HORITZÓ ELECTORAL
Política01/12/2020

Borràs s’estrena com a candidata de JxCat amb retrets a ERC

Els republicans s’hi tornen i critiquen l’“obsessió” de Junts per criticar el partit de Junqueras

Marc Toro / Núria Orriols / Quim Bertomeu
i Marc Toro / Núria Orriols / Quim Bertomeu

Barcelona“És important que la gent tingui clar quan diposita el seu vot que no tots els independentistes acaben sent independentistes”. Aquest és un dels primers missatges que va llançar ahir Laura Borràs ja com a candidata oficial de JxCat a la presidència de la Generalitat, amb l’objectiu de diferenciar-se d’Esquerra de cara a les eleccions. Segons el parer de la portaveu al Congrés, expressat en entrevistes tant a RAC1 com a Els matins de TV3, els republicans han posat a la pràctica una estratègia que no serveix per acostar-se la independència -en al·lusió al pacte dels pressupostos amb PSOE i Podem.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Borràs va demanar que el 14 de febrer sigui un “plebiscit” sobre els diferents plantejaments de les forces independentistes. També es va mostrar contrària a un govern amb partits que no siguin favorables a l’estat propi, el contrari del que va expressar el vicepresident i candidat d’Esquerra, Pere Aragonès, a La Vanguardia diumenge, en què estenia la mà als comuns. “Establirem aliances amb els partits que vulguin tenir un govern netament independentista”, va expressar Borràs, que va posar aquesta condició per pactar amb Esquerra després de les eleccions. “Si Esquerra prioritza la independència, hi serem”, va afegir.

Cargando
No hay anuncios

Les paraules de Borràs no van ser ben rebudes al carrer Calàbria de Barcelona, ni a una banda ni a l’altra. Tant Esquerra com el PDECat (les seves seus són davant per davant) van carregar contra Borràs per haver establert barems dins l’independentisme. La secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, va felicitar Borràs per la victòria enfront del conseller Damià Calvet, però va criticar la seva “obsessió”, en paraules de la republicana, “per atacar ERC”. “No entrarem en el joc de qui és més independentista perquè és un debat estèril”, va assegurar, i va lamentar que posi en dubte l’independentisme del partit que dirigeix Oriol Junqueras: “Som companys de viatge, posem-nos a treballar junts”. Al seu torn, Àngels Chacón, candidata del PDECat, va titllar d’“excloents” les paraules de Borràs.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, Esquerra tampoc es va estalviar els retrets cap a JxCat, cosa que acabava d’evidenciar que la tradició de no entrar en el cos a cos amb el soci de Govern ha passat a millor vida. Tal com acostuma a fer el líder a Madrid, Gabriel Rufián, Vilalta va demanar a Junts que se centri en reforçar el “centredreta” mentre ERC reforça el “centresesquerra”. Unes declaracions que molesten JxCat perquè l’espai de Carles Puigdemont es reivindica com a “transversal” i alguns dirigents el defineixen també com a centreesquerra.

Acusacions creuades

Una de les poques coses en què van coincidir ahir JxCat i ERC és en acusar-se mútuament de voler pactar amb els socialistes després de les eleccions. Borràs va carregar contra els republicans per l’acord que han fet amb el PSOE i Podem pels pressupostos, ja que creu que ha donat una “assegurança de vida” al govern espanyol quan els comptes són “lesius” per a Catalunya. A parer seu Esquerra no exerceix la “resistència” que requereixen els embats de l’Estat, va dir, i va sembrar el dubte sobre si l’aliança dels pressupostos es podia replicar a Catalunya després del 14-F. Vilalta, en canvi, va fer-ho al revés: va recordar el pacte de JxCat i el PSC a la Diputació de Barcelona. “Que deixin de parlar d’ERC. Aquí els únics que han pactat amb el PSC són JxCat a la Diputació per excloure ERC”, va acabar.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, el PSC resolia la picabaralla descartant pactar amb cap partit independentista. “La presidència es decideix entre Miquel Iceta o Aragonès”, va dir ahir l’eurodiputat Javi López. Tanmateix, hi ha un partit que sí que pressiona pel canvi d’aliances a Catalunya. El portaveu dels comuns, Joan Mena, ahir va demanar a ERC que “s’emancipi” de JxCat per no continuar amb el “desgovern” actual després del 14 de febrer. A parer seu, els de Puigdemont aposten per una via de “bloqueig” que no els porta enlloc i ERC no pot establir cap acord de “futur” si inclou Junts en l’equació.

Tret de sortida a la segona urna

Mentre Borràs s’estrenava ahir com a candidata de JxCat a les eleccions, s’obria el termini de la segona ronda de primàries al partit, que prometen ser més disputades que l’elecció de presidenciable. Sobretot a Barcelona i a Tarragona. Per optar als llocs darrere de Borràs han fet el pas endavant, tal com va explicar l’ARA ja en l’edició d’ahir, la portaveu, Elsa Artadi, el vicepresident del partit, Josep Rius, i els consellers del Govern Meritxell Budó i Jordi Puigneró -també està previst que ho faci Calvet-. Però no estaran sols: també fan el salt el diputat al Congrés Jaume Alonso Cuevillas -popular entre part de les bases independentistes-, la diputada Aurora Madaula, la presidenta de la JNC, Judith Toronjo, o membres de la direcció de Junts menys coneguts, com l’advocat Joaquim Jubert. Només vuit obtindran la plaça de diputat en aquesta primera ronda.

Cargando
No hay anuncios

Passarà el mateix a Tarragona, però amb menys llocs per repartir: se n’escullen quatre. En aquesta demarcació aspiren a liderar el president de grup parlamentari, Albert Batet; el secretari primer de la mesa, Eusebi Campdepadrós, i la secretària de finances, Teresa Pallarès. Però també s’hi han presentat l’exmembre de l’ANC Irene Negre, la diputada Mònica Sales, l’exsenador de CDC Jordi Sendra o Rai López. A Girona la cara visible es juga entre l’alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, i la portaveu al Parlament, Gemma Geis, i a Lleida ha fet el pas l’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, tot i que es busca un nom més conegut per encapçalar que podria ser el conseller Ramon Tremosa. Puigdemont apareixerà al final del procés i anirà on vulgui: guanya força l’opció que faci tàndem amb Borràs a Barcelona.

Laura Vilagrà farà tàndem amb Aragonès

Incògnita resolta. L’exalcaldessa de Santpedor i exdiputada del Parlament Laura Vilagrà serà la número dos de la llista d’ERC a les eleccions del 14-F fent tàndem amb el vicepresident del Govern, Pere Aragonès. ERC es decanta així per un perfil gens mediàtic, però en reivindica l’experiència i la capacitat de “gestió”. Ja pensa en ella per ser al proper executiu català.