Bonvehí anuncia un congrés del PDECat abans del juny i aposta per "noves mirades"

Diverses fonts assumeixen que l'actual líder no es presentarà a la reelecció, però el seu entorn diu que encara no ho ha decidit

2 min
El president del PDECat, David Bonvehí, en la roda de premsa d'aquest dilluns

Moviments al Partit Demòcrata: el president del PDECat, David Bonvehí, ha anunciat aquest dissabte la convocatòria d'un congrés abans de l'1 de juny. Segons diverses fonts consultades per l'ARA, ha exposat davant del consell nacional la necessitat de renovar la direcció i ha apostat per "noves mirades" en el projecte després d'haver quedat fora del Parlament en les eleccions del 14 de febrer. ¿Bonvehí continuarà al capdavant de la formació? El seu entorn afirma que encara no ha decidit si es presentarà a la reelecció, però diversos dirigents del partit ja assumeixen que a partir del congrés farà un pas al costat i donarà suport a nous lideratges.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des de la formació asseguren que s'han conjurat perquè el projecte tiri endavant malgrat ser extraparlamentari a Catalunya, aprofitant sobretot els quatre diputats que tenen al Congrés fruit de les eleccions espanyoles del 2019 i els prop de 300 alcaldes al territori que van decidir quedar-se al PDECat en lloc de seguir l'expresident Carles Puigdemont amb la creació de Junts per Catalunya.

En roda de premsa, el portaveu del PDECat, Marc Solsona, ha assegurat que els quadres han fet "autocrítica" durant el consell nacional –com per exemple haver fet una campanya massa enfocada al "nínxol ideològic", ha dit–, però que s'han mostrat disposats a donar continuïtat al partit. Ha explicat que, en aquesta línia, fins al 96% ha apostat per convocar el congrés abans del mes de juny i canviar els estatuts i els càrrecs orgànics, entre els quals de ben segur agafarà pes la candidata del 14-F, Àngels Chacón.

Ara bé, per seguir, el Partit Demòcrata necessitarà una remodelació total de la seva estructura, ja que s'ha d'adequar a la disminució d'ingressos de la formació. Així, no només reduirà els càrrecs que formen part de la direcció nacional –en l'últim congrés, el 2018, se'n van nomenar una trentena–, sinó que també ajustaran les despeses per evitar la fallida econòmica. Haver-se quedat sense els ingressos provinents del Parlament de Catalunya suposa un cop a les finances del partit, que ja estava en una situació delicada tenint compte l'expedient de regulació d'ocupació que va engegar abans de la campanya electoral.

Aliances de cara a les municipals i absència d'Artur Mas

Segons diversos consultats, hi ha hagut fins a una trentena d'intervencions demanades en el si del consell nacional per valorar el resultat del partit el 14 de febrer i el seu futur. Una de les absències destacades, però, ha sigut la de l'expresident Artur Mas, que manté el carnet del PDECat, però que després del resultat de les eleccions ha apostat obertament per la "reconciliació" amb Junts.

Quan li han preguntat per aquesta qüestió, Marc Solsona ha mostrat "respecte" per les declaracions de l'expresident, però ha opinat que ja fa massa temps que el PDECat parla poc d'ell mateix i mira massa de "reüll" altres formacions. "Hem parlat de nosaltres avui", ha insistit.

Ara bé, segons fonts presents al consell nacional, sí que s'ha abordat la possibilitat de fer aliances més àmplies de cara a les eleccions municipals del 2023. Admeten preocupació dels alcaldes amb el carnet del PDECat sobre com afrontar aquests comicis amb la separació de Junts, ja que molts es poden jugar la reelecció. "Parlem de plataformes electorals en sentit ampli, no només de JxCat", afirma una de les veus consultades, sense aclarir, però, quin podria ser un altre potencial aliat del Partit Demòcrata.

stats