La nova legislatura catalana
Política Act. fa 0 min

Les bases d'ERC avalen per un estret marge la investidura de Salvador Illa

El 53,5% de la militància valida el pacte amb el PSC i Rovira avisa que és un 'sí' "vigilant"

4 min

BarcelonaERC farà president de la Generalitat Salvador Illa. En una votació extremadament ajustada, el 53,5% de les bases d'Esquerra (3.397 vots) s'han decantat finalment per avalar el pacte amb el PSC. Els contraris s'han quedat amb el 44,8% (2.857 vots), en una consulta en què han participat el 77% dels militants, és a dir, 6.349 persones d'un total de poc més de 8.200 afiliats. Hi ha hagut un 1,7% de vots en blanc (105). La divisió que s'havia instal·lat en el partit en els últims dies s'ha fet palesa en els resultats, i la direcció ha vist com, per un estret marge, la militància ha avalat un pacte que l'executiva va subscriure dilluns després d'una reunió de gairebé deu hores. D'aquesta manera els republicans donaran a Salvador Illa els vots dels seus 20 diputats al Parlament a canvi, principalment, d'implementar un nou model de finançament que s'acosti al concert econòmic.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha admès que la decisió "s'intuïa complexa", però ha celebrat l'alta participació de la militància i, sobre el resultat en si, Rovira ha avisat: "El que ha emès la militància d'ERC l'entenem com un vigilant, no és un gratuït, absolut, sinó un vigilant i exigent". Rovira, que ha comparegut davant dels mitjans de comunicació acompanyada de bona part de l'executiva, ha tornat a fer valdre un acord que finalment aquest divendres l'expresident d'ERC Oriol Junqueras també ha avalat obertament. "Hem avalat un acord històric per a Catalunya. Ho celebro", ha afirmat en un tuit. "L’alt percentatge del no ens hauria de fer ser molt exigents amb el desplegament del pacte, i, alhora, reforçar el diàleg franc i honest amb el conjunt de la militància", ha afegit. En aquest debat, la pugna pel control de l'organització –que s'ha de dirimir al congrés del 30 de novembre– que mantenen els junqueristes i els roviristes no ha operat com dos blocs granítics, sinó que dins de cada sector hi havia partidaris i detractors del pacte.

Des que l'executiva va donar llum verda a fer president Salvador Illa, la direcció s'havia bolcat a intentar convèncer la militància que, malgrat que el líder socialista no els agradi, havien aconseguit un acord "històric" que els permetia justificar el seu i evitar, així, una repetició electoral en la qual els republicans podrien continuar reculant. Marta Rovira és una de les principals cares que ha remat a favor del pacte i ha intentat esvair els dubtes dels contraris a l'acord, sobretot pel que fa a la desconfiança pel grau de compliment dels acords per part del PSOE.

La direcció d'ERC compareix a la seu nacional del partit per valorar el resultat de la consulta.

Dijous Rovira valorava positivament el comunicat del PSOE en què es feia seu l'acord, però també defensava que si Pedro Sánchez o Salvador Illa no complien, ERC retiraria el seu suport al Congrés i al Parlament. És més, Rovira fins i tot va explicar que havien pactat un "pla B" per implementar el nou model de finançament si no aconseguien els suports per modificar la Lofca, la llei de finançament autonòmic. La dirigent republicana no en va revelar els detalls, però va assegurar que ho podia fer el govern espanyol, malgrat que no seria suficient perquè es pogués sostenir en el temps. Oriol Junqueras, per la seva banda, no va defensar obertament el pacte, però tampoc s'hi va oposar i va avisar que ERC hauria de deixar caure els socialistes al Parlament i al Congrés si no el complien.

Els contraris al pacte

Precisament ara el repte de la direcció d'ERC serà gestionar l'oposició interna que ha generat l'entesa amb el PSC, perquè la votació ha deixat el partit dividit i hi ha gairebé un 45% dels afiliats que rebutgen investir Salvador Illa. De fet, la clau serà veure si els socialistes compleixen el document de 25 pàgines que van firmar amb els republicans, perquè aquesta era la principal reticència dels contraris a investir Salvador Illa. Posaven en dubte, a més, que Esquerra tingués prou força per empènyer el PSOE a complir els acords. Ara bé, alguns dels militants que s'havien oposat al pacte ja han assumit el pacte. Ho ha explicitat, per exemple, la diputada al Congrés Pilar Vallugera en un tuit: "Respecte, disciplina i treball és el que toca ara".

"Part de la militància desconfia que el PSC compleixi l'acord. I serà exigent, perquè aquest acord es firma perquè es compleixi", ha afirmat Rovira en un missatge dirigit al 44% dels militants que han votat en contra. La dirigent republicana ha reiterat que, malgrat el suport dels republicans a Salvador Illa, ara ERC passarà a fer "oposició política": "Ens dona més força per ser vigilants en la seva implementació [de l'acord]. El que ens diu la militància és que aprofitem tota la força política per fer complir aquest acord al qual avui hem dit que sí".

Des que els republicans van firmar el pacte, els socialistes catalans s'han mantingut en silenci i només la coordinadora de les negociacions, Lluïsa Moret, va fer un tuit per celebrar el pacte. "Era [un silenci] molt pregat, molt acordat, perquè estàvem en campanya interna", ha justificat Rovira, que ha explicat que en els pròxims dies es reuniran amb els socialistes per concretar els passos següents a fer de cara al debat d'investidura, que es preveu per la setmana que ve. Precisament una de les conseqüències d'aquest pacte és que Carles Puigdemont torni a Catalunya per ser en aquest ple. ¿ERC canviarà la seva decisió si torna l'expresident? Rovira no ha contestat a la pregunta i ha tornat a demanar que no torni si té el risc de ser detingut: "Si es produeixen aquests escenaris [la tornada de Puigdemont], l'executiva s'haurà de reunir i prendre decisions que no estan preses".

Rovira: "Nosaltres hem treballat des de fa anys perquè el president Puigdemont pugui tornar en llibertat"

La incògnita del Jovent Republicà

Amb l'aval per la mínima de les bases, ara queda que les joventuts d'ERC, el Jovent Republicà, validi l'acord. Ho debatrà en un consell nacional dilluns que ve. De la decisió que en prengui l'organització juvenil en depèn el vot de la seva diputada, Mar Besses, que és clau perquè tiri endavant la investidura de Salvador Illa: calen els 20 vots dels republicans perquè el líder socialista sumi 68 escons. El Jovent havia condicionat la investidura d'Illa a un referèndum, però ara hauran de debatre si accepten un pacte que gira al voltant d'un nou finançament per a Catalunya. En aquest sentit, Marta Rovira s'ha mostrat "convençuda" que ERC tindrà "un acord" amb l'organització juvenil.

stats