al màxim el partit a la societat per configurar el projecte de futur pel qual volen que esdevingui la futura “capital de la República Catalana”.

Cargando
No hay anuncios

Culminació de la ‘junquerització’

Malgrat que el líder del partit, Oriol Junqueras, ha evitat posicionar-se al costat de cap dels dos candidats, Bosch -que ha tret partit de l’avantatge mediàtic que li ha donat la tribuna del Congrés- s’ha presentat com l’ambaixador de la cara del creixement exponencial d’ERC després de la desfeta del 2010. Culminava, amb la votació d’ahir, el procés de junquerització del partit en la federació més important de la formació, que sota comandament de Portabella ha fet vida sovint paral·lela i exercit de contrapoder.

Cargando
No hay anuncios

Junqueras -que va impulsar obertament la candidatura de Bosch a les primàries de les espanyoles del 2011 davant l’ex secretari general Joan Ridao- no s’ha mullat, però ho han fet membres de la direcció nacional molt pròxims a ell i ha permès que Bosch es presentés com el candidat junquerista.

Si el risc de les primàries era una fractura interna del partit en un dels seus moments més dolços, els discursos deixaven entreveure ahir que ERC ha girat full.