Junts s'encomana al tàndem Borràs-Turull per afrontar l'etapa post-Puigdemont
Pacten compartir el poder al 50-50 per evitar la trencadissa
Barcelona"És millor un acord que un desacord". Amb aquesta premissa han entomat bona part dels dirigents de Junts per Catalunya el pacte entre l'exconseller Jordi Turull i la presidenta del Parlament, Laura Borràs, per presentar la candidatura en el congrés que se celebrarà el 4 de juny a Argelers (Catalunya del Nord) i que obrirà una nova etapa al partit després del pas al costat de l'expresident Carles Puigdemont i el fins ara secretari general, Jordi Sànchez. Borràs serà presidenta de la formació i Turull secretari general: han aconseguit arribar a un pacte per compartir el poder de la cúpula, però la incògnita és si, representant ànimes diferents de la formació, aconseguiran acabar amb la tensió interna que ha caracteritzat el partit des que es va formalitzar l'any 2020.
"Som els pares i els fills de l'1 d'Octubre", ha proclamat aquest dimarts Turull en una compareixença conjunta amb la presidenta del Parlament, que ha celebrat l'aliança com un "molt bon acord" i una "oportunitat" per consolidar el projecte de JxCat. La presidenta del Parlament ha aconseguit situar dues persones de la seva màxima confiança al capdavant de les vicepresidències del partit, els diputats Francesc de Dalmases i Aurora Madaula, a més de quedar-se amb la secretaria d'organització amb el regidor de Badalona, David Torrents, i la meitat de l'executiva. També es farà una reforma dels estatuts que obligarà a prendre les decisions de comú acord entre la secretaria general i la presidència del partit –fins ara el pes el portava el secretari general, Jordi Sànchez–. "Ha sigut fàcil", ha afirmat Turull, que ha assegurat que el repartiment de competències no serà un problema perquè ho pactaran tot.
La presidenta del Parlament havia condicionat l'acord a poder marcar el rumb de Junts i no descartava presentar una candidatura alternativa a Turull si no tenia pes a l'executiva. De fet, es va molestar quan uns dos-cents càrrecs de Junts van fer un manifest situant-la a ella de presidenta del partit, ja que fins ara no tenia competències executives. L'exconseller s'ha avingut a pactar evitant la trencadissa i s'ha situat a la secretaria general, però això ha implicat cedir a la meitat de la cúpula.
La negociació, que es va tancar dilluns a la nit, ha estat centrada en els noms que havien de pertànyer a l'executiva: la meitat a proposta de cadascun. Puigdemont no hi ha intervingut, però tant Turull com Borràs hi han inclòs sensibilitats pròximes a Waterloo: es tracta de la consellera Gemma Geis, Marta Madrenas o Aleix Sarri. També el portaveu, Josep Rius, que seguirà sent vicepresident amb l'alcaldessa de Vic, Anna Erra. També continuarà la secretària de finances, Teresa Pallarès, pròxima a Jordi Sànchez, mentre que David Saldoni, fins ara secretari d'organització pròxim a Turull, serà membre de l'executiva i s'encarregarà de la política municipal de cara a les eleccions locals del 2023.
A proposta de l'exconseller, també destaca l'entrada a l'executiva de Junts el conseller Jaume Giró, que es va fer militant el novembre passat –segons el partit– però no ho va fer públic. No hi són, en canvi, el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, i el president del grup parlamentari, Albert Batet, malgrat que seran membres nats de la direcció per la responsabilitat pública que ocupen. Pel que fa a la resta de l'executiva, estarà formada per la consellera Violant Cervera –de l'estricta confiança de Turull–, així com l'exconseller Damià Calvet i l'exresponsable d'Interior Miquel Sàmper –per part de Borràs–. També els diputats Míriam Nogueras, Joan Canadell, Cristina Casol, Jaume Alonso-Cuevillas, Jordi Fàbrega, Mònica Sales, Ester Vallès, Salvador Vergés i Glòria Freixa, a més del delegat a les comarques de Barcelona Toni Morral –afí a Jordi Sànchez–, Montserrat Caupena –candidata a les primàries per a l'alcaldia de Junts per Terrassa– i Montserrat Girbau –coordinadora de Junts a la Catalunya Central.
Acord programàtic?
Turull i Borràs han evitat la fractura del partit al congrés del 4 de juny i que la militància hagi de triar entre dues llistes. Ara bé, no és cap secret que tots dos representen dues ànimes diferents de l'espai de Junts i que en els pròxims mesos hauran de posar-se d'acord en qüestions que fins ara han tensat les costures de la formació: el pacte amb el PSC a la Diputació de Barcelona; l'avaluació de l'acord de govern amb Esquerra –que va teixir Sànchez amb l'oposició de Borràs–; la reforma de la llei de política lingüística després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hagi demanat l'execució forçosa del 25% de castellà, i el futur de la mateixa presidenta del Parlament, ja que si se li obre judici oral per la causa de la Institució de les Lletres Catalanes i Esquerra s'alia amb l'oposició per suspendre-la de diputada, el seu entorn demana trencar la coalició a la Generalitat.
Aquest dimarts el nou tàndem de Junts ha evitat respondre a algunes d'aquestes preguntes i s'ha limitat a dir que han pactat un "acord programàtic" i la "brúixola", més enllà de les polítiques concretes que ja vindran. "Volem escoltar", han conclòs, en al·lusió al debat que s'ha de mantenir al juliol en la segona fase del conclave, on els militants participaran en la definició de la ponència organitzativa i política del partit.
S'ha resolt una incògnita –hi ha unitat sobre qui ha de dirigir la nova etapa de Junts–, però en queda una altra: quin serà el rumb del partit de la mà de Turull i Borràs.