Borràs accepta la dimissió de la secretària general del Parlament

L'informe d'Antifrau conclou que Esther Andreu no va actuar correctament

Esther Andreu entre Laura Borràs i Alba Vergés.

BarcelonaLa presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha acceptat la dimissió de la secretària general de la cambra, Esther Andreu, un cop conegudes les conclusions de l'informe que havia encarregat a l'Oficina Antifrau sobre la polèmica per la plaça d'uixer que va obtenir el seu fill. L'ens que presideix Miguel Ángel Gimeno, expresident del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, ha conclòs que Andreu no va gestionar la situació correctament, ja que la seva relació de parentiu és una causa de conflicte d'interès. El fet que la secretària general del Parlament, com va revelar Efe, no comuniqués a la mesa que un dels aspirants a cobrir la plaça d'uixer era el seu fill –conclou Antifrau– suposa un incompliment de les seves obligacions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’informe no deixa lloc a dubte: "La secretària general del Parlament es trobava en una clara situació de conflicte d’interès real que no es va gestionar adequadament”. Esther Andreu hauria d’haver-se “abstingut” de qualsevol procediment, i no pas simplement “apartar-se del procediment”, com va dir que havia fet. L’abstenció també implica, diu Antifrau, “que s’informi de la concurrència de la causa” de consanguinitat en primer grau: el seu fill participava en el procés de selecció i, de fet, va acabar sent escollit. “El compliment de l’obligació d’informar es constitueix en un element essencial per tal de preservar el principi de confiança en les actuacions públiques”, diu l’informe, que a més nega que la fins ara secretària general s’apartés de tot el procés: “Va gestionar actuacions directament –per exemple, la substitució del cap de govern intern, Ferran Domínguez– o hi va participant d’una manera o altra”.

Dels informes que li ha traslladat el Parlament, Antifrau no en pot dir, però, que Andreu hagués actuat de manera indeguda per influir en l’elecció del seu fill. Tot i això, “genera dubtes raonables sobre la correcta tramitació del procediment”. Per tot plegat, “la inadequada gestió del conflicte d’interès podria causar dubtes generalitzats sobre la imparcialitat i objectivitat de determinada actuació pública i, amb això, un dany evident a la confiança en les institucions”, conclou l'informe. De fet, Antifrau aprofita el cas per fer un suggeriment al Parlament: que adopti un protocol per gestionar les situacions de conflicte d'interès en l'àmbit de l'administració parlamentària, ja que apunta que ha detectat diverses incidències en la tramitació del procediment de selecció de personal, com la falta de documentació a l'expedient o la motivació per la qual es va ampliar el termini de presentació de sol·licituds dels aspirants a les places d'uixer.

Una altra decisió a prendre

L'aposta de Borràs per la secretaria general –va prescindir de Xavier Muro, de qui JxCat havia reclamat el cessament en repetides ocasions– haurà durat tot just un any. Començarà, doncs, un nou procés de selecció com el que ja va dur a terme la presidenta del Parlament quan va aterrar-hi per escollir la persona en qui dipositarà la confiança per esdevenir el cap superior de tot el personal i els serveis de la cambra. Ara bé, mentre no ho faci, qui assumeix de forma interina les funcions d'Andreu és el lletrat major, Miquel Palomares.

El mandat de la secretària general ha estat envoltat de polèmica per la gestió que ha fet de l'administració parlamentària. En el cas de les llicències per edat –la figura que permetia cobrar sense treballar abans de jubilar-se–, va ser un dels alts càrrecs de l'administració, juntament amb la direcció d'estudis parlamentaris, que va obstaculitzar el lliurament de la totalitat de les retribucions dels funcionaris. Després va obrir un expedient a l'ex lletrat major Antoni Bayona –favorable a lliurar tota la informació– per assetjament psicològic que ha acabat en res. I també va retirar les competències de direcció dels serveis jurídics de la cambra al lletrat major arran d'un informe sobre la possibilitat de revocar les llicències per edat que ja s'estaven disfrutant.

En termes polítics també ha estat al centre d'atenció. Va executar les ordres de la Junta Electoral Central per retirar l'escó al diputat de la CUP Pau Juvillà per evitar la seva "imputació" i la de la resta de funcionaris de la casa. I el colofó de la seva gestió ha estat l'ingrés del seu fill com a uixer al Parlament després de presentar-se a un procés selectiu per cobrir vacants de manera temporal.

Queixes d'Andreu contra la mesa

Malgrat l'informe d'Antifrau, la secretària general ha registrat un escrit de renúncia del càrrec en què carrega contra la mesa del Parlament per no tenir-li confiança. Assegura que "des del mes de desembre" ha estat "objecte d'acusacions molt serioses" que posen en dubte la seva "imparcialitat, objectivitat i independència", a més de la seva "professionalitat i honradesa", amb l'objectiu "d'atacar" –diu– "més altes instàncies" del Parlament, en al·lusió a la presidenta de la cambra, Laura Borràs. Això, però, no fa "menys dolorós, injust i insuportable [...] la manca de confiança de la majoria de la mesa en la secretària general", afegeix. A més, també critica el seu número dos, Miquel Palomares, amb qui admet que la relació era "insostenible" i el culpa de no ajudar-la.

Per acabar, Andreu es queixa que la mesa hagi decidit demanar un informe a Antifrau, malgrat que no és la primera vegada que s'externalitza una petició jurídica fora de la cambra. Afirma que un cas com el seu "no té precedents" en la història parlamentària i que la mesa hauria d'haver demanat un informe als serveis jurídics de la cambra. Andreu diu que hi ha hagut un "menysteniment" cap a l'administració parlamentària que fins ara dirigia i que dos informes –un de la cap de recursos humans i un altre del lletrat Muro– havien avalat la seva gestió. La secretària general sortint, amb tot, continuarà sent lletrada al Parlament.

stats