Podem, amb bascos i catalans: “No volem presos polítics”

A més de la protesta dels diputats al migdia, al vespre es va organitzar una concentració improvisada a la Puerta del Sol

La bancada del PDECat, amb cartells per Sànchez i Cuixart.
D.s.u. / M.f.f
17/10/2017
2 min

MadridL’aturada a les 12 h davant dels centres de treball convocada per Òmnium i l’ANC després de la notícia de l’empresonament dels seus presidents, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, també es va fer sentir ahir a Madrid. Diputats de Podem, En Comú, el PDECat, Compromís i el PNB -els d’ERC es van absentar del ple en senyal de protesta- es van concentrar a la porta dels Lleons del Congrés de Diputats com a mostra de rebuig al que consideren una decisió “precipitada” i “política” que demostra que “no existeix separació de poders a Espanya” i que converteix Cuixart i Sànchez en “presos polítics”. El partit lila va confirmar l’arrenglerament amb independentistes i nacionalistes en la protesta contra les decisions judicials que estan posant en dubte la separació de poders i encerclant el Procés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder de Podem, Pablo Iglesias, va ser clar en la condemna a l’empresonament. “En aquest país on els corruptes i els delinqüents gaudeixen d’impunitat, a dos independentistes -amb qui no comparteixo ideologia perquè jo no voldria que Catalunya marxés d’Espanya, a mi m’agradaria que hi hagués un referèndum- no els han enviat a la presó per robar, com fa el PP, o per dur a terme cap acte violent, sinó per haver organitzat una protesta pacífica. És una vergonya”, va dir Iglesias.

“No hi pot haver diàleg”

També el líder dels seus socis catalans al Congrés, En Comú Podem, va carregar amb duresa contra la decisió judicial. Xavier Domènech va afirmar que “qualsevol escenari de diàleg necessita un desescalament; ara mateix no hi pot haver diàleg, perquè no es donen les circumstàncies, amb les detencions, que en termes jurídics són una barbaritat”. Per primer cop el líder dels comuns al Parlament espanyol afirmava amb claredat que l’opció del diàleg ha quedat tancada per l’actuació de l’Estat.

Més moderat es va mostrar el portaveu del PDECat a la cambra, Carles Campuzano, que va considerar que la decisió “farà el diàleg encara més difícil”. El demòcrata va titllar el moviment judicial d’una “barbaritat en termes jurídics i una irresponsabilitat en termes polítics”. D’altra banda, el seu homòleg al PNB, Aitor Esteban, es va mostrar encara més optimista en les possibilitats de reconducció de la situació, encara que va apostar per no posar en marxa el 155: “Tinc esperances que les coses es puguin encaminar i imperi el diàleg. Posar en marxa el 155 enterboliria l’ambient polític”.

A més de la protesta dels diputats al migdia, al vespre es va organitzar una concentració improvisada a la Puerta del Sol de Madrid convocada, entre d’altres, pel col·lectiu d’A Madrid pel Dret a Decidir, que va aplegar poc més d’un centenar de persones. Agrupats sota la pluja, els manifestants, majoritàriament pertanyents a col·lectius d’esquerra alternativa, van cridar consignes com “Presos polítics, llibertat”, “En diuen democràcia i no ho és” i “Llibertat als detinguts per lluitar”, entre d’altres. Diumenge hi haurà una altra protesta a la capital espanyola.

stats