Borràs comença el càsting per triar el nou cap dels lletrats
Busca substitut a Muro però, per ara, deixarà vacant el càrrec de Ridao
BarcelonaTan bon punt va agafar la presidència del Parlament, Laura Borràs va deixar clares quines eren les seves intencions respecte al secretari general de la cambra, Xavier Muro. “Comencem una nova etapa i prendré decisions en aquest sentit, d’obrir un nou temps i fer altres propostes [...]. Durem a terme un canvi per a la nova legislatura”, va assegurar el 22 de març, en una entrevista a TV3. Al llarg d’aquestes setmanes, segons diverses fonts consultades per l’ARA, ha iniciat una ronda de contactes amb tots els lletrats del Parlament -el secretari general ha de ser escollit entre els membres dels serveis jurídics- per explorar l’alternativa a Muro, que ostenta actualment el càrrec. Borràs, doncs, no ha decidit quin serà el perfil que proposarà a la mesa -que té la potestat de triar-lo- perquè piloti tots els serveis de la cambra.
Aquest càrrec, que d’acord amb el reglament és el cap superior de tot el personal i serveis, a més d’assessorar jurídicament, s’ha convertit en molt més que això des de l’inici del Procés: el Tribunal Constitucional l’ha situat en el punt de mira a través dels requeriments tant a ell com al lletrat major del Parlament perquè advertissin de les conseqüències penals de tramitar resolucions relacionades amb l’autodeterminació o la monarquia. Els advertiments de Muro per evitar conseqüències penals, així com la decisió de no publicar una moció de reprovació de la monarquia suspesa pel TC -tampoc ho va assumir políticament la mesa- o la retirada de l’escó al president de la Generalitat, Quim Torra, per decisió del Tribunal Suprem -el president de la cambra, Roger Torrent, es va escudar en una resolució de Muro-, van enrarir la relació entre Junts i el secretari general del Parlament. Torra en va demanar fins i tot el cessament.
Amb la nova legislatura, Borràs té voluntat de rellevar-lo del càrrec, però primer haurà de trobar un substitut -el seu entorn admet que encara no està decidit- i ha d’aconseguir el suport, almenys, d’Esquerra, ja que el càrrec de la secretaria general és triat per majoria a la mesa de la cambra. Quins són els candidats? D’entrada tots els membres del cos de lletrats -funcionaris que hi han entrat per oposicions-, que no són gaires. A part de Muro, hi ha l’exlletrat major del Parlament Antoni Bayona, Esther Andreu, Mercè Arderiu, Anna Casas, Ferran Domínguez, Clara Marsan, Mario Nuñez i Miquel Palomares. Si Borràs relleva Muro, ha d’escollir entre aquests candidats. Dins la mateixa casa del Parlament hi ha veus que situen amb opcions Palomares, Arderiu, Andreu i Marsan. Ara bé, la decisió no està presa i Borràs està reunint-se amb tots els membres dels serveis jurídics per palpar quina és la seva disponibilitat i intenció. Fins i tot fonts pròximes a ella rebaixen que hi hagi un canvi immediat si no hi ha una alternativa clara.
Per deferència, Muro va posar el seu càrrec a disposició quan Borràs va prendre possessió, però des de llavors ha despatxat amb la presidenta de la cambra quan ha calgut: aquesta setmana passada, per exemple, per intentar quadrar un ple abans de la investidura en què es puguin ratificar la creació de les comissions no legislatives, votar la designació de senadors autonòmics, el relleu a la mesa després del cessament de Jaume Alonso Cuevillas (JxCat) i la compareixença del vicepresident, Pere Aragonès, per rendir comptes de la gestió del coronavirus.
Una segona decisió
Més enllà de si Borràs troba o no una alternativa a Muro, la mesa sí que haurà d’abordar si escull entre els lletrats el càrrec de lletrat major -que coordina els serveis jurídics i assumeix funcions que li delega el secretari general-. Joan Ridao ha ostentat la posició fins aquest març, però ha decidit agafar una excedència per donar classes a la universitat. Fonts parlamentàries expliquen que l’opció més probable és que el seu lloc quedi vacant i que l’assistència a la mesa l’assumeixin de manera intermitent diferents lletrats de la casa.