El nou Govern

Borràs no mourà peça fins a tenir "la certesa" que Aragonès serà investit

Budó no veu amb bons ulls que Junts es pugui quedar fora de l'executiu: "Hem de ser al Govern la propera legislatura"

ARA

BarcelonaSegons la presidenta del Parlament, Laura Borràs, la situació actual és igual a la de fa gairebé un mes i mig, quan Pere Aragonès es va sotmetre a dues sessions d'investidura fallides. La clau del futur Govern continua estant a les negociacions entre Junts i ERC i, mentre no arribin a bon port, no s'obrirà una nova ronda de contactes amb els grups i no hi haurà un nou ple d'investidura. Així, sempre que no canviï l'equilibri de forces, Salvador Illa no podrà fer realitat les seves intencions de presentar-se, un fet en el qual continua insistint. En una entrevista a l'ACN, Borràs ha advertit que ni proposarà Illa ni, de moment, Aragonès: el líder socialista no és un candidat "viable" i no convocarà un nou debat on es pugui presentar Aragonès fins que tingui "certeses" que la investidura no serà fallida. I aquest, de fet, és el mal major que vol evitar Borràs: "El país no està per fer investidures fallides i, per tant, quan es faci serà perquè ha de ser exitosa".

Cargando
No hay anuncios

De moment, doncs, la presidenta del Parlament no té pressa per iniciar una nova ronda de consultes amb els grups. Segons Borràs, això és formalment el "tràmit" que dona pas a la investidura, però ha volgut deixar clar que el fet que no hi hagi hagut una segona ronda no vol dir que no conegui l'estat de les negociacions. I és que, segons ha explicat, de manera informal es veu amb representants dels partits pràcticament cada dia. En aquest sentit, ja que està informada de com evolucionen les converses, ha avançat que és probable que la pròxima ronda de consultes sigui telefònica.

En el mateix sentit, Borràs descarta Salvador Illa en la carrera per ser president fins i tot abans d'iniciar la ronda de contactes. "No es tracta de voler ser candidat sinó de tenir la viabilitat de ser-ho", ha replicat Borràs, que ha argumentat que el dirigent socialista continua tenint una majoria de vots en contra. Precisament aquest matí la portaveu del grup del PSC, Alícia Romero, ha exigit a la presidenta del Parlament que comenci la ronda de consultes: "No és de rebut que estigui esperant si [Aragonès] té els suports", ha dit, i ha mantingut la postura del seu partit de presentar Illa a la investidura, encara que no compti amb els suports necessaris per superar-la. Romero ha considerat que ERC ha perdut la "credibilitat" i ha instat Aragonès a mirar "cap a l'altre costat" i a optar per un executiu "presidit per Salvador Illa".

Cargando
No hay anuncios

El mateix líder socialista ha protestat des de Sabadell insistint que la candidatura “no viable” no és la seva sinó la d’Aragonès, com recull l’ACN. “Ha fracassat tres cops”, ha dit: “Primer en no trobar un substitut per a Quim Torra, després el 26 de març, i més tard el 30 de març”. Illa també ha exigit que la ronda de consultes es faci en persona per “dignitat de les institucions”. 

Budó no vol que Junts es quedi fora del Govern

Dissabte va vèncer l'ultimàtum de l'1 de maig dels republicans cap a Junts –un fet que Borràs va titllar de "pressió" que pot fer "descarrilar" l'acord– i amb les dues reunions en una setmana a Lledoners no n'hi ha hagut prou per desencallar el pacte. L'estratègia independentista, lligada al paper del Consell per la República, i ara també el repartiment de les conselleries representen els dos grans esculls d'unes negociacions que transcorren al mateix temps que el compte enrere electoral avança: queden només 23 dies per a la data límit. Davant d'això, Aragonès va afirmar a l'ARA que hauran de buscar "vies alternatives amb Junts". Tot i que els republicans han valorat les últimes setmanes governar en solitari -Junts podria afegir-se a l'executiu després de facilitar la investidura d'Aragonès- de moment ERC hi tanca la porta. Aquest dilluns, la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha descartat un govern en solitari argumentant que aquest cap de setmana hi ha hagut un "punt d'inflexió" en les converses amb JxCat que, per primera vegada en molt temps, comencen a anar "en la bona direcció". Tot i això, Junts parla de "continuïtat" en les converses i nega que hi hagi hagut cap "punt d'inflexió" des de dissabte.

Cargando
No hay anuncios

La proposta d'un govern en solitari d'ERC va venir precisament de les files de Junts, quan Jordi Sànchez va expressar-se en aquests termes en una entrevista a La Vanguardia. Dins de Junts, però, hi ha veus que no veuen amb bons ulls quedar-se fora de l'executiu. I l'última ha sigut Meritxell Budó, consellera de Presidència, en declaracions a Ràdio 4. "Hem de ser al Govern la propera legislatura", ha afirmat de manera taxativa, i ha argumentat que Junts és un partit amb "vocació de govern" i es va presentar el 14-F amb la voluntat de governar. Així doncs, Budó ha prioritzat que els equips negociadors es preguin "el temps necessari" i puguin treballar sense "soroll mediàtic" per arribar a un acord. De moment, la consellera no es fa seus els ultimàtums d'ERC i ha dit que només una data marca el ritme del pacte: el 26 de maig, quan, si no hi ha acord, s'hauria de tornar a les urnes.