Bonvehí comunica al consell nacional del PDECat que es dona 48 hores més de marge amb JxCat per l'acord del 28-A
En la reunió d'aquest divendres s'ha pactat un model de governança comuna que piloti Sànchez
BarcelonaEl consell nacional del PDECat s'ha reunit de forma extraordinària aquest dijous el vespre a l'Hospitalet de Llobregat per abordar les negociacions amb JxCat, malgrat que a hores d'ara encara no s'ha arribat a un acord definitiu per les eleccions generals del 28 d'abril. De fet, segons fonts del partit, en la seva intervenció a porta tancada, David Bonvehí ha dit que es donen 48 hores més de marge per intentar tancar-lo de forma definitiva i ha tornat a situar una trobada dels quadres del partit aquest dissabte per ratificar-ho. El que sí que ha quedat clar és que en totes les pròximes conteses electorals -també les europees i municipals del 26 de maig- la marca serà Junts per Catalunya. A partir de llavors, segons fonts de la formació, Bonvehí també ha dit que s'articularà una espècie de direcció comuna que funcionarà de forma habitual.
Fonts de JxCat també confirmen que en la trobada d'aquest divendres al Parlament, avançada per l'ACN, i en la que hi ha participat Bonvehí, la vicepresidenta, Míriam Nogueras, l'expresident Puigdemont i el cap de l'executiu, Quim Torra, han arribat a un acord sobre establir un "model de governança comuna" d'aquest espai. "Es compartirà titularitat i governança entre parts iguals entre el PDECat i el grup parlamentari, a través del president, Jordi Sànchez", asseguren fonts oficials de JxCat. De fet, fins ara ja s'havien establert reunions de coordinació cada dilluns.
Les mateixes fonts afegeixen: "Hi ha hagut un acord per consolidar i projectar el model de JxCat del 21-D per les espanyoles, europees i municipals. Aquesta fórmula transversal que va més enllà de l'esquema tradicional d'un partit i que connecta amb el que és l'esperit unitari de l'1 d'octubre".
Els presos al capdavant de les llistes i Campuzano i Xuclà no repetirien
Tot i que el PDECat va fer primàries dissabte de forma urgent, l'executiva ha d'ordenar els noms i creuar-los amb els que proposi JxCat. D'acord amb l'estat actual de les negociacions, encara obertes, només repetirien els fins ara diputats Míriam Nogueras (Barcelona), propera a Puigdemont, i més emmarcats en el sector moderat Sergi Miquel (Girona) i Ferran Bel (Tarragona). No serien al Congrés els més reticents a la confluència de l'espai i que ja porten més legislatures al Congrés dels Diputats -Carles Campuzano i Jordi Xuclà-. Tampoc aniria a la candidatura la senadora Marta Pascal, que es va presentar a les primàries per ser-hi.
Els presos liderarien les candidatures, a més d'estendre la possibilitat a que s'hi incorporessin els exiliats. Mentre Jordi Turull i Josep Rull serien caps de llista per Lleida i Tarragona, Jordi Sànchez es perfila com a número u per Barcelona. El seguiria Nogueras o la consellera Laura Borràs, que guanya força.
Puigdemont apel·la a l'esperit del 21-D al consell nacional del PDECat
Dins el consell nacional, Bonvehí ha començat la seva intervenció explicant les darreres converses, remarcant l'"excepcionalitat del moment" i demanant "comprensió" a la formació. Les negociacions d'aquests dies han estat pilotades, per part del PDECat, per la vicepresidenta, Míriam Nogueras, el fins ara diputat al Congrés Ferran Bel i el mateix Bonvehí.
L'expresident Carles Puigdemont també ha intervingut al consell nacional i ha assegurat que les negociacions "van en la bona direcció", a més d'apel·lar a l'"esperit" del 21 de desembre per fer les llistes dels propers comicis generals.
Bonvehí també ha fet autocrítica per com s'han desenvolupat el calendari d'elecció de candidats del PDECat al 28-A, ja que es van convocar les primàries de forma urgent el cap de setmana passat perquè es preveia poder presentar la candidatura definitiva el mateix diumenge -ha exposat-. Finalment, però, no va ser possible perquè l'acord no estava tancat. Una dinàmica que s'ha repetit avui després que els negociadors es tornessin a reunir al Parlament.
Crítiques de Campuzano i Conesa
Després de la intervenció de Bonvehí i Puigdemont, ha arribat el torn obert dels consellers nacionals. Segons fonts de la formació, el torn d'intervencions ha estat extens i crític. Diverses veus han expressat reticències per la possibilitat de "tornar a quedar en minoria" dins la candidatura, com va passar el 21-D. El fins ara diputat del PDECat, Carles Campuzano, que d'acord amb la negociació quedaria fora de la llista al Congrés, ha demanat entrar a fons en el debat sobre què anar fer a Madrid: participar en la governabilitat de l'Estat o bloquejar al Congrés si el nou govern no s'avé a parlar d'autodeterminació. Campuzano forma part del sector moderat que va moure's fins al darrer moment per intentar que no es trenqués la negociació amb el PSOE i tramitar els pressupostos del govern de Pedro Sánchez.
En la mateixa línia, la presidenta del consell nacional, Mercè Conesa, també ha intervingut en la trobada per demanar que "es faci política a Madrid" i criticar "el no a tot". Unes afirmacions que l'han enganxat amb el senador Josep Lluís Cleries -que li ha retret que opini sent la presidenta del consell nacional- i Joan Maria Piqué, assessor a Presidència, que ha defensat que "també és fer política" mantenir el no al Congrés fins que no s'accepti parlar d'autodeterminació.
Al mateix temps, ha reivindicat "l'alineació" de tot l'espai (el PDECat, JxCat i la Crida)definint-lo com a "molt potent" per contrarestar aquelles veus que temen que el PDECat hi quedi diluït.
La defensora de l'associat també ha parlat per criticar la manera com s'han convocat les primàries del partit per a les generals del 2-A -es va deixar poc més d'un dia per presentar-se- i les votacions a les assemblees extraordinàries de dissabte passat. El candidat a l'alcaldia de Badalona del PDECat, David Torrent, que ja va presentar una llista alternativa a Bonvehí al congrés del juliol, ha titllat de "pacte de despatxos" les negociacions d'aquests darrers dies.