La legislatura catalana

Borràs s'acomiada: "Per lleialtat a mi mateixa deixo la presidència de Junts"

Diu adeu al "món tan fosc de la política" i avisa que ara recupera la "llibertat"

La fins ara presidenta de Junts, Laura Borràs, acompanyat del secretari general, Jordi Turull

CalellaJunts obre una nova etapa i ho fa amb el retorn de Carles Puigdemont a la presidència del partit per forjar una alternativa al govern de Salvador Illa. I això comporta un adeu significatiu: el de Laura Borràs. La fins ara presidenta s'ha acomiadat a l'arrencada del congrés extraordinari que celebra la formació aquest cap de setmana a Calella i ho ha fet amb retrets al "món fosc de la política". "Per lleialtat a mi mateixa i per coherència personal i política avui deixo la presidència de Junts", ha assegurat, advertint, però, que no se'n va de l'organització: agafarà les regnes de la fundació de la formació i recupera ara la "llibertat" per fer les seves aportacions. Un avís a navegants.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, ha parlat de la fi de "l'anomalia", en al·lusió al fet que Puigdemont fos "el president de Junts sense ser-ho", i s'ha refermat que és la figura de l'expresident el que "defineix i cohesiona Junts". "Mai he volgut substituir el president en res ni per res [...]. Vaig entrar en política per petició seva, després he fet totes les renúncies que han estat necessàries per ser allà on el president m'ha demanat que fos", ha sentenciat, afegint que ha prioritzat "les necessitats col·lectives a les necessitats personals". També ha demanat "disculpes" pels "errors" que ha comès.

Borràs ha arribat a Calella acompanyada del seu entorn més proper: el fins ara secretari d'organització, David Torrents, que també queda relegat i substituït per la diputada Judith Toronjo, a més del diputat Francesc de Dalmases. Ho ha fet separada de la nova cúpula, encapçalada pel també actual secretari general del partit, Jordi Turull. Borràs no l'ha mencionat en cap moment durant el seu discurs després de dos anys farcits de tensió. Només s'hi ha referit de forma implícita quan ha parlat de la seva pròpia "generositat" al congrés d'Argelers del 2022 quan va pactar una candidatura amb ell per evitar un conclave d'enfrontament. "Em vaig creure la frase a la qual mai he deixat de ser fidel: «jo sí que soc dels teus»". I ha enviat un missatge velat al turullisme: "La voluntat d'harmonitzar la polifonia ha de prevaldre per sobre de voler eliminar la discrepància".

I és que en aquest conclave, el borrassisme queda totalment apartat per l'actual secretari general. Si bé fa dos anys van pactar la direcció al 50%, aquest cop l'entorn de la fins ara presidenta de partit no tindrà presència a la cúpula. Borràs ha anat perdent poder de forma progressiva, aïllada dels nuclis de decisió, i també amb divisió al voltant del seu entorn. Si és elegida presidenta de la fundació, fins ara de Demòcrates, serà part de l'executiva com a membre nat, però d'un nivell ras.

D'altra banda, Turull ha defensat l'informe de gestió de la direcció sortint, que ha estat avalat per unanimitat amb una votació a mà alçada. El secretari general ha defensat les decisions de Junts dels últims dos anys, també la sortida del Govern, en la qual ell no es va mullar i li va costar crítiques dels seus. També ha llançat retrets a ERC per lamentar que no sabessin per què volen el poder i que ara estiguin "esbudellant-se" precisament per això. És més, ha recordat que després de deixar l'executiu de coalició els juntaires no van caure en la "irrellevància" que havia pronosticat una part de la premsa, segons ha dit. Alhora, ha criticat els republicans pels pactes amb les diputacions provincials, en què els d'Oriol Junqueras es van decantar en tres de les diputacions per arribar a un acord amb el PSC. "Ja ha sortit una altra secretària general que va explicar per què no hem tingut presidències provincials", ha dit en al·lusió a la versió que va donar Marta Rovira.

En aquest sentit, s'ha aferrat al pacte independentista per fer Josep Rull president del Parlament per demostrar que l'entesa per presidir institucions és possible si es va "a la una" i ha lamentat que no es coordinessin per a la Generalitat: "Ara no hi hauria el govern més espanyolista". Ara bé, per a la fase de represa per al sobiranisme que ha dibuixat, creu que "toca oferir un lideratge que impulsi la recuperació de la il·lusió per l'independentisme", el de Carles Puigdemont, que ha seguit des de Bèlgica l'arrencada del congrés i rellevarà Borràs aquest diumenge.

Basant-se en el resultat de les eleccions catalanes, les municipals –amb 334 alcaldies– i les europees –tot i la caiguda en aquestes últimes– i la posició decisiva a Madrid, Turull ha fet un balanç positiu del seu mandat i ha augurat l'èxit per a Junts en aquesta nova etapa, malgrat que ara mateix els juntaires només presideixen el Parlament, la Diputació de Girona i la ciutat més gran en què tenen alcaldia és Sant Cugat del Vallès. Els encarregats de pilotar el vaixell en aquest context, a banda de Puigdemont i Turull, seran els vicepresidents de la formació Toni Castellà –procedent de Demòcrates, que ha confluït amb Junts–, la diputada al Congrés Míriam Nogueras i la portaveu al Parlament, Mònica Sales. Josep Rius, actual portaveu, repeteix també a la vicepresidència.

stats