Borràs estudia evitar el ple en cas que no hi hagi acord

La presidenta de la cambra obrirà la ronda de consultes la setmana que ve

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ahir a la sortida de Lledoners.

BarcelonaLa llei marca que deu dies (hàbils) després de la constitució del Parlament la presidència de la cambra proposi un candidat a la investidura un cop feta la ronda de contactes amb els grups. Això ha sigut sempre així menys en dos casos: el 2018, quan el Tribunal Constitucional va vetar la designació de l’expresident Carles Puigdemont com a candidat i Roger Torrent, en aquell moment president de la cambra, va ajornar el ple; i l’any 2020, quan el president, Quim Torra, va ser inhabilitat i no hi va haver cap candidat a la presidència alternatiu. Ara, en funció de com vagin les negociacions, es pot repetir un escenari similar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de les eleccions del 14-F, hi ha un candidat, Pere Aragonès, que té possibilitats de reunir la majoria absoluta. Ara bé, les negociacions van més lentes del que a priori l’independentisme s’havia plantejat, de manera que la presidència del Parlament, que ostenta Laura Borràs, estudia la possibilitat d’evitar el ple aquest 26 de març si encara no hi ha un acord tancat. S’agafaria a l’informe jurídic que van fer els lletrats del Parlament arran del cas de Torra. En aquest document s’interpreta que, per activar el rellotge dels dos mesos, no necessàriament hi ha d’haver una votació fallida al Parlament -tal com apunta la llei-, sinó que per evitar el bloqueig institucional hi pot haver un acte equivalent de la presidència de la cambra. En concret, l’informe jurídic constata que, després de fer la ronda de consultes amb els grups parlamentaris, “si el president del Parlament considerés que no hi ha cap candidat en condicions reals d’obtenir el suport per resultar investit, hauria de materialitzar sense demora un acte equivalent a la investidura fallida”. És a dir: hauria de comunicar al ple que no hi ha cap candidat per ser investit per activar el compte enrere de dos mesos abans de la convocatòria automàtica d’eleccions. Aquest mecanisme evitaria a l’independentisme la fotografia d’una votació fallida al Parlament -i el desgast d’un debat sense acord-, tot i que des d’ERC es descarta l’opció d’arribar al 26 sense pacte.

“Quan estiguin tots els grups constituïts començarem la ronda de consultes i en el cas que hi hagi suport per algun dels candidats es farà efectiu el ple”, va assegurar ahir la presidenta del Parlament, Laura Borràs, després de visitar els presos polítics a Lledoners, tancats des que el jutge de vigilància penitenciària els va denegar el tercer grau.

Aragonès o Illa

Quan Borràs obri consultes la setmana que ve es trobarà amb dos candidats que aspiren a presidir la Generalitat: Pere Aragonès (ERC), que és qui està en disposició de reunir la majoria absoluta, i Salvador Illa (PSC), que malgrat que no té possibilitats va prometre en campanya que es presentaria al debat d’investidura. En funció de com avancin les negociacions entre ERC, JxCat i la CUP, Borràs es podria plantejar no proposar encara Aragonès. I, consegüentment, tampoc Illa si no té els suports garantits. Una decisió que, almenys en el cas dels socialistes, pot convertir-se en la primera de la legislatura que acabi als tribunals.

stats