El nou govern de Pedro Sánchez

Les bases del Consell de la República aposten per "bloquejar" la investidura de Pedro Sánchez

El 75% dels registrats volen vetar l'elecció del líder del PSOE enfront del 25%, tot i que només hi ha participat el 4,5% del cens

BarcelonaLes bases del Consell de la República (CdR) han apostat, de manera majoritària, per "bloquejar" la investidura de Pedro Sánchez. Així s'han expressat el 74,9% dels registrats que han participat en la consulta sobre la governabilitat de l'Estat, enfront de només el 24,9% que han optat per dir no al bloqueig i continuar negociant (un 0,2% han votat en blanc). Ara bé, la participació ha sigut molt baixa, ja que segons les dades facilitades pel Consell tan sols han votat un 4,45% dels inscrits, és a dir, 4.021 persones dels 90.484 que formaven part del cens. Què implica això? El resultat és un revés al posicionament de la cúpula, que s'havia mostrat partidària de continuar explorant les converses, i posa en una situació complexa l'expresident Carles Puigdemont: és ell qui presideix el Consell de la República i alhora és qui porta directament les negociacions de Junts per Catalunya amb el PSOE. ¿Trencarà ara les negociacions amb els socialistes? Per ara no hi ha símptomes que sigui així. Des de Junts ja adverteixen: "JxCat negocia en nom de JxCat". I és que el 4,45% de participació també resta força a la pressió que puguin fer les bases.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un cop coneguts els resultats, el govern del Consell de la República manté el silenci i s'ha limitat a dir en un comunicat que traslladarà a les direccions dels partits independentistes el resultat de la votació. Ara bé, la setmana passada el vicepresident de l'organització, Toni Comín, que també negocia amb Sumar en representació de Junts, ja va avançar què pensava sobre aquest escenari: en una entrevista al Més 3/24 va assegurar que el que sortís de la consulta "no vinculava els partits". És a dir, és possible que el resultat de la votació quedi en paper mullat malgrat que dos dels alts dirigents del Consell –Puigdemont i Comín– estiguin directament implicats en les converses sobre la investidura espanyola. Pel que fa a Esquerra, l'altre partit independentista que negocia amb el PSOE, sempre ha marcat distàncies amb el CdR i tampoc se sent vinculat amb el que diguin les bases d'aquesta organització.

Cargando
No hay anuncios

La votació no entrava en els plans dels que dirigeixen el CdR. La consulta va ser promoguda des de la base: va ser un dels registrats que va recollir les signatures necessàries, un 1%, per forçar la convocatòria. La pregunta que els promotors van posar sobre la taula i que han respost afirmativament ha estat la següent: "¿El Consell de la República ha de promoure el bloqueig a la investidura del president a l'estat espanyol per part dels partits independentistes catalans?"

Cargando
No hay anuncios

Malgrat que la votació es produeix en un moment clau, no ha generat mobilització. La participació encara ha estat més minsa que l'altra votació que ha fet recentment el Consell sobre l'eliminació de l'assemblea de representants, en què van guanyar les tesis de la cúpula de l'entitat –de substituir-la per dos òrgans nous– amb només el 6,53% de participació. Ara bé, el resultat d’aquesta votació -que afecta directament al Consell- sí que es portarà a la pràctica.

Moment clau

El resultat de la consulta del Consell arriba en plenes negociacions sobre la investidura de Pedro Sánchez, en què s'avança en la carpeta de l'amnistia –segons totes les fonts–, però no hi ha fruits en l'àmbit de la resolució del conflicte. De fet, entre el PSOE i Junts just s'està pactant el marc de com hauria de ser aquesta negociació, que passa per un espai de conversa entre partits i amb la presència, per a Puigdemont "imprescindible", d'una tercera part que verifiqui els acords. És aquest darrer punt, de fet, el que encalla la negociació perquè el PSOE es nega a acceptar un mediador internacional, que és el que reclama l'expresident de la Generalitat a l'exili.

Cargando
No hay anuncios