Meritxell Batet silencia Albert Botran per parlar en català al Congrés

La cambra baixa rebutjarà crear l'alta inspecció educativa que proposava el PP

This browser does not support the video element.

MadridLa presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha tallat el diputat de la CUP Albert Botran per parlar en català al Congrés durant la seva intervenció en el debat sobre la proposició de llei del PP per crear una alta inspecció educativa que serveixi per garantir l'ensenyament del castellà a les aules. Batet ha amenaçat amb expulsar Botran de la tribuna perquè desobeïa la instrucció d'utilitzar el castellà a la cambra -al Congrés no es pot intervenir utilitzant les llengües cooficials, sinó que només es poden fer les intervencions en castellà- i li ha apagat el micròfon. Botran ha hagut de baixar de la tribuna. L'independentisme en bloc ha carregat contra la iniciativa dels populars i de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga a fer el 25% de les classes en castellà.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara bé, també s'han evidenciat les diferències entre els grups sobiranistes a l'hora de blindar la llengua catalana a les aules. En aquest sentit, el diputat d'En Comú Podem Joan Mena ha demanat a Junts que rectifiqui i torni a sumar-se al pacte per la llengua que van subscriure amb ERC, el PSC i els comuns. "Els demano que no juguin amb la llengua i no facin el joc al PP", ha dit Mena dirigint-se a Junts. "Tornin als consensos i col·laborin en defensar el model català; això és el que més molesta les tres dretes espanyoles", ha afegit. Prèviament, la diputada de Junts Míriam Nogueras havia carregat contra el govern espanyol, a qui ha demanat que "respecti les lleis catalanes". "Tots els que hem estudiat a Catalunya sortim parlant català i castellà", ha afegit. En aquest sentit, ha demanat a l'executiu de coalició que modifiqui la llei d'educació estatal, l'anomenada llei Celaá, per blindar el català davant la sentència del TSJC.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, la diputada d'ERC al Congrés Montse Bassa ha carregat contra els tribunals arran de la sentència contra la immersió lingüística i ha acusat el PP de "voler convertir l'alta inspecció en les forces d'ocupació en l'àmbit educatiu". "L'Espanya castellana no es conformarà amb el 25%, l'objectiu final és el 100% de castellà", ha dit, després de denunciar, igual que Nogueras, que el que proposen els populars en el seu text suposa una invasió competencial. Durant la seva intervenció, Bassa s'ha referit als tribunals espanyols com a "fatxes" i la presidenta Batet li ha demanat retirar l'expressió. Bassa s'hi ha negat. La presidenta del Congrés també ha demanat al diputat del PP Óscar Clavell que retirés l'adjectiu "traïdor" per referir-se al govern espanyol. Clavell també ho ha rebutjat.

La proposició de llei dels populars no tirarà endavant perquè tant el PSOE com Unides Podem s'hi oposaran i, per tant, si només hi voten a favor els partits de la dreta, no n'hi haurà prou perquè es pugui començar a tramitar a la cambra baixa. Entre altres coses, el que proposa el text del PP és que es creï un cos d'inspectors que vetllin, per exemple, perquè tots els alumnes rebin l'educació "en la llengua oficial de l'Estat". La normativa també estableix que aquesta alta inspecció hauria d'estar vigilant per "garantir la neutralitat ideològica dels centres docents" i visitar-los "en qualsevol moment".