Política16/11/2012

Batalla al cinturó pels desertors socialistes

Els partits es bolquen a l'àrea metropolitana l'endemà del 14-N

Roger Mateos
i Roger Mateos

BarcelonaEls estrategs convergents fan càlculs. Per obtenir majoria absoluta, Artur Mas hauria d'esgarrapar com a mínim tres o quatre escons més per la circumscripció de Barcelona i sumar-los als 35 que ja hi va treure l'any 2010. És aquí on més diputats estan en joc (85 dels 135) i, per tant, on més marge de creixement hi ha. Però el que fa més llaminera que mai l'àrea metropolitana és el fet que, en pocs anys, el que era un inexpugnable bastió del PSC s'ha anat convertint en un territori de vot cada cop més infidel.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de tocar sostre a les eleccions generals del 2008, quan Carme Chacón va assolir 25 diputats decisius per a la victòria de José Luis Rodríguez Zapatero, els socialistes han vist amb impotència com el cinturó barceloní deixava de ser el seu feu exclusiu. Ja fa temps que els altres partits van darrere d'aquest votant ara orfe de referent polític i que ells necessiten per seguir liderant l'oposició. I ahir, l'endemà de la vaga general, aquesta fal·lera per conquerir electoralment l'entorn metropolità va fer-se més evident.

Cargando
No hay anuncios

Tots els caps de llista van organitzar actes pels voltants de Barcelona. La tàctica que està emprant CiU per atreure suports en aquesta zona és la dels microactes, és a dir, trobades de petit format amb grups de 15-20 persones, però sense renunciar a mítings més multitudinaris. Després del parèntesi de la vaga, Mas va anar amb peus de plom a l'hora de referir-se a les protestes antiausteritat i va avançar que si és reelegit es reunirà amb els sindicats. Ho va dir al simbòlic emplaçament de Terrassa, d'on Pere Navarro, el candidat socialista, ha estat alcalde durant deu anys. Diumenge Mas ja va anar a Sabadell i en els pròxims dies trepitjarà l'Hospitalet de Llobregat i Badalona, governada pel PP.

En aquestes contrades poc forat pot fer un discurs purament identitari. L'argumentari de CiU, per tant, gira entorn dels efectes benèfics que tindria per a l'economia catalana seguir el camí sobiranista. Si Catalunya disposés d'estat propi, va dir Mas al Vallès, tindria més recursos i no hauria d'aplicar tant la tisora. Els catalans amb arrels en altres indrets de l'estat espanyol "no han de tenir por" del procés que ara s'obrirà, va afegir. Una de les obsessions dels nacionalistes és que el mapa polític del 25-N no reflecteixi aquelles "dues Catalunyes" que alguns agiten com a suposada conseqüència de dividir la societat catalana entre partidaris i detractors de la independència. És obvi, però, que una participació massiva a les comarques de la Catalunya Central combinada amb una alta abstenció a l'entorn més immediat de Barcelona faria créixer les expectatives de la federació nacionalista.

Cargando
No hay anuncios

Tot el contrari li passa al PSC. A la seu del carrer Nicaragua veuen amb preocupació dades com la de l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió, que xifra en un 40% els indecisos al Baix Llobregat. Per evitar que es confirmi la fuga de vots que els auguren els sondejos, els socialistes procuren posar l'accent a denunciar les retallades de CiU i el PP, en les similituds socials entre els uns i els altres. La vaga ha ajudat Navarro a situar en primer pla aquest debat, però caldrà veure quant de temps triga la discussió sobiranista a monopolitzar altre cop la campanya.

Trist favor, en aquest sentit, va fer a Navarro el seu correligionari manxec José Bono, que ahir va tornar a ser focus de polèmica en establir paral·lelismes entre la persecució nazi contra els jueus i les intencions dels independentistes catalans. L'estocada de Bono a Navarro va ser fins i tot més greu en la forma que en el fons: l'expresident del Congrés (a qui sovint s'ha atribuït el secret desig de promoure un PSOE català orgànicament depenent del carrer Ferraz) va fer aquestes declaracions a Sitges en una trobada suposadament fortuïta amb el candidat de Ciutadans, Albert Rivera. Tots dos van acabar prenent plegats uns mojitos .

Cargando
No hay anuncios

Junqueras, en alça

Oriol Junqueras també té l'ull posat a ampliar suports a la província de Barcelona. Les enquestes li somriuen i, de fet, el candidat d'ERC pot presumir de ser l'alcalde d'un municipi, Sant Vicenç dels Horts, enclavat en una comarca de tradicional domini socialista com el Baix Llobregat. Ahir a la tarda Junqueras va interrompre les seves activitats de campanya per presidir un ple del seu ajuntament, mentre la seva número dos, Marta Rovira, protagonitzava un acte a Badalona. A la mateixa hora i a la mateixa ciutat feia un míting l'ecosocialista Joan Herrera, que malda per convertir-se en el referent dels sectors més colpejats per la crisi i les polítiques d'austeritat i que ahir va tirar l'ham a l'electorat indecís del PSC.

Cargando
No hay anuncios

En l'altre extrem de l'eix ideològic, Alícia Sánchez-Camacho també va concentrar tota la seva activitat a la regió metropolitana. Al matí va visitar una residència d'ancians a Sant Just Desvern i a la tarda va tenir una trobada amb les Hermandades Rocieras a l'Hospitalet. Amb el seu discurs apocalíptic sobre el futur d'una Catalunya independent, el PP espera arreplegar un bon grapat d'adhesions entre l'electorat més espanyolista, un sector pel qual competeix amb Ciutadans. El PSC, amb la seva bandera federalista, vol desmarcar-se'n, tot i que el PSOE no l'hi està posant fàcil.