Brussel·lesEls representants dels grups de l'Esquerra, els Verds i els Socialdemòcrates que formen part de la comissió de Peticions no han assistit o han abandonat aquest dimarts l'audiència que tracta sobre la delegació d'eurodiputats que investigarà la situació del castellà a les aules catalanes. Els tres partits acusen la presidenta de la comissió, la popular Dolors Montserrat, d'instrumentalitzar políticament de manera repetida l'organisme que presideix, ja que, mentre només un 10% de la multitud de peticions que rep s'acaben debatent, ha forçat que la immersió lingüística catalana s'hagi discutit tres vegades, fins a aconseguir que —juntament amb la pressió de Vox i, principalment, de Ciutadans— s'enviï una missió de diputats comunitaris a les escoles de Catalunya.
Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi
"Els Verds, els Socialdemòcrates i l'Esquerra no participaran en aquesta audiència pública per mostrar el rebuig total a la manera de presidir aquest ple, que s'ha vist una altra vegada marcat pels incompliments de la normativa vigent del reglament del Parlament Europeu", ha anunciat només de començar l'eurodiputada ecologista Margrete Auken en nom dels tres grups progressistes. També han abandonat la sala els eurodiputats de Junts Carles Puigdemont i Clara Ponsatí, que han assistit voluntàriament a la trobada del Comitè.
Els tres grups progressistes critiquen que fins i tot s'hagi dedicat a la situació del castellà a les aules catalanes una audiència amb experts, que, a més, tots són marcadament unionistes i contraris a la immersió lingüística. "Tenint en compte que totes les nostres peticions per garantir la pluralitat van ser rebutjades, no tenim cap altra opció que abandonar la sala i no assistir-hi", ha insistit Auken. De fet, un dels ponents que Montserrat simplement ha presentat com a professor d'institut i doctorat en filologia, Manuel Jesús Acosta, és diputat de Vox al Parlament de Catalunya.
També han participat com a experts a l'audiència Jesús Rul Gargallo, professor del màster de la Universitat de Barcelona (UB) sobre direcció de centres escolars i autor, entre d'altres, del llibre Nacionalismo catalán y adoctrinamiento escolar; Jorge Calero, catedràtic d'economia aplicada a la UB, i Teresa Freixas, catedràtica de dret constitucional a la Universitat Autònoma de Barcelona i presidenta de Concordia Cívica, una entitat espanyolista i contrària a la independència de Catalunya.
Des del Govern, la consellera d'Exteriors, Meritxell Serret, també ha censurat que Montserrat utilitzi amb "finalitats partidistes" la comissió de Peticions, i ha advertit que la sessió d'aquest dimarts "era esbiaixada i no complia els requisits de pluralitat". Per això, ha dit, el Govern treballa en explicar les virtuts del model d'immersió als eurodiputats.
Més enllà de la manca de pluralitat política dels experts, els grups progressistes també retreuen a Montserrat que no arxivés la petició d'investigar la situació del castellà a les aules catalanes el 2018, quan la Comissió Europea ja va advertir que la immersió lingüística no és competència de les institucions comunitàries, sinó de l'Estat i la Generalitat. "La decisió natural de la comissió de Peticions hauria d'haver estat l'arxivament d'aquesta petició, com es fa sempre", ha assegurat en declaracions als mitjans l'eurodiputada d'ERC Diana Riba, que ha tornat a demanar la dimissió de l'exministra de Sanitat.
Al seu torn, Montserrat, en comptes de limitar-se al paper de moderadora, ha carregat a l'inici de la sessió contra la immersió lingüística i ha assegurat que les famílies que volen que els seus fills estudiïn en castellà, encara que sigui de manera parcial, es veuen "desemparades". D'altra banda, els diputats de Ciutadans al Parlament de Catalunya Carlos Carrizosa i Nacho Martín Blanco, també han aprofitat l'oportunitat per viatjar fins a Brussel·les i carregar contra la immersió lingüística. "Catalunya és l'única regió del món occidental democràtic en què més de la meitat de la població no pot estudiar en la seva llengua materna [...]. Cal que es respectin els drets d'aquests infants", ha dit Carrizosa en declaració als mitjans.
Una petició que ve de lluny
Concretament, la comissió va acceptar a tràmit el 30 de juliol del 2018 la petició a la qual ha tingut accés l'ARA de la presidenta de l'entitat antiimmersió Asamblea por una Escuela Bilingüe, Ana Losada, que demana que "no s'insisteixi en la plena immersió lingüística en català" i que "no es discrimini els nens amb pares que s'han de desplaçar d'altres regions d'Espanya fins a Catalunya de forma temporal per la feina". En aquest sentit, l'escrit de Losada destaca que els alumnes castellanoparlants de fora de Catalunya que "s'incorporen tard" al sistema educatiu català "no poden seguir les assignatures troncals i són assimilats a nens amb necessitats educatives específiques, és a dir, a nens amb discapacitat física o intel·lectual, amb trastorns greus de conducta o provinents de situacions econòmiques desafavorides".
Pel que fa a la missió, encara no s'ha determinat exactament quin en serà l'objectiu i el nombre i el nom dels parlamentaris europeus que la conformaran, però qui la presideixi no pot ser de l'estat espanyol i hi han d'anar representants de diferents colors polítics. Pel que fa a l'agenda, només se sap que es farà durant el segon semestre del 2023, després de les eleccions generals del 28 maig que ve i no abans, tal com volia Ciutadans.
La missió pel cas Pegasus de l'Eurocambra es reunirà a Madrid amb diputats catalans
Els coordinadors dels diferents grups parlamentaris de la Comissió Pegasus de l'Eurocambra han acordat aquest dimarts a la tarda que la delegació d'eurodiputats que viatjarà a Madrid per investigar l'espionatge a líders polítics i civils independentistes es reunirà amb diputats del Parlament de Catalunya el pròxim 20 i 21 de març. Concretament, es trobaran amb la presidenta en funcions de la cambra catalana, Alba Vergés, i amb un representant de cada partit polític que estigui en la comissió d'investigació Pegasus del Parlament de Catalunya. A més, l'eurodiputada que visitarà la capital espanyola en nom dels Verds serà la republicana Diana Riba.
D'altra banda, la Comissió Pegasus també ha ratificat la voluntat d'entrevistar-se amb el president espanyol, Pedro Sánchez i amb la ministra de Defensa, Margarita Robles, el d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, el de Presidència, Félix Bolaños, i el d'Afers Estrangers, José Manuel Albares. També amb la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, la presidenta de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, Mar España, la fiscal en criminalitat informàtica Elvira Tejada de la Fuente i amb la directora del Centre Nacional d'Intel·ligència, Paz Esteban. Tots aquests noms encara no han acceptat ni rebutjat la petició de l'Eurocambra de reunir-se amb ells.