DRET A DECIDIR
Política02/10/2014

Bloomberg diu a Rajoy que s’equivoca

El gegant de la informació econòmica se suma als editorials crítics de la premsa anglosaxona

Cristina Mas
i Cristina Mas

Barcelona“Com els escocesos, els catalans volen un referèndum d’independència. Al contrari que els britànics, els espanyols no són partidaris d’autoritzar-lo. Això és un error, i els líders espanyols han de mostrar un inèdit sentit d’estat autoritzant la votació, encara que facin campanya pel no”. Amb aquesta contundència arrenca l’editorial d’ahir de Bloomberg, el gegant nord-americà de la informació econòmica, sota el títol “Primer Escòcia, ara Espanya”. El text recorda que el Tribunal Constitucional ja va “estripar” l’Estatut del 2006 i acusa el PP d’“empitjorar les coses bloquejant les demandes catalanes i entrant en altres provocacions”, citant la política del ministre Wert d’“espanyolitzar” els nens catalans.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El consell dels editorialistes és clar: “Per evitar una espiral de desobediència civil o fins i tot de violència, Rajoy hauria d’anar a Catalunya i reconèixer, personalment, els errors que ha comès el seu partit”, a més de reobrir les negociacions per donar més autonomia a Catalunya, impulsar una reforma constitucional i reconèixer el dret a celebrar referèndums consultius: “Si se’ls dóna l’oportunitat, els catalans poden concloure, com van fer els escocesos, que no val la pena córrer el risc de la independència. Però per a això necessiten un debat sòlid. Fins ara el govern espanyol ha rebutjat fins i tot discutir la possibilitat de la independència. Ara és l’hora que defensin la unitat”.

Cargando
No hay anuncios

No és el primer cop que un gran mitjà internacional estira les orelles al president espanyol pel seu immobilisme davant la reivindicació catalana. La premsa anglosaxona no defensa la independència, però aposta clarament pel dret a decidir.

Madrid: “Els mercats estan molt tranquils”

Cargando
No hay anuncios

Els ministres d’Economia i Hisenda i el governador del Banc d’Espanya, Luis María Linde, van llançar ahir el mateix missatge: el procés polític que viu Catalunya no ha tingut, de moment, un impacte negatiu en l’economia. “Els mercats de capitals i els inversors funcionen amb escenaris realistes i racionals”, va assegurar Luis de Guindos des de Sevilla. El raonament de fons de l’administració espanyola és que el món del diner no veu la independència com una “alternativa” a curt termini. “Estan molt tranquils”, va dir Linde, després de reiterar l’opinió que, en cas de secessió, els bancs amb seu a Catalunya no tindrien accés a la liquiditat del BCE, com si fossin una entitat “xinesa o americana”. L’executiu espanyol va insistir ahir a la Generalitat que ha d’acatar la llei i el TC. Només si és així Madrid veu marge per reobrir el diàleg. El PP va explicar, per carta, el seu punt de vista als eurodiputats.