Borràs mobilitza els seus seguidors per defensar la seva "honestedat" i denunciar un "acarnissament"
Més de 300 persones van a l'Ateneu Barcelonès a donar-li suport en un acte sense membres del Govern
BarcelonaAl cas Borràs encara li queden molts capítols fins al seu desenllaç tant polític com judicial, però la presidenta del Parlament ja busca mobilitzar els seus seguidors, que aquest dissabte han assistit a un acte de suport a l'Ateneu Barcelonès. La Sala Bohigas, amb uns 250 seients, s'ha quedat petita i s'ha hagut d'habilitar un segon espai. Fins i tot hi ha hagut persones que s'han quedat donant-li suport des de l'exterior del recinte. Borràs ja busca, doncs, exhibir suports per defensar la seva "honestedat" i denunciar un "acarnissament", com ella mateixa ha dit avui. I, sobretot, per intentar guanyar la batalla del relat assegurant que el seu és un cas més de repressió de l'Estat i no de presumpta corrupció, com consideren ERC i la CUP.
La presidenta ha sigut la protagonista absoluta de l'acte, però en el seu torn de paraula ha sigut més aviat breu i bàsicament per agrair suports. Després, però, ha fet unes declaracions per defensar que el seu cas –en què se la investiga per afavorir un empresari amic amb un presumpte fraccionament de contractes– és un cas "polític" que no té res a veure amb la corrupció. Ha evitat les crítiques directes a ERC i la CUP –que no comparteixen aquest enfocament–, però ha deixat clar que batallarà perquè al Parlament ho vegi com ella: "Les qüestions polítiques es resolen políticament al Parlament i, per tant, aquesta també és una qüestió que resoldrem a la mesa del Parlament".
Un dels focus d'atenció de l'acte era qui hi assistiria i qui no de l'estructura del partit, del grup parlamentari i del Govern. En els dos primers casos no hi ha hagut sorpreses: hi han sigut el secretari general del partit, Jordi Turull; el president del grup al Parlament, Albert Batet, i diputats com Aurora Madaula i Francesc de Dalmases. També senadors com Josep Lluís Cleries, regidors com Jordi Martí i exconsellers com Miquel Sàmper. En canvi, no hi ha anat cap membre de l'actual Govern. Borràs no ha volgut obrir cap polèmica i ha assegurat que se sent perfectament avalada per tots els consellers de Junts: "No he trobat a faltar ningú. Les persones del Govern de Junts signen totes el manifest –de suport a ella– i no he volgut en cap cas que ningú deixés d'atendre les seves agendes". Segons l'agenda pública del Govern, avui tenien actes Violant Cervera i Jaume Giró.
L'objectiu de l'acte a l'Ateneu ha quedat resolt amb la primera intervenció de la presentadora, l'actriu Lloll Bertran, que ha dit que el cas que afecta la presidenta és "una persecució judicial carregada d'irregularitats". A partir d'aquí el fil conductor han estat les intervencions de persones vinculades al món de la cultura que han glossat –i lloat– la figura de Borràs. Des d'exconsellers de Cultura com Ferran Mascarell i Lluís Puig, fins a col·laboradors a la Institució de les Lletres Catalanes (Joan-Elies Adell), passant per productors culturals (Pere Camps), escriptors (Rosa Fabregat i Biel Mesquida), poetes (Vicenç Altaió) i cantants (Maria del Mar Bonet), entre d'altres.
El dard de Torra
Malgrat tot, ha sigut inevitable que tot plegat derivés cap al vessant polític amb les intervencions dels expresidents Carles Puigdemont (des de Prats de Molló) i Torra (in situ). El primer ha denunciat les "conxorxes" de l'Estat per "perjudicar rivals polítics" i el segon, sense mencionar-los explícitament, ha mostrat el seu disgust amb ERC i la CUP, que no avalen que el cas de Borràs sigui repressió: "Si no aprenem d'una vegada que una claveguera és una claveguera, no ens en sortirem mai".
Ni Esquerra ni els cupaires donen senyals de voler canviar de paradigma i la prova més evident és que no han enviat ningú a l'Ateneu. Els republicans havien convocat, a la mateixa hora, un acte contra la repressió a Sant Cugat. Pel que fa als anticapitalistes, la diputada Eulàlia Reguant ha dit en una entrevista a Europa Press que no tenen previst demanar la dimissió de Borràs, però ha exigit que, amb "el reglament [del Parlament] a la mà", tant ERC com Junts els ofereixin una proposta per trobar-hi una sortida.