Política12/11/2017

Barcelona en Comú trenca amb el PSC i governarà en solitari

Les bases del partit aproven amb un 54% dels vots el divorci amb els socialistes pel seu suport a l'aplicació de l'article 155

Enric Borràs /jordi Mumbrú / Elena Freixa
i Enric Borràs /jordi Mumbrú / Elena Freixa

BarcelonaLes bases de Barcelona en Comú han parlat i han decidit trencar el pacte de la formació amb el PSC a l'Ajuntament de Barcelona pel suport dels socialistes a l'aplicació de l'article 155. L'equip d'Ada Colau afronta així una nova etapa de govern en solitari a la ciutat. El pacte amb el PSC es trenca a la capital catalana es trenca perquè així ho ha volgut un 54% dels militants i simpatitzants del partit –2.059 vots– mentre que els partidaris de mantenir-lo han estat 1.736 i hi ha hagut 5 vots en blanc. A la consulta interna hi han participat 3.800 persones –un 40% dels que tenien dret a votar– i això suposa un 46% més de participació que quan es va aprovar el pacte el maig del 2016.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha valorat a Twitter la decisió "difícil" del partit. "L'hem pres de la millor manera possible, amb radicalitat democràtica", ha assegurat. Colau ha dit que el govern municipal buscarà el diàleg i acords puntuals amb tots els grups.

Cargando
No hay anuncios

A Jaume Collboni, fins ara segon tinent d'alcalde de la ciutat, li ha agraït la feina conjunta feta durant aquest temps al servei de Barcelona i li ha traslladat un desig: "Tant de bo que el PSC abandoni aviat pactes amb PP, Cs i Unió i recuperi aliances d'esquerres".

El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha estat qui ha comparegut davant els mitjans per valorar el resultat de la consulta. L'acord amb els socialistes, ha dit, ha estat positiu en molts aspectes, però la seva resposta davant la retallada de l'autogovern a Catalunya l'ha fet insostenible. "Crec que si el PSC hagués consultat les seves bases sobre la política del 155, aquesta consulta de Barcelona en Comú hauria estat innecessària".

Cargando
No hay anuncios

Pisarello ha retret al líder dels socialistes, Miquel Iceta, que després de dir en un primer moment que "ni DUI ni 155", el partit hagi acabat "allunyant-se de l'espai de diàleg i trencant l'espai de ponts per situar-se amb PP i Ciutadans". Aquest dilluns, el grup municipal de Barcelona en Comú es reunirà a l'Ajuntament per pactar les fases i calendaris en què es farà efectiva la sortida del PSC del govern municipal.

El PSC respon

El fins ara segon tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona pel PSC, Jaume Collboni –que hauria de perdre el càrrec a causa de la decisió–, ha reaccionat amb una piulada: "Calia reconstruir el país, no trencar més coses. Calia posar Barcelona i els seus ciutadans per davant. Calia prioritzar l'aliança d'esquerres. Això és el que he defensat i defensaré. Venim de lluny i el futur de Barcelona és ple d'oportunitats".

Cargando
No hay anuncios

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha reaccionat amb duresa a la decisió dels comuns: "Entre Barcelona i la independència, ha triat la independència; entre la inestabilitat i l'estabilitat, ha triat la inestabilitat; entre un govern d'esquerres i doblegar-se a les exigències de Xavier Trias i Alfred Bosch, ha triat el segon".

Iceta ha avisat que el seu partit ja no podrà seguir mirant Barcelona en Comú com ho havia fet fins ara. "Crèiem en aquest govern i crèiem en els que havien subscrit el pacte, que deia de manera taxativa que en quedaven fora les qüestions que no tinguessin a veure estrictament amb el govern de la ciutat. Ni en això són de fiar, els comuns", ha etzibat el secretari general del PSC.

Cargando
No hay anuncios

També ha criticat directament Colau, de qui ha dit que li hauria agradat sentir l'opinió sobre el manteniment o no del pacte amb el PSC. En lloc de parlar, ha afegit, l'alcaldessa s'ha "amagat" per poder dir que la decisió no és seva, sinó d'uns altres.

La fi del govern bipartit a l’Ajuntament de Barcelona deixarà al govern d’Ada Colau en una rotunda minoria. Pisarello ha confirmat el que ja es donava quasi per fet: no hi haurà pacte amb cap altra força per governar i es buscaran "tots els acords necessaris" per tirar endavant les línies mestres del govern municipal, que, ha dit, "es mantindran".

Bcomú té només 11 regidors, dels 41 que hi ha a l’Ajuntament de Barcelona. La majoria absoluta és a partir dels 21 regidors. L’acord amb el PSC (4 regidors), tampoc no proporcionava al govern la majoria absoluta però, almenys, complicava molt que l’oposició pogués crear una majoria alternativa. Amb el trencament, els vots del PSC es podran sumar als de l’oposició, de manera que l’alcaldessa Colau ho tindrà molt difícil per tirar endavant acció de Govern i, en algunes ocasions fins i tot, es veurà obligada a aprovar propostes que no comparteixi nascudes d’acords entre els altres partits.

Cargando
No hay anuncios

El PDECat i ERC van fer un oferiment públic a Ada Colau fa tres setmanes comprometent-se a facilitar la gestió de la ciutat si els comuns abandonaven els socialistes. "L’acord és sincer", segons fonts de les dues formacions independentistes. Existeixen temes de ciutat on els comuns es poden trobar amb el PDECat i ERC però és evident que serà difícil trobar una estabilitat tot i l’oferta de tancar un "acord de país". El model de ciutat dels comuns i el de l’equip de Xavier Trias són molt diferents.

El repte de la geometria variable

L’opció més desitjable per donar certa estabilitat al govern seria la geometria variable, és a dir, aprovar algunes decisions amb el PDECat i unes altres buscant majories diferents, com per exemple amb els partits d’esquerres (ERC, PSC i la CUP). El PP sembla molt allunyat per poder tancar qualsevol acord amb Colau igual que Ciutadans, tot i que els cinc regidors del partit taronja poden donar alguna sorpresa. Els resultats electorals del 2015 van deixar l’ajuntament més fragmentat des de la restauració de la democràcia. Aplicar la geometria variable en aquest context també seria una manera de donar veu als altres partits que també van obtenir el vot de molts barcelonins.

Cargando
No hay anuncios

Amb el resultat de la votació favorable al trencament, Pisarello ha defensat que Barcelona en Comú s'allunya de la "política de blocs" per dedicar-se al que és la seva essència, el municipalisme. Per això, s'ha mostrat optimista pel que fa a la receptivitat dels grups a l'hora de dialogar, per exemple, sobre els propers pressupostos municipals. "Tenim una bona proposta, ja discutida amb el PSC i plantejada als grups i no serà per nosaltres que no arribem a acords", ha assegurat.

"Podem tenir discrepàncies però tots hem après que hi ha sobre la taula un mandat de canvi, i moltes forces polítiques ho han assumit aquests anys, en què es parla amb normalitat de coses que abans eren implantejables", ha subratllat. Malgrat això, però, els problemes per governar la ciutat es notaran en el dia a dia, és a dir, a cada ple.

Les petites decisions es complicaran molt i les grans exigiran un gran esforç negociador. Els pressupostos dels dos exercicis que queden no presenten grans dificultats ja que els de l’any vinent -que ja s’estan debatent- es poden acabar aprovant amb una qüestió de confiança i prorrogar-los pel següent exercici. On si que caldrà negociar és amb els grans projectes de ciutat com la connexió del tramvia per la Diagonal.

Cargando
No hay anuncios

Reaccions a la ruptura

El portaveu del grup municipal del PDECat, Jaume Ciurana, ha celebrat la decisió dels comuns. "La capital de Catalunya no pot estar governada pels que han perpetrat l'atemptat més greu a les institucions catalanes i la democràcia i són còmplices de la repressió", ha dit.

Lluís Rabell, de CSQP, també ha reaccionat a Twitter amb dures crítiques cap als comuns per haver trencat el pacte amb els socialistes.

Cargando
No hay anuncios

El líder del grup municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha acusat Colau de "fer independentisme" i enfonsar la ciutat.