Parlament

Borràs defensa que no haurà de deixar el "càrrec" de presidenta del Parlament si se la suspèn

Apel·la a l'article 40 del reglament, que diu que els vicepresidents substituiran el líder de la cambra en cas de vacant

La presidenta del Parlament, Laura Borràs.

BarcelonaLa presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha deixat clar que no dimitirà malgrat que l'oposició i Esquerra –els socis de Junts al Govern– li demanen que faci un pas al costat. Però no només això: aquest divendres ha defensat que fins i tot en cas que la mesa la decideixi "suspendre de drets i deures", tampoc hauria de renunciar a la presidència del Parlament. En una entrevista a TVE, ha argumentat que quedar suspesa no vol dir que hagi d’"abandonar el càrrec" al capdavant de la cambra, sinó que algú l'hauria de substituir en aquest període. A la pràctica vol dir que, mentre ella estigués suspesa, no s'escolliria un nou president del Parlament. Des de l'entorn de Borràs interpreten que per rellevar-la caldria que ella deixés el seu lloc de forma explícita.

"Suspendre algú del càrrec vol dir que deixes de fer les funcions, però no que les abandonis o que te’n facin dimitir", ha afirmat Borràs. "Durant el període de temps que es consideri que afecta la suspensió, hi ha algú altre que fa les funcions, però no s’escull algú altre", ha afegit. En cas contrari, segons l'entorn de Borràs, s'estaria produint un dany irreparable, ja que si fos absolta no podria recuperar la presidència del Parlament. En aquest sentit, recorden que la suspensió no implica tampoc la pèrdua de l'acta de diputat, precisament perquè en cas de no ser declarat culpable es pugui reprendre l'activitat.

¿Qui assumiria, doncs, aquest rol en cas que fos suspesa? D'acord amb l'article 40 del reglament, la vicepresidenta primera de la mesa, Alba Vergés (ERC), ja que especifica que en cas de "vacant, absència o impediment del president del Parlament", els "vicepresidents, per ordre consecutiu, l’han de substituir". Ara bé, aquesta interpretació que fa Borràs no és compartida per diverses fonts parlamentàries, ja que creuen que si és suspesa s'hauria d'escollir un altre president de la cambra per evitar un interinatge "permanent" al Parlament. De fet, apunten que, encara que es prevegi aquesta substitució en l'article 40, el reglament no concreta què passa en cas de suspensió de la presidència.

Defensa de Dalmases

Borràs ha defensat en l’entrevista, que s’emetrà sencera aquest dissabte, la seva innocència sobre les presumptes irregularitats en l’adjudicació de contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Però la seva posició cada vegada és més difícil de mantenir, a mesura que s’acosta l’obertura de judici, i va perdent suports polítics. La polèmica que en els últims dies ha afectat la seva mà dreta, el diputat Francesc de Dalmases, per haver intimidat una periodista del FAQS de TV3, afegeix pressió indirectament sobre ella. De fet, Borràs l’ha defensat públicament per primera vegada a TVE dient que el diputat i vicepresident de Junts no va cometre cap "agressió".

"Jo hi era, el que he llegit que ha passat jo no ho he viscut", ha afegit Borràs, que ha denunciat un "acarnissament" contra Dalmases: "Tothom porta un fiscal a dins i hi era i sap el que va passar, quan ni hi eren ni saben el que va passar". La líder de Junts ha lamentat que s’estigui "condemnant una persona" i ha recordat que Dalmases ja ha demanat "rebatre les afirmacions difamatòries". Diversos testimonis dels fets, però, asseguren que el diputat hauria agafat del canell i tancat a una habitació una periodista per esbroncar-la, davant de la mateixa Borràs, descontent amb una l’entrevista que se li havia fet minuts abans sobre el cas de la ILC. Una versió que el mateix director del programa, Pere Mas, ja va confirmar.

stats