Política07/01/2021

Bèlgica denega per segona vegada l’extradició de Puig

El tribunal d'apel·lació veu "vulneració de la presumpció d'innocència" en el cas de l'exconseller

Aïda Sànchez
i Aïda Sànchez

Brussel·lesRegal de Reis endarrerit per a l’exconseller de Cultura Lluís Puig. La justícia belga ha denegat aquest dijous per segon cop l’extradició del polític català. Aquesta vegada, però, ha anat “més enllà”, assegura l’advocat de Puig, Josep Costa. Segons la defensa de Puig a través de l’advocat Simon Bekaert, el jutge creu que “hi ha un risc greu de violació de la presumpció d’innocència”. A més, el Tribunal d’Apel·lació comparteix el que va dictaminar el tribunal de primera instància a l’agost: el Tribunal Suprem espanyol no era competent per demanar l’euroordre i per això Bèlgica va rebutjar-ne l’extradició.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

2n tribunal de la 3a euroordre: NO HI HA EXTRADICIÓ!

Cargando
No hay anuncios

Justícia europea, @un, @amnesty, Nobels de la Pau, 500 parlamentaris de 30 països diferents,...

Què cal més, Espanya?

Cargando
No hay anuncios

Prou persecusió ideològica i prou repressió. La lluita per la llibertat continua arreu ✊🏼

— Lluís Puig i Gordi (@LluisPuigGordi) January 7, 2021

Cargando
No hay anuncios

Les felicitacions i abraçades no s’han fet esperar durant la roda de premsa en què Puig ha estat acompanyat per Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí i Meritxell Serret. La defensa de Puig, després d’una primera lectura ràpida de la sentència, s’ha mostrat molt satisfeta. L’equip d’advocats ha fet especial èmfasi en la menció a la vulneració de la presumpció d’innocència que asseguren que fa el jutge belga. “Per primera vegada es reconeix que no hi ha garantits tots els drets a l’estat espanyol”, ha insistit Costa.

Des de l’equip de Puig expliquen que el jutge s’ha basat principalment en dues proves per considerar que l’exconseller no comptaria amb un judici just a Espanya. La primera, l’informe redactat pel Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de l'ONU, i la segona, un recull de documentació presentada per la defensa dins del que s’inclouen des de tuits fins a notícies de diferents mitjans. L’advocat Gonzalo Boye ha assegurat que han aportat “un camió de documents”, però detalla que el jutge no n’hauria destacat cap en concret, sinó que hauria dictaminat en base al “clima de vulneració de la presumpció d’innocència” i d’aquí n’haurien “tret conclusions”. Boye denuncia que tant a Puig com a la resta d’exiliats a Bèlgica “se’ls ha tractat com a pròfugs i delinqüents però mai han estat sotmesos a processos” judicials.

Cargando
No hay anuncios

Ara la pilota està en mans de la Fiscalia belga, que compta amb un parell de dies per presentar un recurs a la sentència. El fiscal representa els interessos d’Espanya i, per tant, la defensa de l’exconseller està convençuda que farà un pas més. La següent instància judicial, la més alta del país i l’última abans d’arribar a la justícia europea, és el Tribunal de Cassació. Segons Bekaert, aquesta etapa podria ser més curta que les anteriors i durar tan sols unes setmanes. El cas podria estar enllestit cap a “mitjans de febrer”, ha explicat l’advocat flamenc.

Però Costa creu que és “molt més difícil” que el Tribunal de Cassació entri a “discutir qüestions de fet” com serien les apreciacions fetes sobre la vulneració de la presumpció d’innocència de Puig. Una apreciació que comparteix Boye, que apunta que un dictamen contrari “seria possible però molt complex”.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, Puig ha defensat que la sentència serveix per reafirmar-se "en la lluita des de l’exili” i denuncia que ni ell ni els seus companys han pogut “tenir un judici imparcial”. L’exconseller ha aprofitat per demanar a Espanya que “aturi la persecució ideològica”. Aquesta és la tercera euroordre que pesa sobre Lluís Puig i la primera que compta amb una sentència per part de Bèlgica.

Després de la decisió d'avui, els polítics catalans a l'exili tindran una nova cita clau la setmana que ve. En aquesta ocasió serà amb la comissió d’assumptes jurídics del Parlament Europeu. El 14 de gener, Puigdemont, Comín i Ponsatí compareixeran de manera individual davant dels eurodiputats per intentar evitar que se’ls retiri la immunitat. Tot i acompanyar Puig, no han volgut fer declaracions i Boye ha recordat que estan sota “secret”. Però Costa ha opinat que la sentència de Puig “beneficiarà la resta d’exiliats”. Tal com han explicat en anteriors ocasions, una de les línies de la defensa es basa en assegurar que els polítics no comptarien amb un judici just a Espanya.

Cargando
No hay anuncios

L'independentisme celebra la decisió de la justícia belga

Diversos dirigents independentistes han celebrat la decisió de la justícia belga. Ho han fet l'expresident Carles Puigdemont i l'exconseller Jordi Turull. Tots dos han assegurat que el posicionament del Tribunal d'Apel·lació és una altra "victòria judicial" per a l'independentisme. "Deixa en evidència davant del món la persecució política de la qual som víctimes. Vau anar a l'exili a buscar garanties i les heu trobat", han afirmat tots dos en un tuit. Per la seva banda, l'expresident de la Generalitat Quim Torra també ha felicitat Puig a través de Twitter: "Enhorabona, conseller".

Cargando
No hay anuncios

Des d'ERC, el vicepresident del Govern en funcions, Pere Aragonès, també ha celebrat la no extradició. "Es desmunta la farsa judicial contra l'independentisme", ha afirmat Aragonès en una piulada a Twitter, en què també ha tornat a reclamar l'amnistia dels presos i l'autodeterminació. Per la seva banda, la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, també ha felicitat l'exconseller i ha assegurat que, "allà on la justícia funciona, es fa justícia". "I es garanteixen drets i llibertats!", ha conclòs en un tuit.

Per la seva banda, el Consell per la República ho ha qualificat de "nova clatellada a l'Estat" i, en una piulada des del seu compte de Twitter, ha afirmat: "Representa un dur cop a les aspiracions de l'Estat per acabar amb l'independentisme i el seu anhel legítim de llibertat". A més, també ha subratllat que la decisió suposa un "èxit" de la lluita a l'exili: "Torna a demostrar que estem davant una persecució política contra l'independentisme que no se sosté més enllà dels Pirineus".