Política19/02/2015

Boadella i Cañas carreguen a Madrid contra una Catalunya infectada pel "virus" independentista

"Diuen que no se senten espanyols, doncs s'hauran de fotre!", exclama el director de teatre, amb una màscara sanitària en un acte a la seu de la Generalitat a la capital espanyola

Joan Rusiñol
i Joan Rusiñol

MadridCares conegudes –i combatives– contra l'independentisme s'han aplegat aquest dijous al vespre a la llibreria Blanquerna de Madrid, a la seu de la Generalitat a la capital espanyola, per presentar el llibre 'Me gusta Cataluña, me gusta España', en què el periodista Sergio Fidalgo recull testimonis de catalans contraris al sobiranisme. El director teatral Albert Boadella s'hi ha presentat amb una màscara de metge: segons ha explicat, des de 2006 no trepitja recintes oficials catalans ni dóna entrevistes a mitjans de comunicació del Principat. "Espero que el virus 'catalanescus' no sigui mortal", li ha dit el president de Societat Civil Catalana (SCC), Josep Ramon Bosch.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Boadella ha assegurat que Catalunya pateix el "virus de la paranoia" i n'ha culpat el sistema educatiu i els mitjans. De nou, una comparació indirecta amb el nazisme i el feixisme quan ha assegurat que les societats, per molt avançades que siguin, poden "emmalaltir". Això és el que va passar a l'Alemanya i la Itàlia dels anys trenta, ha dit.

Cargando
No hay anuncios

El director, instal·lat a Madrid, on treballa a les ordres del govern del PP com a director artístic de Teatros del Canal, ha assegurat que la Catalunya d'ara no li agrada "gens" i que procura, quan hi va, anar només de l'estació de l'AVE al pàrquing de casa seva. Ha dibuixat un país ple de "falsedats històriques" explicades pels partidaris de l'estat propi, en què s'intenten –diu– buscar diferències amb els ciutadans espanyols. Ho ha ridiculitzant parlant de la sardana o del dia de Sant Esteve. "Diuen que no se senten espanyols, doncs s'hauran de fotre!", ha exclamat, perquè els catalans "són els més espanyols".

En aquestes suposades tergiversacions, Boadella ha arribat a negar que la repressió franquista fos especialment cruel a Catalunya. I ha anat més enllà: "No hi ha un sol edicte en què es prohibís el català, ni amb Felip V", ha reblat.

Cargando
No hay anuncios

L'unionisme vol prioritzar el "front internacional"

Bosch, de SCC i un habitual ja en actes a Madrid per parlar de la situació política al país, ha instat els espanyols a "no baixar la guàrdia", tot i la sensació que el sobiranisme pateix cert desànim. "No és un suflé que hagi baixat, sinó un massapà molt sòlid", ha afirmat.

Cargando
No hay anuncios

Creu que, malgrat tot, "la independència no s'aconseguirà perquè ha perdut el front internacional". Aquesta, assegura, serà ara, paradoxalment, la seva prioritat.

A la taula rodona també hi han participat els periodistes Xavier Horcajo, Anna Grau i Albert Castillón, i l'exdiputat de Ciutadans al Parlament Jordi Cañas. "Espanya és la meva pàtria, la meva nació", ha començat dient. El polític, com Boadella, ha comparat el nacionalisme català amb un "virus" que perjudica "la raó, l'ètica, la decència".Per ell, és com "l'Ebola", la perillosa malaltia que tantes víctimes ha causat a l'Àfrica, que "contamina i enverina la ment dels ciutadans". Quan, afirma, "aquest virus" busca "separar" les persones, només se'l pot vèncer.

Cargando
No hay anuncios

Per això, ha demanat que l'acte d'aquest dijous –amb la sala plena– serveix de "toc d'atenció i per buscar aliances" perquè l'unionisme "guanyi". De fet, han estat constants les referències implícites al que consideren una actitud de deixadesa del govern espanyol i un lament sostingut perquè, segons alguns dels oradors, el debat sobiranista ha perdut interès a la capital espanyola. I, això, diuen, és un risc per a la unitat d'Espanya.