BILBAOLa campanya electoral basca que ha començat a mitjanit mira a Catalunya. Els candidats a lehendakari no han pogut escapar-se de la influència del debat sobiranista català en uns comicis que suposaran el retorn de l'esquerra independentista al Parlament de Vitòria, i tancaran així el cicle d'il·legalitzacions iniciat el 2002. El bloc abertzale recuperarà la majoria absoluta de la cambra autonòmica i situarà en els seus límits reals la força dels partits constitucionalistes, que han governat Euskadi els últims quatre anys gràcies a l'aliança PSE-PP. La batalla pel Palau d'Ajuria Enea serà només cosa de dos, del PNB i d'EH Bildu, que lluitaran per aconseguir l'hegemonia nacionalista. Els bascos passaran per les urnes el 21 d'octubre, l'endemà del primer aniversari de l'anunci d'ETA d'abandonar per sempre la lluita armada.
PNB: res de sobiraniaL'economia, eix de la campanya nacionalista per tornar al govern
El partit d'Iñigo Urkullu s'ha passat quatre anys a l'oposició i confia que els comicis serveixin per recuperar el poder perdut. Per aconseguir-ho, el PNB parla molt d'economia i molt poc de sobirania. A Urkullu li molesta el debat independentista obert a Catalunya i fa tot el possible per evitar-lo. Vol sumar vots centrant-se en la sortida de la crisi, sense amagar que caldrà patiment i sacrifici. Les crítiques a la gestió del gabinet de Patxi López són i seran constants. En la qüestió nacional, el PNB s'allunya de les tesis autodeterministes de Juan José Ibarretxe, i aposta per un referèndum sobre l'autogovern. Urkullu pensa a reformar l'Estatut de Gernika del 1979 i actualitzar-lo, sense divorciar-se d'Espanya. A l'horitzó, dotar Euskadi d'estructures d'estat per fer que un dia, sense data, sigui una nació més de la UE.
PSE: gestió i convivènciaEls socialistes presumeixen de l'obra de govern i de la fi d'ETA
Els socialistes s'atribueixen el mèrit d'haver portat la pau practicant des del govern de Vitòria una política de tolerància zero contra ETA i l'esquerra abertzale. Per aquesta raó, el candidat a la reelecció, Patxi López, sol·licita quatre anys més de confiança per consolidar la convivència a Euskadi. No es penedeix del pacte amb el PP, perquè considera que ha aportat la tranquil·litat que calia al país deixant enrere plans sobiranistes. El PSE creu que la millor carta de presentació és la gestió al capdavant de l'executiu, que ha impedit la irrupció de discursos independentistes i que ha blindat Euskadi de les retallades de Madrid. Els socialistes s'erigeixen en garants de la lluita contra la crisi sense tocar l'ensenyament, la sanitat ni les polítiques socials. I avisen que si guanya el PNB copiarà les retallades que CiU està aplicant a Catalunya. López és partidari d'un autogovern que no qüestioni els marcs espanyol i europeu.
PP: antídot antisobiranistaPrioritzen l'espantall contra l'independentisme a la crisi
Conscients que la política econòmica de Rajoy els pot passar factura, els populars prefereixen advertir dels perills del creixent independentisme i deixar en un segon pla la crisi. El candidat Antonio Basagoiti apel·la als ciutadans que se senten alhora bascos i espanyols perquè el PP sigui capaç de condicionar el pròxim govern, que dóna per fet que serà del PNB. Els populars són els que més han parlat d'independència -més que EH Bildu- i es presenten com l'autèntic tallafoc contra les reivindicacions basco-catalanes. Basagoiti avisa que PNB i EH Bildu s'aliaran per un procés secessionista. No amagarà Rajoy, que farà dues incursions en la campanya.
EH Bildu: acord nacionalEls abertzales tenen a l'abast passar al davant del PNB
El repte de la plataforma sobiranista -integrada per l'antiga Batasuna, Aralar i Eusko Alkartasuna-, és doble: repetir els èxits electorals de Bildu en les eleccions forals i locals i d'Amaiur en les espanyoles, i aconseguir que l'esquerra independentista derroti el PNB per primer cop. Diferents factors hi ajuden, com la desactivació d'ETA o l'efervescència sobiranista a Catalunya, que l'esquerra abertzale confia que es noti en les urnes el 21 d'octubre. La candidata, l'escriptora i professora universitària Laura Mintegi, de maneres moderades i educades, vol arrossegar el vot de les bases sobiranistes del PNB, que no combreguen amb l'autonomisme d'Urkullu. Mintegi defensa el diàleg sense exclusions i un pacte nacional entre bascos per construir Euskadi, consolidar la pau i combatre la crisi.