Borràs crida a votar per evitar un arc parlamentari "desnaturalitzat" i que governin el PSC i els comuns

La candidata de JxCat rebutja "pidolar" per la taula de diàleg i afirma que el "model" és l'1-O

Núria Orriols Guiu
i Núria Orriols Guiu

La candidata de JxCat, Laura Borràs, ha cridat aquest dimecres a votar el 14 de febrer per evitar que hi hagi un arc parlamentari "desnaturalitzat i artificiós" i governin Catalunya el PSC i els comuns. En una conferència a la Llotja de Mar de Barcelona a poques hores que comenci la campanya electoral, la presidenciable ha demanat als independentistes que es mobilitzin davant el que considera un moviment de Madrid per "dominar" la política catalana. "Ara forcen la maniobra més bruta, forçant-nos a votar, confiant en una elevada abstenció i en obtenir un arc parlamentari desnaturalitzat i artificiós", ha valorat Laura Borràs en relació a la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de mantenir el 14-F. Una decisió judicial que, segons ella, és un moviment de l'Estat per "desallotjar" l'independentisme de les institucions catalanes.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Borràs ha demanat a la ciutadania que opti pels vots "que no volen veure" a la Moncloa i evitar així un govern "binomi" dels comuns i el PSC. Un govern, ha reiterat, que des de Madrid no ha proporcionat cap avenç per a Catalunya, al seu parer.

Cargando
No hay anuncios

Borràs ha assegurat que Junts "no es mou amb cap vocació reformista". "Si Espanya es vol reformar, que es reformi sola", ha dit, i ha afegit que els esforços han d'anar dirigits a "desprendre's de l'Estat". En aquest sentit, la presidenciable ha rebutjat "pidolar" per una taula de diàleg en què l'Estat, ha dit, no està disposat a parlar i ha apostat per l'1 d'Octubre com a "model". "Tots els instruments de la Generalitat s'han de posar al servei de la ciutadania i a aconseguir la "pràctica desaparició de l'Estat a Catalunya".

"El temps de la credulitat s'ha acabat. Ja no hi ha promeses de diàleg que ens puguem creure ni promeses de desjudicialització quan, en realitat, només van acompanyades de més repressió", ha sentenciat en al·lusió a l'estratègia d'Esquerra de pactar amb el PSOE a Madrid i al fet que encara no s'ha produït cap moviment per alliberar els presos.

Cargando
No hay anuncios

La presidenciable de JxCat ha fet una conferència titulada Per sortir de la crisi, transformem Catalunya, en què s'ha dedicat a desgranar els eixos econòmics bàsics del seu programa de govern. Borràs ha posat èmfasi en la inversió en recerca, tant des de l'àmbit públic com el privat, una aposta per la digitalització de les empreses i la transició energètica, a més d'un augment del salari mínim interprofessional per situar-lo entre els 1.500 i 1.600 euros (malgrat que això és competència estatal).

Cargando
No hay anuncios

Al seu parer, cal una "simplificació" administrativa i situar l'ocupació com la "principal política social". En aquest sentit, ha apostat per una "estabilització" del mercat laboral, l'atracció de start-ups d'escala internacional a Catalunya i la potenciació de fires i congressos. A més, ha considerat que cal fomentar el turisme a tot el territori i l'exportació dels productes de les petites i mitjanes empreses.

Per a Borràs, per dur a terme aquesta "transformació" del país, Catalunya necessita un estat independent, perquè des de l'autonomia no es pot fer. Ha carregat contra les polítiques estatals, que considera que perjudiquen el teixit econòmic, i ha criticat que en la crisi derivada de la pandèmia Espanya no hagi injectat ajudes directes als negocis, com sí que han fet –ha dit– altres països de la Unió Europea.

Cargando
No hay anuncios

A diferència del que va fer ahir Borràs en una entrevista a La Xarxa, però, on va dir que la Generalitat podia haver gastat més (la qual cosa li va suposar una enganxada amb el vicepresident i candidat d'ERC, Pere Aragonès), aquest dimecres la candidata de JxCat ha centrat les crítiques a Madrid. Ha dit que el govern de Catalunya, a diferència de la Moncloa, sí que ha ajornat els impostos propis i cedits, i ha posat d'exemple la taxa turística o algunes línies de subvencions als sectors afectats per les restriccions.

"S'ha acabat obeir, s'ha acabat cedir. Els nivells econòmics exigeixen que diguem prou, que invertim la inèrcia destructiva que només podem parar nosaltres plantant-nos", ha conclòs.