Sánchez demana a la ciutadania que "confiï" en l'amnistia: "Hi ha govern de coalició per estona"
Bolaños xifra en 372 els beneficiaris directes de la norma
MadridL'endemà que la comissió de justícia del Congrés donés llum verda al text definitiu de la llei amnistia, Pedro Sánchez ha demanat un vot de confiança als ciutadans que la miren amb reticència. "Demano a la ciutadania espanyola que pugui veure amb dubtes l'amnistia que confiï en aquesta mesura perquè serà beneficiosa per a la reconciliació i fonamental per garantir la prosperitat al nostre país", ha expressat el president del govern espanyol aquest divendres des de Xile, on és de viatge oficial. Sánchez ha avisat el PP, després de setmanes d'atacs constants pel cas Koldo, que "hi ha govern de coalició per estona".
Al matí, l'executiu espanyol ha donat una xifra de potencials beneficiaris de l'amnistia. El ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, ha estimat que seran 372 les persones amb causes penals pendents relacionades amb el Procés a qui se'ls haurà d'aplicar la norma pactada entre el PSOE, ERC i Junts. En una entrevista aquest divendres a TV3, Bolaños ha evitat vaticinar quan podria beneficiar-se'n l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. En canvi, el portaveu de Junts, Josep Rius, ha assegurat a La Sexta que "s'aproparia al miler" el nombre de persones que s'hi podrien acollir.
Bolaños ha defensat que la llei d'amnistia "no està feta per a ningú" en concret, si bé ha assegurat que el redactat definitiu respon a una "voluntat inequívoca" que totes les persones relacionades amb el Procés quedin cobertes. En línia amb les declaracions que va fer el dia anterior a la cambra baixa, el titular de Presidència i Justícia ha subratllat que és un text "robust" que s'adapta als "millors estàndards europeus". S'hi ha sumat Sánchez, que ha garantit la "constitucionalitat" de la norma i ha vinculat els canvis introduïts a les recomanacions de la Comissió de Venècia.
El mateix Puigdemont va defensar ahir el text de la llei d'amnistia en un missatge a X en què també advertia que l'acord assolit amb el PSOE no té relació amb l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat. Després d'un consell de ministres extraordinari per aprovar mesures relacionades amb la igualtat de gènere, coincidint amb el 8-M, la portaveu de l'executiu espanyol, Pilar Alegría, ha confiat en poder tirar endavant els comptes espanyols aviat amb el suport dels grups independentistes.
Per la seva banda, la presidenta de Junts, Laura Borràs, ha reiterat l'advertiment de Puigdemont en una entrevista a Telecinco. "El PSOE té el coneixement de quines són les regles del joc", ha dit Borràs, que ha recordat que el pacte d'investidura amb els juntaires deixava clar que cada votació s'abordarà "pas a pas".
El PP s'encomana als jutges
El Congrés aprovarà la llei d'amnistia en un ple extraordinari dijous que ve i l'enviarà al Senat, on el PP allargarà dos mesos la tramitació de la norma, que, tot i que serà vetada per la majoria absoluta dels populars a la cambra alta, aconseguirà aprovar-se definitivament cap al maig quan retorni a la cambra baixa. A partir d'aquell moment el poder judicial serà el que l'haurà d'aplicar.
El PP s'encomana a aquest fet i el recorda al govern espanyol i als grups independentistes. Ho ha fet el portaveu dels populars, Borja Sémper, en una entrevista a Telecinco en què ha dit que espera que l'aturin al·legant que es va produir "violència" durant el Procés. "Confiem que l'estat de dret funcionarà, confiem en la judicatura espanyola. Tenim un sistema i uns jutges a Espanya absolutament professionals", ha dit. Ja havia fet aquest recordatori el dia anterior la número dos del partit, Cuca Gamarra, i no va ser l'única.
L'expresident del govern espanyol i dels populars Mariano Rajoy va apel·lar als jutges, la societat civil i els mitjans de comunicació. "La batalla de l'amnistia es pot guanyar", va afirmar en un fòrum celebrat en un poble de Sevilla. El PP es manifestarà aquest dissabte un cop més a Madrid contra l'amnistia en una convocatòria feta per entitats espanyolistes. A les crítiques de la dreta s'hi ha afegit la del president de Castella-la-Manxa, el socialista díscol Emiliano García-Page, que ha lamentat l'aprovació de l'amnistia, que ha titllat de "mala llei", "per més que alguns facin salts d'alegria".
En la roda de premsa des de Xile, Sánchez ha criticat el posicionament dels populars i ha lamentat que "aquells que van ser responsables de la crisi institucional" del 2017 "no se sentin interpel·lats" sinó que "fins i tot se sentin aliens a una crisi que ells van contribuir a alimentar". Per contra, el líder socialista ha afirmat que "no eludirà la seva responsabilitat" a l'hora de "contribuir a la convivència".