Les bases de la CUP insten a decidir ja si s'entra al Govern o no

Partidaris i detractors d'assumir responsabilitats rebutgen que la decisió s'adopti a mitja legislatura

Les bases de la CUP no volen esperar per aclarir quin serà el paper de la formació aquesta legislatura. El preacord subscrit amb ERC dictamina que el grau d'implicació en la governabilitat dependrà del compliment dels compromisos a què s'ha arribat amb la formació d'Oriol Junqueras, però la militància considera que és una decisió que s'ha d'abordar ja i no a mitja legislatura. I aquesta demanda arriba, segons ha pogut saber l'ARA, tant dels que són partidaris d'entrar a l'executiu com dels que defensen mantenir-se a l'oposició. Els primers consideren que s'ha posposat un debat que era damunt la taula abans de les negociacions i els segons que no s'ha fet cas de la resolució aprovada al consell polític previ a la campanya, que rebutjava compartir govern amb les dues grans forces independentistes. El malestar amb l'equip negociador és latent perquè els uns i els altres creuen que l'aposta per presidir el Parlament o per convertir-se en soci estable del nou executiu s'ha pres sense discutir-ho prèviament en clau interna, en un joc d'equilibris per no provocar cap trencadissa.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant d'aquest escenari, algunes assemblees territorials i organitzacions que configuren la llista han decidit passar a l'acció i han presentat documents a favor i en contra d'entrar al Govern, que ja es van plantejar dissabte passat a la coordinadora oberta parlamentària (COP), el nou òrgan de governança de la candidatura fruit de la coalició amb Guanyem. L'objectiu és que es portin a votació les setmanes vinents a les assemblees obertes parlamentàries (AOP), tot i que encara s'ha de concretar com s'eleva el debat a les assemblees i si s'acaba plantejant amb una pregunta binària. Fonts de la direcció rebaten que "discutir sobre entrar al Govern no és reobrir cap debat" perquè era una qüestió que calia abordar, tot i que en diferents entrevistes els nous diputats de la formació han anat reiterant que la decisió dependria de com evolucionava la legislatura.

Cargando
No hay anuncios

Precisament aquest dilluns en roda de premsa la diputada de la CUP Laia Estrada ha confirmat la informació avançada per l'ARA i ha explicat que la formació va assumir el compromís d'obrir el debat "com més aviat millor" en l'última reunió de la coordinadora oberta parlamentària, tot i que no es va concretar quan. Així, la diputada ha explicat que la decisió la prendran quan les organitzacions i la militància "determinin que la situació política objectiva permet prendre-la".

Documents damunt la taula

Tres dels textos a debat rebutgen de manera taxativa assumir responsabilitats de govern. El primer és de l'assemblea territorial de Barcelona, que advoca per continuar a l'oposició per evitar el desgast que implicaria haver d'assumir les renúncies que es puguin produir durant la legislatura si no es compleixen els compromisos acordats en un context que pot fer albirar fortes retallades. Aquest document, que comptarà amb l'aval d'Endavant, un dels dos grans sectors de la CUP, remarca que la CUP acabarà absorbida per la dinàmica governamental i en sortirà malparada assumint conselleries que es poden convertir en una patata calenta. També defensa continuar fora del Govern per evitar que a l'oposició no hi hagi cap partit independentista, cosa que podria donar aire als comuns. Lluita Internacionalista va més enllà i exigeix que la CUP no entri a l'executiu i que reconsideri el pacte de legislatura segellat amb els republicans. També Pirates, amb més matisos, s'oposa a fer el salt.

Cargando
No hay anuncios

L'altre gran sector de la CUP, Poble Lliure, en canvi, considera que només si s'entra al Govern es podrà fiscalitzar el preacord amb ERC per evitar que els compromisos quedin en paper mullat. Guanyem, la confluència municipalista encapçalada per la cap de llista de la candidatura, l'exalcaldessa de Badalona Dolors Sabater, també obre la porta a assumir responsabilitats sempre que es millori l'acord amb ERC aferrant-se al fet que un 85% de la militància ho va sol·licitar en la votació interna per validar l'entesa amb els republicans al considerar que era insuficient.

No fa ni un mes que les bases anticapitalistes van donar llum verda a investir Pere Aragonès després del pacte a què la formació va arribar amb els republicans. Ara bé, una de les condicions per votar favorablement en el primer debat d'investidura del candidat republicà era intentar millorar el preacord. Les bases també van avisar que si ERC se'n desdeia o el rebaixava, retirarien el suport a Aragonès. I, en aquest sentit, els republicans fa setmanes que són taxatius sobre aquesta qüestió quan avisen JxCat que no canviaran cap coma del preacord amb la CUP i asseguren que és assumible per al partit de Carles Puigdemont. A Junts, en canvi, continuen advertint que no se senten interpel·lats per cap dels punts acordats entre la CUP i ERC.

Cargando
No hay anuncios

Es reactiven les comissions sectorials amb ERC

Per intentar "millorar" el pacte entre cupaires i republicans, aquest dilluns Estrada ha explicat que les dues formacions han reactivat les comissions negociadores sectorials per abordar qüestions com habitatge i salut. Unes converses que també haurien de servir per "establir indicadors per avaluar el compliment" de l'acord, segons ha detallat. Les reunions ara per ara són a dues bandes, però els anticapitalistes asseguren que estan disposats a sumar a les trobades també JxCat. Però Estrada ha lamentat que, de moment, "no hi ha gaire predisposició" del partit de Carles Puigdemont per ser-hi.