BarcelonaFalta poc més d'un mes pel 14-F i els partits, malgrat la incertesa de la situació sanitària, continuen preparant la maquinària electoral. En els últims dies, formacions com el PSC i el PP han marcat l'agenda anunciant canvis de candidat sorpresa o fitxatges estrella: els socialistes han canviat Miquel Iceta per Salvador Illa i els populars han obert la llista a altres cares, com les de Lorena Roldán i Eva Parera. Però n'hi ha d'altres que han volgut utilitzar el tràmit de la recollida d'avals per fer una demostració de força. És el cas de Junts per Catalunya, que, malgrat tenir la marca consolidada des de les últimes eleccions al Parlament, aquesta vegada han hagut de demanar signatures per poder presentar-se als comicis del mes de febrer perquè, després del divorci amb el PDECat, el partit de Carles Puigdemont no tenia els drets electorals.
Inscriu-te a la newsletter Política
Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi
"Catalunya necessita un canvi de govern", ha dit aquest dimarts la seva candidata, Laura Borràs, malgrat que actualment JxCat ja governa amb ERC. Junts reivindica seguir governant amb els republicans i Borràs no ha anat més enllà d'aquesta proclama simbòlica. Des de la inhabilitació del president Quim Torra, l'executiu català està en funcions, i el vicepresident, Pere Aragonès, exerceix de president substitut.
En la vigília del termini per presentar les candidatures a la Junta Electoral, Junts ha anunciat que ha recollit "més de 52.000" signatures, una xifra que supera de llarg els 5.000 avals que els feien falta per poder concórrer a les eleccions del febrer. Els partits extraparlamentaris o sense drets electorals han de reunir el 0,1% de signatures respecte al cens de cada circumscripció. JxCat es va activar com a partit el juliol del 2020 i ha hagut de començar de zero perquè el 2017 el partit de Carles Puigdemont es va presentar amb els drets electorals del PDECat i el 14-F els utilitzarà la candidata Àngels Chacón.
Junts no és l'única formació que fa setmanes que recull avals per poder presentar-se al 14-F. Entre el trencaclosques independentista, hi ha diverses formacions que també estan demanant signatures. És el cas del Partit Nacionalista de Catalunya (PNC) de Marta Pascal. Aquest mateix dilluns, el partit enviava un missatge a la seva militància en què explicava que havien aconseguit les signatures necessàries a Girona i Tarragona, però que encara els en faltaven a Barcelona i Lleida. La formació de Pascal demanava un últim esforç a la militància per assolir l'objectiu.
Qui també preveu aconseguir les signatures necessàries per presentar-se el 14-F és Primàries. El partit assegura que a les províncies de Lleida i Girona ja tenen els avals i que a Barcelona i Tarragona els falta poc. La Coalició de Represaliades (CR), que es vol presentar amb Roger Español com a cap de llista, també està recollint avals, així com també les organitzacions que van participar en la trobada de Donec Perficiam, que volia teixir una candidatura unitària independentista. Finalment, però, només dues formacions es presentaran conjuntament –Força Catalunya de Santiago Espot i el Bloc Sobiranista Català–, i la resta ho faran per separat. Això si aconsegueixen els avals.
A l'altra banda de l'espai polític, Vox també ha hagut de recollir signatures per presentar-se per primera vegada a les eleccions al Parlament. Segons el partit, ja han aconseguit les signatures necessàries i no s'esperaran fins a la setmana que ve per fer-ho públic, sinó que ho faran després de Reis.
Els partits poden recollir avals fins a l'11 de gener, dilluns que ve, que és quan s'acaba el termini per presentar les candidatures a la Junta Electoral. Dos dies després es publicaran al DOGC totes les llistes. Paral·lelament, fa dues setmanes que s'ha obert el termini per sol·licitar el vot per correu i es podrà fer fins al 4 de febrer. En aquesta ocasió, les peticions s'han multiplicat respecte fa tres anys a causa de la situació sanitària i, segons el departament d'Exteriors, a hores d'ara ja n'han comptabilitzat 12.000. Una xifra molt superior a les 3.000 que s'havien registrat el 21-D quan faltaven 40 dies per les eleccions.
Acord amb MES
La candidata de JxCat, Laura Borràs, ha volgut escenificar també aquest dimarts, tal com va fer amb Demòcrates de Catalunya, l'acord electoral per concórrer a les eleccions amb Moviment d'Esquerres, un partit format per exsocialistes i que en el seu moment va impulsar Ernest Maragall (ara ja militant d'ERC). "Continuem sumant com a formació central. Avui sumem per l'esquerra perquè som un partit progressista", ha dit Borràs.
L'acord, que ja s'havia anunciat, consisteix en el suport de MES a JxCat als comicis i en la inclusió de dirigents simbòlicament en la candidatura. "Som a JxCat per la transversalitat i la unitat", han defensat els portaveus de MES, Josep Serra i Jordi Serra, que en les anteriors eleccions al Parlament, el 21 de desembre del 2017, es van presentar amb Esquerra.