Sànchez: "Colau no defugirà que els ciutadans puguin decidir a les urnes"

El reelegit president de l'ANC defensa la via del referèndum unilateral per culminar el procés

Ara
27/05/2016
3 min

Barcelona"Acompanyar les institucions però també pressionar-les". Aquest és l'objectiu de de Jordi Sànchez en la seva etapa com a president de l'ANC, que ha de durar dos anys, després de ser escollit un altre cop cap de files d'aquesta entitat. "Ara toca culminar el procés", ha assegurat en una entrevista a l'ARA amb Antoni Bassas, tenint en compte que serà sota la seva presidència que s'acabaran els divuit mesos que ha fixat el govern de Carles Puigdemont per assolir la independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara bé, quin és el full de ruta, concret, per assolir la independència? Sànchez ha assegurat que hi ha diverses opcions sobre la taula que passen per un procés constituent que culmini amb la votació d'una constitució catalana o un referèndum unilateral que obligui l'Estat a moure fitxa. "És un instrument que agafa força", ha asseverat el president de l'ANC que ha aclarit que es diferencia de la consulta del 9-N perquè en aquest cas seria vinculant fins i tot, ha defensat, si no hi hagués una mobilització dels partidaris del 'no'. "L'estat espanyol té una invitació [el referèndum] que ha defugit fins ara", ha assegurat, afirmant que se li ha de fer la situació "tan incòmode com sigui possible perquè acabi acceptant" la consulta.

A la vegada, ha dit, aquest full de ruta podria arribar a sumar l'espai que representa l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que està a favor del dret a decidir. "Colau no defugirà que els ciutadans puguin decidir a les urnes", ha dit, assegurant que estarien totalment compromesos amb una consulta sobre la independència.

Sobre si les properes eleccions espanyoles, previstes el 26 de juny, poden obrir la porta a una negociació amb l'Estat per donar una sortida al procés sobiranista, Sànchez s'ha mostrat escèptic. "No espero que acabi sorgint una majoria al Congrés i al Senat que acabi conformant una majoria a favor del dret a decidir", ha afirmat.

Els partits volen controlar l'ANC?

Sobre la influència dels partits a l'ANC en els últims temps (hi ha hagut un intercanvi de retrets públics entre els membres del secretariat i acusacions creuades de partidisme), Sànchez ha emmarcat en la normalitat l'intent del les formacions independentistes d'influir en l'ANC. "Hem incomodat per igual a ERC, la CUP i CDC", ha dit, enumerant els casos en què les decisions que ha pres l'Assemblea no han agradat a aquests partits. Primer, l'impuls de Junts pel Sí (que hauria molestat a ERC); la crida a formar govern després del 27-S (la CUP s'hauria sentit pressionada); i la retirada d'Artur Mas com a candidat a la presidència de la Generalitat per desbloquejar la investidura (Sànchez va participar en les converses perquè fes un pas al costat) -ha explicat-.

Una reelecció disputada

Jordi Sànchez va ser reelegit president de l'Assembla Nacional Catalana dissabte passat després de setmanes de pugna interna entre les famílies del secretariat nacional per dominar l'entitat independentista. Es va imposar per cinc vots a la responsable de l'àrea d'internacional de l'ANC, Liz Castro, que havia estat la candidata més votada a les eleccions internes en què havien participat poc més del 21% dels socis (els militants de l'entitat voten la direcció nacional i és aquesta qui elegeix els càrrecs orgànics).

Ja és el segon any consecutiu que es repeteix aquesta situació: Liz Castro va guanyar les eleccions també el 2015 però va ser finalment Jordi Sànchez qui va obtenir el suport del secretariat nacional. A diferència de l'any passat, però, Castro només va superar l'actual president per una trentena de vots.

Després de la victòria ajustada en la votació del secretariat, el reelegit president ha cridat a la unitat per recuperar la "influència política" de l'ANC i assolir l'objectiu de la independència (una de les vies a tenir en compte, ha assegurat en diverses declaracions, és el referèndum unilateral), tot i que la cohesió interna serà difícil d'aconseguir un cop s'han fet evidents els retrets entre les diferents faccions de l'entitat, sobretot al llarg de la campanya electoral.

De fet, Castro era una de les cares més visibles del sector crític de l'ANC, que es va organitzar en aquestes eleccions per desbancar Sànchez i que comptava amb figures com l'expresident d'Òmnium Quim Torra o l'excap de files de la CUP al Parlament Antonio Baños que, finalment, no van obtenir cap càrrec orgànic.

Aquest és el primer mandat a l'ANC que tindrà una durada de dos anys, ja que així es va reformar en la darrera assemblea general de l'associació. Concidirà, si el Govern compleix amb la seva promesa electoral, amb la la culminació del procés independentista.

stats