Partits polítics

Borràs i Turull agafen el timó de Junts amb el repte de la unitat interna

Demanen a la militància que voti a tots els aspirants a la direcció per evitar vots de càstig

BarcelonaAquest dissabte se celebra a Argelers el primer congrés de Junts per Catalunya en què els delegats es veuran les cares. Ara fa dos anys el partit es va formalitzar en un acte telemàtic, en plena pandèmia, que va donar el tret de sortida a una direcció capitanejada per l'expresident Carles Puigdemont i l'exlíder de l'ANC Jordi Sànchez, marcada per la tensió i la complexitat interna. Ara, els dos líders de l'1 d'Octubre fan un pas al costat i cedeixen el protagonisme a un nou tàndem: un dels seus companys de files el 2017, l'exconseller Jordi Turull, serà el nou secretari general, i qui ha sigut la cara visible des de les primàries del partit de l'any 2020, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, rellevarà Puigdemont com a màxim líder del partit. Turull i Borràs van salvar la unitat al congrés a darrera hora i ara tenen el repte que la cohabitació que han pactat a la cúpula, amb la meitat de la direcció proposada per cadascun, sigui operativa. També hauran de pilotar la formació després de l'era Puigdemont, que deixa la presidència del partit per centrar-se en el Consell per la República i que fins ara ha actuat com a punt d'unió.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Hi ha dirigents que són optimistes sobre la nova etapa, ja que creuen que si Borràs i Turull s'entenen els seus respectius sectors faran pinya sense protestar. D'altres, en canvi, creuen que serà una pugna constant per veure quina pulsió s'imposa, si la més dura, representada per la presidenta de Parlament, o la més institucional, encarnada per l'exconseller. Els debats que hauran d'afrontar són immediats: els pactes municipals i, principalment, el manteniment de l'acord amb el PSC a la Diputació de Barcelona (Borràs sempre s'hi ha mostrat contrària); l'acord de coalició de Govern amb Esquerra, que va forjar Jordi Sànchez i amb el qual la presidenta del Parlament sovint ha marcat distàncies; i les conseqüències del cas de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) que afecta la futura presidenta de Junts, que pot tornar a tensar les relacions amb els republicans i també amb la CUP.

Cargando
No hay anuncios

Borràs i Turull han fet una crida a la unitat aquest divendres en una carta a les bases, però també una petició: "Us demanem que feu confiança a tots i cadascun dels noms [de la candidatura] que han fet el pas d'acompanyar-nos en aquest repte". Una manera subtil de demanar a la militància que a l'hora de votar no castigui ningú de la llista Borràs-Turull que aspira a ser a la direcció. Aquesta opció l'han considerat en els darrers dies alguns dirigents -sobretot de l'entorn de l'exconseller- descontents amb noms com el de la secretària segona de la mesa i aspirant a vicepresidenta del partit, Aurora Madaula, o el secretari d'organització, David Torrents, un lloc que Turull va cedir a Borràs a última hora per arribar a un acord i perquè hi col·loqués algú de la seva confiança.

Cargando
No hay anuncios

Cal tenir en compte que, malgrat que hi hagi una sola candidatura, el sistema de votacions permet que algú es pugui quedar fora de la direcció si no supera el 50% dels vots del dirigent més votat. Hi haurà fins a tres urnes diferents: una per votar el secretari general, el d'organització i finances; una altra per a la presidència i els quatre vicepresidents, i una altra per als vint membres que es presenten per formar part de la direcció.

Així, no només es tracta de mesurar el suport dels aspirants a ser a la direcció nacional, sinó també quin suport desperten Borràs i Turull entre la militància. La presidenta del Parlament sempre ha arrasat quan s'ha sotmès a la votació de les bases (l'últim cop va ser en l'elecció com a presidenciable de Junts a les eleccions del 14 de febrer del 2021) i cal veure si manté aquesta força intacta després de la seva gestió del Parlament -amb les llicències per edat i el cas Juvillà- i de les darreres informacions sobre la investigació judicial que afecta la seva etapa al capdavant de la ILC. La votació també serà un test per a Turull, ja que constatarà fins a quin punt té el suport o no del partit de cara a topades potencials amb Borràs.

Cargando
No hay anuncios

Segona fase

El congrés de Junts té dues fases. La primera, aquest dissabte a Argelers, servirà per elegir la nova cúpula. A la segona, el 16 i 17 de juliol a La Farga de l'Hospitalet de Llobregat, es debatran la ponència política, organitzativa, municipal i sectorial. Cada una té un coordinador i aquest dissabte, a porta tancada, n'esbossaran un primer tast per engegar el debat d'esmenes en les setmanes vinents. Les ponències que desperten més atenció són la política -que coordina Aleix Sarri, proper als postulats de Borràs- i l'organitzativa -que pilota la consellera Violant Cervera, de l'entorn de Turull-. En la primera s'ha de definir el rumb del partit, en què les diferents famílies intentaran trobar una síntesi, i a la segona han de reformar els estatuts per garantir que la presidència i la secretaria general prendran totes les decisions de mutu acord. Aquest darrer punt va ser una de les condicions de Borràs per renunciar a presentar-se a la secretaria general i no enfrontar-se a Turull: la presidenta del Parlament creu que en l'etapa de Jordi Sànchez no ha tingut prou pes al partit i ara vol revertir-ho prenent-ne el comandament.