Boadella carrega contra la "revolució pija" republicana i defensa el rei

"M'agrada que els reis morin sent reis", afirma sobre Joan Carles I abans de carregar contra el procés català

Albert Boadella, amb una estelada
Efe
04/06/2014
3 min

SevillaEl director teatral Albert Boadella, que es va fer popular pel seu ànim trencador, progressita i satíric durant la transició, ha carregat contra el moviment republicà espanyol i defensat la figura del rei Joan Carles. En una entrevista a l'agència Efe ha afirmat que si en alguna de les recents manifestacions republicanes s'han exhibit guillotines de cartró és perquè "hi ha ara un ànim revolucionari mediàtic de total ficció; pura demostració d'una revolució de pijos".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sobre si és partidari de la monarquia, Boadella ha contestat: "A Espanya no em desagrada; fora d'Espanya hauria de mirar a França, que té un altre tipus de monarquia, que és la monarquia presidencialista; és a dir, el president de la República Francesa, en el fons, és també com un rei".

I de l'abdicació de Joan Carles I, ha assenyalat que "hi havia millors moments per fer-ho; m'agrada que els reis es morin sent reis; havia d'haver aguantat el tipus, entenc que era molt difícil però calia aguantar el tipus".

"Arriba un moment en què, quan ets rei, el personal no té importància perquè tens obligació primer amb els altres; també té els seus avantatges, i la contrapartida del servei als altres, i Espanya necessitava que ell aguantés el tipus", ha afegit.

Sobre el príncep Felip, del qual ha assegurat que el coneix poc i que només ha parlat amb ell en un parell d'ocasions, ha dit que li sembla "un home ben disposat; ha tingut una formació, que això és important... Cal tenir esperança en la vida, no hem de ser pessimistes".

Contra els 'antisistema'

De l'auge antisistema reflectit pel resultat de les eleccions europees ha dit que es tracta de "pura fantasia; això ha succeït perquè la gent en el fons creu que Europa no els toca gens; s'equivoquen perquè Europa en aquest moment té un pes molt gran i les directives europees són molt importants als països".

"Però no se sent Europa d'una forma pròpia i es fan experiments personals i venjances o ressentiments a través del vot; quan el vot pensen que els pot tocar la butxaca directament llavors van al segur i, com es pot comprendre, aquestes coses que han sorgit noves no són segures", ha afegit.

Ciutadà espanyol a seques

Sobre si creu que arribarà a veure la independència de Catalunya ha respost: "És possible que la vegi; el que és segur és que no la viuré", per afegir: "L'únic que m'agradaria de la secessió de Catalunya és que per fi podria ser ciutadà espanyol, exclusivament".

Segons Boadella, "el referèndum de Catalunya té moltes possibilitats que no se celebri i, en cas que se celebri, és com si no se celebrés res perquè és un referèndum il·legal, per tant no cal fer ni cas".

Sobre la polèmica independentista ha afegit que, per mantenir-se sa, tracta de no implicar-se "en les epidèmies".

Al front d'Els Joglars, Boadella va crear un espectacle dedicat a Jordi Pujol, però ha dit que no podria fer-se el mateix amb l'actual president, Artur Mas, perquè "per a una obra, encara que sigui una sàtira, ha d'existir un personatge; Artur Mas no té les característiques de personatge ni en el pervers, que podria ser el cas de Pujol".

Crítiques a Mas, el "clonat"

"Mas és com algú que està clonat, clonat de quantitat de fantasies, d'allò pitjor que ha existit en els últims trenta anys a Catalunya; no té interès ni profunditat, és el tipus de personatge molt perillós precisament perquè no és res", ha assegurat.

Boadella, que posa en escena a Sevilla l'últim espectacle que ha dirigit, "Pimiento Verdi", basat en la contraposició dels dos grans genis de la música dels quals l'any passat s'ha celebrat el seu bicentenari, Wagner i Verdi, també ha contestat a qui ara, com en el franquisme, el titllen de radical.

"A un artista dir-li provocador no és un insult, és un elogi; la ignorància fa dir aquestes coses; els artistes han estat sempre així; aquestes coses es diuen per la facilitat al fanatisme, al talibanisme que té la gent, per això i per ignorància".

stats