La nova legislatura catalana
Política Act. fa 0 min

Aragonès rep Sánchez a la Generalitat en plenes negociacions per la investidura

Bolaños també acompanyarà el president espanyol a Barcelona i es reunirà amb Vilagrà

2 min
Pedro Sánchez i Pere Aragonès en l’última reunió a la Generalitat.

BarcelonaEl president espanyol, Pedro Sánchez, ja és al Palau de la Generalitat per reunir-se amb el president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, en plenes negociacions per a la investidura de Salvador Illa. Sánchez no ha arribat sol a Barcelona, ho ha fet al costat del ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, que es reunirà amb la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà. També s'ha desplaçat a la capital catalana la ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, que es trobarà amb el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, per segellar el traspàs de l'Ingrés Mínim Vital (IMV).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez, Bolaños i Saiz estan reunits des de les 12 del migdia amb Aragonès, Vilagrà i Campuzano. Un cop acabin la seva reunió, no està previst que ni Sánchez ni Aragonès facin declaracions davant dels mitjans de comunicació, com tampoc Vilagrà ni Bolaños. Només ho faran Saiz i Campuzano per explicar els detalls del traspàs de l'IMV. Aquest dimarts, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, desvinculava la reunió Sánchez-Aragonès de les negociacions d'investidura, però admetia que Aragonès posarà sobre la taula de Sánchez un cop més la petició d'un concert econòmic per a Catalunya, la principal reclamació dels republicans per investir Salvador Illa. En la trobada entre Vilagrà i Bolaños, fonts de l'executiu català apunten que està previst que, entre altres qüestions, la vicepresidenta del Govern posi sobre la taula de Bolaños el seguiment de l'aplicació de la llei d'amnistia.

En aquests últims dies, el govern espanyol i el català han accelerat el compliment d'alguns dels acords que estaven pendents. Dilluns l'Estat es va comprometre a abonar els primers 1.056 milions d'euros per començar el traspàs de Rodalies i també va desbloquejar els diners pendents per a la gestió de les beques universitàries i el fons de recerca. Ara bé, encara queden algunes qüestions pendents, com ara la condonació del 20% del deute del fons de liquiditat autonòmic (FLA) que ERC i el PSOE van pactar per la investidura de Pedro Sánchez. La consellera d'Economia en funcions, Natàlia Mas, va assegurar aquest dilluns que la Generalitat té la "garantia" que aquest compromís es materialitzarà en els "pròxims mesos". Tampoc s'ha complert el compromís per tirar endavant una llei que garantís el plurilingüisme en l'administració estatal.

La reunió d'aquest dimecres serà la cinquena dels dos presidents. Després que Pere Aragonès va accedís a la presidència de la Generalitat, el maig del 2021, el 15 de juny d'aquell mateix any els dos presidents ja es van veure per primera vegada a la Moncloa. Pocs mesos després, Sánchez va tornar a reunir-se amb Aragonès al Palau de la Generalitat el 15 de setembre, una trobada que va representar la reactivació de la taula de diàleg. Un any després, els dos presidents es van trobar a la Moncloa el 15 de juliol del 2022, uns dies abans que es reunís per tercera vegada aquesta taula de negociació. El cap de l'executiu espanyol va tornar a Barcelona el 21 de desembre del 2023, pocs dies després de ser investit president.

stats