Borràs obrirà la ronda de contactes per investir president quan es constitueixin els grups parlamentaris

La presidenta del Parlament visita els presos polítics a Lledoners

2 min
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, a la sortida de la presó de Lledoners

BarcelonaLa presidenta del Parlament, Laura Borràs, obrirà la ronda de contactes per investir el pròxim president de la Generalitat quan tots els grups parlamentaris estiguin constituïts. Ho ha explicat aquest dijous des de Lledoners, on ha visitat els set presos polítics. D'aquesta manera, Borràs començarà a parlar amb tots els partits per saber quin candidat té més suport la setmana que ve. Tot i que ara mateix només falta el grup parlamentari d'ERC per constituir-se, fonts republicanes apunten que tenen previst fer-ho esgotant el termini marcat –dimarts és l'últim dia per constituir-se–, cosa que desplaçaria la primera presa de contacte de Borràs amb les formacions fins a mitjans de la setmana vinent. Així, la ronda començaria a tres o quatre dies de la data límit perquè se celebri el ple d'investidura, el 26 de març. I tot això, sempre que Borràs, i així ho ha recordat aquest dijous, tingui constància que un candidat té prou suports per presentar-se a un debat d'investidura.

La clau sobre la viabilitat d'un candidat està ara mateix en les negociacions entre ERC, JxCat i la CUP. Unes converses que encara no han discernit quina serà l'estructura del Govern i, ni tan sols, quins partits el formaran –tot indica que es repetirà la coalició entre Junts i ERC, però la CUP encara no hi tanca la porta–. Fins ara s'ha parlat d'estratègia sobre el Procés –tal com va avançar dimarts l'ARA, amb la definició d'un nou ens de coordinació estratègica– i falta entrar en la definició de les àrees de Govern. Ahir la CUP va celebrar una conferència política precisament per collar JxCat i ERC en els compromisos que ha de tenir el futur Govern. Més enllà de qui es pugui asseure a cada cadira, els anticapitalistes demanen saber fins a quin punt els republicans i el partit de Carles Puigdemont estan disposats a acceptar les propostes que els han plantejat en matèria social i també nacional, abans de decidir el sentit del seu vot. Un vot, de fet, decisiu per investir Aragonès.

Visita a Lledoners

Una de les primeres accions de Borràs com a presidenta del Parlament –encara no fa una setmana que va ser escollida– ha sigut desplaçar-se fins a Lledoners per visitar els presos polítics. S'hi ha reunit durant més de dues hores amb els set presos. A la sortida de la presó, Borràs ha explicat que els exconsellers estan preocupats per les decisions de la justícia, que va decidir revocar-los el tercer grau i ha admès a tràmit la querella contra l'expresident Roger Torrent i els exmembres de la mesa. També, segons la presidenta de la cambra, han parlat sobre la presentació de la Llei d'Amnistia aquest dimarts al Congrés de Diputats. "Hi ha una possible aritmètica que això tiri endavant, però falta voluntat política", ha lamentat Borràs.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, a la sortida de la presó de Lledoners

Si una de les primeres visites de la nova titular de la cambra ha sigut a Lledoners, un dels pròxims trajectes que té previst fer Borràs és desplaçar-se fins a Bèlgica per reunir-se amb una part dels exiliats.

stats