Congrés de Junts

La cúpula de Junts guanya: ara les llistes seran bloquejades per evitar el vot de càstig

Turull defensa personalment la modificació dels estatuts, que s'ha aprovat amb un 86% dels delegats

La nova executiva encapçalada per Jordi Turull arribant a Calella

CalellaLa ponència del congrés de Junts que ha atret més delegats i més atenció no ha estat ni l’estratègica ni la del model de país, sinó la que havia de definir els nous estatuts de la formació. El mateix secretari general de Junts, Jordi Turull, després d’aprovar per unanimitat el seu informe de gestió, va participar ahir personalment en la discussió perquè les bases avalessin un canvi significatiu: que la llista de l’executiva del partit es voti de forma tancada i bloquejada –fins ara els militants es podien pronunciar individualment sobre cada membre–. I s'ha sortit amb la seva.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons informa la formació, en el seu conjunt, la part dels nous estatuts sobre l'estructura de càrrecs s'ha aprovat amb un 86% dels vots dels delegats (els representants escollits per la militància), un 7,8% en blanc i un 5,2% en contra. "Som un partit endreçat, no hem vingut aquí a barallar-nos", ha declarat el president del congrés, Josep Lluís Cleries, en una roda de premsa aquest migdia. "A aquest congrés hi hem arribat junts i el que farem és sortir-ne més junts", ha afegit. Segons Cleries, la modificació del sistema de votació no afecta la democràcia interna: "S'ha acceptat que les candidatures són equips. Això no afecta la democràcia, dona més cohesió i coherència al treball directiu de la direcció", ha defensat.

A partir d'ara hi ha un termini fins a les sis del matí de demà, diumenge, per presentar candidatures, però només se'n preveu una: la de l'expresident Carles Puigdemont. De fet, està previst que aquesta tarda es presentin tots els noms que l'acompanyaran, així com una compareixença del secretari general del partit, Jordi Turull. Amb el nou sistema de votació tots els integrants triats per ells estan blindats davant la militància, ja que els votaran en bloc.

Fonts de la formació consultades per l'ARA expliquen que ahir Turull va utilitzar l'argument que ja ha anat explicant les últimes setmanes al territori per evitar que es presentessin esmenes en aquest sentit: l'entrenador és qui tria els jugadors de l'equip de futbol i com s'alineen. La gran majoria dels delegats li van comprar la justificació, ja que es van sentir aplaudiments quan va acabar la seva intervenció. De fet, només una petita minoria dels representants del congrés han defensat les llistes desbloquejades o obertes.

Ja no hi ha incompatibilitats

No és l'únic canvi que estava a debat en aquest conclave i que la direcció ha aconseguit guanyar. També s'ha incorporat la supressió dels sis mesos d'antiguitat perquè un militant pugui accedir a càrrecs de la direcció. Ara no hi ha un període mínim, fet que permetrà, per exemple, que el fins ara líder de Demòcrates, Toni Castellà, s'incorpori a la cúpula com a vicepresident. Això havia generat recels al territori, però la cúpula ha aplacat les crítiques.

Una altra de les esmenes que quedaven vives era la introducció d'incompatibilitats perquè no hi hagi acumulació de càrrecs: alguns militants demanaven que una persona no pugui ocupar més de dos càrrecs orgànics i un d'institucional o dos d'institucionals i un d'orgànic. Una qüestió que afectava almenys l'actual vicepresident i portaveu del partit, Josep Rius, ja que és regidor a Barcelona i també diputat al Parlament. En aquest cas, la direcció també s'ha sortit amb la seva i no s'ha aprovat l'esmena.

stats