La gestió de la segona onada desgasta la coalició de Sánchez i el PP i Vox creixen, segons el CIS

Els populars (18,9%) retallen 1,5 punts de distància al PSOE (30,8%) i el partit ultra supera Podem

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb el líder del PP, Pablo Casado, a la Moncloa.
Mariona Ferrer I Fornells
15/10/2020
4 min

MadridLa gestió de la segona onada de la pandèmia està desgastant els dos partits que conformen la coalició de govern a Espanya, segons l'últim baròmetre d'octubre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). Tant el PSOE com Unides Podem perden lleugerament força en la cuina d'estimació de vot de l'enquesta, mentre que el PP i Vox retallen distàncies, malgrat que els socialistes encara tenen un ampli marge respecte als populars.

Si el setembre el PSOE sumava una estimació de vot del 31,5%, ara baixa a un 30,8%. Al seu torn, el PP puja del 18,1% a un 18,9% i se situa a una distància d'11,9 punts –un i mig menys que fa un mes–. El canvi més significatiu és entre Unides Podem i Vox, ja que el partit ultra torna a situar-se com a tercera força amb un 12,5% d'estimació de vot (augmenta set dècimes) i Unides Podem en perd cinc i passa d'un 12,3% a un 11,7%.

La gestió de la segona onada desgasta la coalició de Sánchez i el PP i Vox creixen, segons el CIS

Ciutadans, al seu torn, és qui pateix una major patacada en plena estratègia d'Inés Arrimadas per convertir-se en un partit frontissa entre la dreta i el bloc progressista i enmig d'una posició qüestionada a la Comunitat de Madrid, on és soci del govern d'Isabel Díaz Ayuso però alhora s'ha mostrat disposada al diàleg amb el govern de Pedro Sánchez. Si al setembre sumava un 10,6%, ara cau a un 8,8%.

Pel que fa a la suma de majories, la coalició de govern suma un 42,5% d'estimació de vot respecte al 43,7% de fa un mes. El PP i Vox acumulen un 31,4% i amb Ciutadans arriben a un 40,2%, dos dècimes menys que fa un mes arran de la caiguda demoscòpica del partit taronja.

Creixen els partits independentistes

Pel que fa als partits catalans, tant Esquerra com Junts per Catalunya augmenten en estimació de vot després de la inhabilitació de Quim Torra com a president de la Generalitat. En l'enquesta, duta a terme entre l'1 i el 7 d'octubre, els republicans augmenten tres dècimes, d'un 2,8% d'estimació de vot a un 3,3%, mentre que Junts passa d'un 1,7% a un 1,8%. La CUP, en canvi, baixa una dècima, de 0,6% a un 0,5%.

També creix Més País, el partit d'Íñigo Errejón, que ha carregat durament les últimes setmanes en contra de la gestió d'Ayuso a la Comunitat de Madrid i passa d'un 1,5% a un 1,8%.

Continua caient la valoració de Sánchez

Pel que fa a la valoració dels líders estatals, Pedro Sánchez continua desplomant-se. Si bé a principis d'estiu, un cop va acabar l'estat d'alarma, era l'únic que aprovava, ara obté només un 4,3 (tres dècimes menys que al setembre). Amb tot, és el que té millor nota seguit d'Arrimadas, que passa d'un 4 a un 3,9. El líder del PP, Pablo Casado, també baixa d'un 3,4 a un 3,3 mentre que el d'Unides Podem, Pablo Iglesias, es manté amb un 3,2 i el de Vox, Santiago Abascal, amb un 2,5.

Però si es té en compte la valoració per la resposta a la pandèmia, Sánchez remunta una mica fins a un 4,5, mentre que Casado baixa fins a un 3,1. Arrimadas també cau fins a un 3,5. En el cas d'Iglesias obté una dècima més i Abascal una menys.

Es duplica la preocupació per la monarquia

El CIS continua un mes més sense preguntar directament per Felip VI ni el rol de la monarquia –malgrat la pressió d'Unides Podem–, però sí que hi ha un petit senyal de canvi de tendència. En les preguntes generalitzades sobre quines són les principals preocupacions dels enquestats, que sempre copen els problemes econòmics (per al 39,6%), seguits de molt a prop per la falta de recursos enfront del covid-19 (38,3%), la monarquia ocupa un tímid 1,1%. Ara bé, es tracta de més del doble respecte al mes passat, en què obtenia un 0,5%.

Augmenta el rebuig a una vacunació immediata

L'enquesta es va fer abans que el govern espanyol apliqués l'estat d'alarma a Madrid, però en les respostes es desprèn cert suport a la mesura. I és que el 62,4% dels espanyols consideren que caldria prendre mesures més exigents per controlar la pandèmia, cosa que suposa un augment de 4 punts respecte a fa un mes, i un 20,1% creuen que "no es pot seguir com fins ara".

Ara bé, una àmplia majoria creu que la Moncloa no hauria de seguir el camí de la primera onada. Gairebé set de cada deu entrevistats consideren que la lluita contra la pandèmia s'ha de fer de forma coordinada entre el govern espanyol i les autonomies, mentre que només un 16,6% consideren que ho ha de fer la Moncloa sola i un 5,9% només des de les comunitats.

Pel que fa a una futura vacuna en contra del coronavirus, augmenta el percentatge d'espanyols que no estan disposats a posar-se-la de manera immediata (43,8%, 3,5 punts més que fa un mes), enfront del 40,2% que sí que ho estarien. També hi ha divisió sobre si els ciutadans estan "reaccionant amb civisme i solidaritat". Gairebé la meitat creuen que és així mentre que un 40,4% opinen que la majoria de la gent està sent "poc cívica i indisciplinada".

Consens per reformar la sanitat

On hi ha també un consens molt ampli és en la necessitat de reformar la sanitat espanyola (86,2%), sobretot dedicant més recursos econòmics (94,8%) i augmentant les plantilles de sanitaris (95,9%). També hi ha un suport majoritari a continuar amb les classes presencials mentre duri la pandèmia i només un 7,8% consideren que s'hauria de tornar només a un format virtual un mes després que hagi començat el curs escolar.

stats