Política04/10/2019

Borràs creu que no es podran mantenir els pactes amb el PSC si es torna a aplicar el 155

"Si jo ara estigués al Govern i s'apliqués, em quedaria al meu despatx fent la meva feina", diu

Ara
i Ara

BarcelonaLa diputada de JxCat al Congrés Laura Borràs creu que no es podran mantenir els pactes amb el PSC, com el de la Diputació de Barcelona, si es torna a aplicar el 155 a Catalunya. "Hem de veure si es pot continuar treballant o no en aquesta línia. Jo penso que no s'ha de poder, però és un espai que no em pertoca a mi i no tinc capacitat d'influència", ha afirmat en una entrevista a 'Els matins' de TV3.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sobre si un eventual nou 155 posaria en dubte els pactes municipals amb el PSC, Borràs ha dit que "el PSC forma part del PSOE, i segurament és la pitjor cara del PSOE", perquè "en lloc de protegir els catalans va aprovar l'aplicació del que va suposar anul·lar la seva governança". En aquest sentit, Borràs ha criticat que el PSC "avali i aplaudeixi" el 155 i ho ha qualificat d'"inaudit".

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, preguntada per com hauria de reaccionar el Govern davant l'aplicació d'un altre 155, Borràs ha respost que si ella fos a l'executiu català es quedaria al seu despatx fent la seva feina. I és que, segons ha dit, davant una "mesura de força" com el 155 hi ha dos camins: acceptar-ho o intentar plantar-hi cara. "Si jo ara estigués al Govern i s'apliqués el 155, em quedaria al meu despatx fent la meva feina", perquè considera que quan es va aplicar va anar més enllà de la seva constitucionalitat i ho veu com una mesura de força.

Ha recordat que llavors era directora general a la conselleria de Cultura de Lluís Puig: "Vaig fer tot el que estava a les meves mans perquè el 155 no fos tan efectiu" com volien els que el van aplicar, per exemple, protegint els treballadors, ha dit. Borràs ha afirmat que es van fer "focus de resistència" i ha explicat que no van convocar els consells assessors de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) per evitar que els hagués de presidir un ministre.

Cargando
No hay anuncios

Resposta a la sentència

Sobre la resposta política a la sentència, Borràs ha apostat per una resposta col·lectiva d'institucions i ciutadania: "Cadascú, des del seu espai, ha de fer tot el que pot per treballar per la independència del país". Al preguntar-li si és favorable a una paralització de les infraestructures, ha dit que treballen en un marc coordinat, sense concretar en què consistirà, i d'altra banda ha afegit que "la ciutadania catalana és autoorganitzada" i que, per exemple, abans de l'1-O hi havia incredulitat sobre si es podria votar i va acabar sent possible.

Cargando
No hay anuncios

"És obvi que no es pot explicar el tipus de resposta que hi pot haver", ha dit, i ha defensat una resposta de ciutadans i institucions en comunió. Ha recordat que el 3 d'octubre del 2017, després del referèndum de l'1 d'Octubre, de la repressió del govern central per generar por i que la gent es quedés a casa, molts catalans van sortir al carrer secundant una aturada: "Això genera uns punts d'inflexió que hem de ser capaços de generar".