La renúncia d'Artadi revifa el debat intern a Junts
Apareixen veus crítiques amb l’acord mentre es manté l’hermetisme sobre la vicepresidència
BarcelonaEl pas al costat d'Elsa Artadi ha sacsejat el debat intern a Junts per Catalunya, ja que ha agafat desprevinguts la majoria de dirigents del partit, més enllà dels membres de la cúpula als quals ho havia comunicat. L'argument de la vicepresidenta de la formació és que es vol centrar en Barcelona, però les lectures polítiques del seu rebuig a entrar a l'executiu de Pere Aragonès s'han multiplicat les últimes hores. Artadi no va participar en l'últim tram de la negociació, el qual va pilotar en primera persona Jordi Sànchez, i la seva aposta per Barcelona ha sigut interpretada com una esmena al pacte subscrit pel secretari general, que aquest dimecres va validar la militància per un 83%, enfront d'un 17% en contra. Tanmateix, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ho ha negat aquest dijous en una entrevista a Els matins: "No el desacredita [l'acord], jo crec que no. Els acords són processos que volen acostaments [...]. Sempre és una bona notícia, l'acord". Borràs ha afegit que Elsa Artadi ha tingut un rol destacat en el procés de negociació i que, malgrat que hagi culminat d'una "determinada manera" –amb el pacte Aragonès-Sànchez–, sense "la seva feina prèvia" no s'hauria pogut tancar. En tot cas, s'ha resistit a dir què va votar ella: "Bé està el que bé acaba".
La vicepresidenta de Junts, Elsa Artadi, també va defensar el pacte aquest dimecres en una entrevista al Més 324, on va dir que se'l sentia seu. Tot i això, algunes veus del partit admeten que havia mantingut una posició més dura que Sànchez en alguns aspectes, com el paper del Consell per la República: defensava que aquest ens havia de dirigir el Procés o, si més no, tancar el compromís que ho fes amb un termini acotat –un dels últims documents parlava de dos mesos– mentre es reformulava el Consell des del consens de totes les formacions independentistes. En canvi, el pacte que va tancar Sànchez amb Aragonès no inclou un calendari i es limita a dir que es crearà un espai de coordinació de les entitats i els partits independentistes i, paral·lelament, es reformarà el Consell per la República. Un cop enllestits els canvis, previ consens, l'espai de coordinació s'encabirà dins el Consell.
Ara bé, la seva renúncia va més enllà d'aquest distanciament últim amb el secretari general de Junts, ja que el seu entorn assegura que tenia "dubtes" des de feia molt temps. No només en termes polítics, sinó també "personals", afegeixen.
Després de les crítiques de l'expresident Quim Torra i l'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí a l'acord amb Esquerra, aquest dijous un dels negociadors de Junts, Francesc Dalmases, ha expressat els seus dubtes. Citant una editorial de Vilaweb en què s'assegura que amb el pacte Junts "renuncia al Primer d'Octubre i a la unilateralitat", ha dit: "Vicent Partal és un oracle lúcid que llegeixo sempre i em fa pensar. També quan és cru, realista i fa mal". L'opinió contrasta la d'un dels diputats més crítics amb ERC fins ara, l'expresident de la Cambra de Comerç, Joan Canadell, que ha defensat l'acord.
Qui continua sense dir res, però, és l'expresident Carles Puigdemont, que ha mantingut el silenci sobre l'entesa amb els republicans. Un símptoma de l'actitud que ha mantingut l'expresident al llarg de totes les negociacions: s'ha inhibit en favor del seu secretari general i ha volgut allunyar-se del focus del pacte de l'executiu.
Hermetisme sobre el Govern
Si bé alguns sectors recelen de l''acord rubricat per Jordi Sànchez amb Aragonès, el més institucional de Junts va rebre com una bona notícia que s'assolís un pacte de coalició i s'evitessin eleccions o quedar-se a l'oposició. Un dels que van celebrar l'entesa el cap de setmana va ser el vicepresident del partit, Jordi Turull, que té una ascendència directa, juntament amb Josep Rull, en consellers com Damià Calvet i Meritxell Budó.
Ara bé, aquests mateixos sectors, ara al Govern, viuen amb nerviosisme l'hermetisme del secretari general per escollir els noms dels nous consellers. "Hi ha molts nervis", admet una font governamental, que reconeix que ara mateix no hi ha cap certesa. Les mirades de reüll i les pressions s'han incrementat en les últimes hores, ja que el pas al costat d'Artadi ha deixat un buit de poder en el futur Govern amb molts candidats amb aspiracions a omplir-lo. No només cal buscar una peça per a la cartera d'Economia sinó també tancar la vicepresidència del Govern, que es podria convertir de facto en el referent de Junts en els propers anys.