Tribunals

El jutge suspèn la declaració de Begoña Gómez i l'ajorna fins al 19 de juliol

La dona de Sánchez s'ha presentat al jutjat, però no ha declarat perquè no se li havia notificat una de les querelles, la d'Hazte Oír

MadridBegoña Gómez, parella del president espanyol, Pedro Sánchez, s'ha presentat al jutjat a declarar com a investigada per presumpte tràfic d'influències i corrupció en els negocis, però finalment no ho ha fet. El jutge Juan Carlos Peinado ha ajornat la declaració a divendres 19 de juliol perquè no se li havia notificat a Gómez una de les querelles contra ella, la de l'associació d'extrema dreta Hazte Oír. "Hauria declarat si se li haguessin aclarit els fets pels quals se la investiga", ha afirmat Antonio Camacho, l'advocat de la dona de Sánchez, que és qui ha sol·licitat l'ajornament per garantir els "drets bàsics" de la seva clienta davant d'aquest defecte de forma. Camacho ha denunciat que Peinado volia que declarés no només sobre els fets de la querella inicial de Manos Limpias, que és la documentació que tenia, sinó també la de l'altra entitat ultradretana a la qual encara no havia tingut accés.

Inscriu-te a la newsletter Reflexions en nombres rodonsUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les acusacions populars exercides per aquestes dues entitat així com per Vox i el partit Iustitia Europa han criticat la decisió i han acusat Gómez d'haver emprat aquesta maniobra per no donar explicacions. Javier María Pérez-Roldán, advocat d'Hazte Oír, ho ha considerat un "abús del dret" i una "vergonya". "És un tracte privilegiat, que no es dona a cap altre investigat", ha denunciat Pérez-Roldán, que ha argumentat que l'advocat de Gómez hauria pogut sol·licitar activament que se li notifiqués la querella perquè era de coneixement públic que s'havia presentat. "No esperes a venir el mateix dia per demanar-la", ha insistit.

Cargando
No hay anuncios

Una altra de les crítiques que han fet les acusacions és que s'hagi permès a Gómez evitar la seva imatge entrant als jutjats madrilenys de la plaça Castilla. Ha accedit a través del garatge enmig de la confusió dels mitjans de comunicació, que l'esperaven darrere d'un cordó policial davant de diverses de les entrades del pàrquing. La jutge degana de Madrid va acordar-ho aquest dijous per "motius de seguretat". Fonts presents a l'interior dels jutjats l'han vist arribar a la sala vestida amb un conjunt de jaqueta i pantaló negre acompanyada de quatre persones. L'expectació a l'exterior era màxima. Desenes de periodistes l'esperen a l'altra banda del carrer en una zona acordonada i amb un potent desplegament policial.

L'associació d'extrema dreta Hazte Oír hi havia convocat una concentració, que la Policia Nacional ha allunyat de l'entrada. Tanmateix, des de la zona acordonada es podien sentir els crits contra Gómez i Sánchez. A l'altra banda de la plaça, una vintena de persones amb banderes espanyoles, pancartes i fins i tot una figura de cartó de la dona del president espanyol han protestat contra el que consideren una "màfia". "Juan Carlos Peinado, estem al teu costat" i "Begoña a la presó, Sánchez dimissió" són alguns dels càntics que han ressonat de fons mentre la dona de Sánchez és davant del jutge.

Cargando
No hay anuncios

Encara que la defensa de Gómez va demanar que només s'enregistri la veu i no en vídeo, finalment el magistrat no ha acceptat la petició i es podrà enregistrar també la imatge. Sigui com sigui, es tracta d'una jornada difícil de digerir per a la Moncloa i que la dreta vol esprémer al màxim. Ha generat polèmica la presència a l'interior de l'edifici de l'agitador ultra Vito Quiles, que té acreditació de premsa al Congrés amb la plataforma vinculada a l'extrema dreta EDA TV. Hi ha accedit d'acompanyant d'alguna de les acusacions amb dos periodistes d'altres mitjans que Sánchez vincula a la "màquina del fang".

Cargando
No hay anuncios

La causa judicial contra Gómez està envoltada de polèmica per la instrucció del jutge, Juan Carlos Peinado, i per les crítiques que n'ha fet el cap de l'executiu de l'Estat. Sánchez ha vinculat en tot moment aquesta investigació al que ha batejat com la "màquina del fang", sobretot pel fet que es va originar a partir d'una querella del pseudosindicat d'extrema dreta Manos Limpias que l'únic que contenia era retalls de publicacions de mitjans de comunicació, una de les quals una fake news. El mateix mitjà que la va difondre, The Objective, va rectificar perquè havia confós l'esposa del president espanyol amb una altra dona que també es diu Begoña Gómez.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà d'això, hi ha dues potes que sí que han merescut l'interès del jutge Peinado. La primera té a veure amb el rescat d'Air Europa per part del govern espanyol uns mesos després que Gómez coincidís en dos actes amb Javier Hidalgo, aleshores conseller delegat de Globalia, propietària de l'aerolínia. Tanmateix, l'Audiència de Madrid va subratllar que no hi havia cap indici de delicte i va ordenar al jutge que se centrés en l'altra pota de la investigació. Es tracta de la possible influència en l'adjudicació de contractes públics de Red.es a empreses participades per Juan Carlos Barrabés, alhora organitzador del màster que dirigia Gómez a la Universidad Complutense de Madrid. La dona del president va firmar cartes de recomanació per a la seva candidatura i l'Audiència de Madrid va avalar que s'investigués si va mediar algun tipus de contraprestació a canvi d'aquest suport. La Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil, però, ja va apuntar que no veia cap indici de delicte.

La Fiscalia Europea assumeix el cas

Fa un mes que la Fiscalia Europea va comunicar al jutge Peinado que assumia la investigació sobre aquestes subvencions a la UTE vinculada a Barrabés per la possibilitat que estiguessin relacionades amb fons europeus. Per una banda, la decisió restava consistència a l'argument de Sánchez que tot plegat forma part de la "màquina del fang" i que "no hi ha res", tal com ha anat insistint, però per l'altra aconseguia sostreure la instrucció de les mans d'aquest jutge, a qui s'ha acusat d'estar practicant lawfare, tot i que Sánchez no ho ha verbalitzat públicament. Peinado, però, no s'ha donat per vençut i ha continuat endavant amb la instrucció, malgrat els avisos de l'Audiència de Madrid i l'avocació de la branca més sospitosa a la Fiscalia Europea. La defensa de Gómez va optar per preguntar-li directament què és el que estava investigant exactament.

Cargando
No hay anuncios

La resposta va arribar aquest dimarts, només tres dies abans de la compareixença d'aquest divendres: "Els fets objecte d'investigació són tots els actes, conductes i comportaments que s'han dut a terme per la investigada des que el seu marit és president del govern espanyol, si bé limitats a aquells que s'inclouen en la denúncia inicial a fi d'evitar una investigació prospectiva", li va respondre el jutge. A més, en la interlocutòria especificava que no tots els contractes que va rebre Barrabés eren finançats amb fons europeus, de manera que pot justificar continuar amb la seva instrucció.