El bisbe de Solsona anima els fidels laics a participar en el procés constituent i a defensar-hi la prohibició de l'avortament
Xavier Novell afirma que la independència arribarà si la Constitució catalana rep un 51% de vots favorables, i espera que s'hi defensin els drets i oportunitats de tots els ciutadans i l'educació i la llibertat religiosa
BarcelonaEl bisbe de Solsona, Xavier Novell, fa una crida als catòlics a participar en el procés d'elaboració de la Constitució de Catalunya perquè defensi els drets i oportunitats de tots els ciutadans, prohibeixi l'avortament i garanteixi l'educació i la llibertat religiosa.
Amb el títol de 'Som-hi tots!', Novell ha escrit una glossa amb motiu de la Diada en la qual descriu la situació política catalana i assegura la pròxima obertura d'un procés constituent per a Catalunya, alhora que anima la gent a participar-hi. "Animo tots els fidels laics que participeu activament en aquest procés i estudieu la doctrina social de l'Església perquè les vostres aportacions siguin coherents amb la fe que professem", diu el bisbe.
Novell explica que l'11 de setembre "les dues principals associacions civils independentistes convoquen de nou una gran manifestació de suport al full de ruta per aconseguir la independència" i prediu que "milers de ciutadans d'aquesta diòcesi participaran en les manifestacions de Berga i de Lleida". "Fa un any, en les eleccions al Parlament convocades per portar a terme el referèndum d'autodeterminació que el Tribunal Constitucional va prohibir, va ser elegida una majoria parlamentària independentista. Junts pel Sí i la CUP van pactar un full de ruta cap a la independència i la van inaugurar amb una decisió solemne del Parlament", descriu monsenyor Novell.
"Aquest camí cap a la República Catalana", afegeix, "té una primera fase, que sembla que culminarà la pròxima tardor, que consisteix a preparar i aprovar les lleis del procés constituent, de la seguretat social i de la hisenda pública, a equipar l'administració de la Generalitat amb les estructures d'un estat i a promoure un procés de participació ciutadana en l'elaboració de la futura Constitució". "Us explico tot això per demanar-vos, tant si sou partidaris com contraris a la independència, que us interesseu per aquest últim punt: el procés de participació ciutadana en l'elaboració de la nova Constitució", aclareix el bisbe.
El prelat augura que "el Govern i el Parlament, llevat d'una crisi definitiva de l'acord parlamentari vigent, tiraran endavant el full de ruta que vertebra la legislatura. La independència arribarà si el 51% dels vots del referèndum sobre la Constitució són favorables". "Aquesta norma fonamental, un cop aprovada, ho serà de tots i, per tant, convé que reuneixi els mínims de convivència comuns i drets individuals i col·lectius majoritaris per a la ciutadania", apunta.
Segons Novell, "aquesta Constitució pot definir un estat que defensi els drets i les oportunitats de tots els ciutadans, especialment dels més vulnerables, o apostar per un sistema que fomenti les desigualtats". Igualment, apunta que "aquesta norma fonamental pot ser respectuosa amb el fet religiós i amb la tradició cristiana de Catalunya o bé lesionar la llibertat religiosa i la presència pública i social de l'Església catòlica".
També explica que "aquesta Constitució pot respectar i garantir el dret dels pares a l'educació religiosa i moral dels seus fills o limitar-lo, especialment en l'àmbit escolar", i que "aquest document marc pot respectar el dret fonamental a la vida des de la seva concepció fins a la seva mort natural o bé emparar uns 'drets' individuals que atemptin contra això". "Aquesta Constitució pot respectar la identitat sexual natural de cada persona o, influïda per la ideologia de gènere, consagrar legalment la lliure i reversible decisió de cada individu sobre el propi gènere", afegeix el bisbe.
Per això demana que "els catòlics no podem pensar que el procés participatiu a partir del qual el Parlament de Catalunya elaborarà la Constitució no fa per a nosaltres". "Som un col·lectiu rellevant, amb una comprensió de la persona, de la societat i del bé comú important i necessària perquè la futura Constitució sigui el marc de convivència de tots".