Política25/09/2018

Baròmetre del CIS: el PSOE se situa gairebé 10 punts per davant del PP després de la victòria de Casado

Pocs canvis respecte a l'enquesta anterior: el PSOE creix 6 dècimes, el PP 4 i Cs és l'únic que baixa

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridDesprés de dues setmanes seguides encadenant crisis, el govern socialista rep finalment una bona notícia. L'efecte Pedro Sánchez es manté en els votants i el PSOE continua com a primera força a l'Estat, a gairebé 10 punts del PP, segons l'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). L'enquesta, feta entre l'1 de setembre i la Diada, inclou per primer cop el relleu al capdavant del PP amb la victòria de Pablo Casado. Els populars deixen d'estar empatats amb Ciutadans però no escurcen posicions amb els socialistes respecte al baròmetre del juliol: Casado només augmenta quatre dècimes, del 20,4% al 20,8%, i se situa exactament a 9,7 punts percentuals en estimació de vot de Sánchez. L'únic dels partits estatals que perd pistonada és Ciutadans, que baixa d'un 20,4% a un 19,6%, mentre que Podem i les confluències continuen com a quarta força però creixen del 15,6% al 16,1% en estimació de vot.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb tot, l'enquesta és anterior a la dimissió de la ministra de Sanitat Carmen Montón i de la polèmica pel presumpte plagi de la tesi de Sánchez, així com la decisió de mantenir la venda d'armes a l'Aràbia Saudita per atacar el Iemen. De fet, tot i que en estimació de vot el PSOE puja sis dècimes respecte al juliol, els socialistes baixen en "vot directe" més de cinc punts. Només un 18,6% dels enquestats asseguren de manera espontània, sense passar per la cuina del CIS, que els donarien suport. En canvi, en vot directe, el PP puja 2,7 punts, fins a un 12,9%, i se situa a menys distància que el PSOE. Ciutadans puja un punt, amb un 12,3% –gairebé empatat amb els populars– i Units Podem i les confluències pugen exactament nou dècimes, amb un 9,8%.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa els partits independentistes, el PDECat recupera part dels vots perduts en els últims mesos i creix set dècimes percentuals, de l'1,3% al l'1,9% d'estimació de vot. ERC, però, encara els supera amb un 4,1% d'estimació de vot, per sobre del 2,9% d'En Comú Podem, que va guanyar les últimes eleccions generals a Catalunya.

A Euskadi la situació canvia i EH Bildu ja seria la primera força sobiranista per sobre del PNB, amb un 1,1%, mentre que els 'jetzales' baixen a 0,9%. La sorpresa en la llista última del CIS amb l'estimació de vot la donen el Pacma i el partit d'extrema dreta Vox, que surten del terreny "d'altres partits" i tenen per primer cop resultats propis. La formació animalista obté un 1,6% en estimació de vot i Vox un 1,4%, per sobre d'EH Bildu, el PNB i En Marea, amb un 1,% –tot i que són partits autonòmics, amb un recompte diferent de diputats.

Cargando
No hay anuncios

Sánchez, el més ben valorat

Sánchez també continua sent el líder polític més valorat dels quatre principals partits amb una nota mitjana de 4,11, que fins i tot millora la del juliol, de 4,04. Casado, en canvi, és valorat per primer cop amb una nota mitjana de 3,56, per sota del líder de Ciutadans, Albert Rivera, que puja fins a un 3,93 sobre 10 (tenia un 3,35 al juliol). Pel que fa Pablo Iglesias, continua en última posició entre els líders estatals, amb un 3,07, tot i que millora després del retorn de la baixa per paternitat, ja que en l'anterior CIS no arribava ni al 3, amb un 2,96.

Cargando
No hay anuncios

Es duplica la preocupació per Catalunya

La preocupació per Catalunya es va duplicar en les jornades prèvies a la Diada, segons el baròmetre. La independència és el sisè problema més citat pels ciutadans, ja que s'anomena un 13% de les vegades entre els enquestats. En el sondeig anterior, es va mencionar un 6,3% dels cops. Amb tot, l'atur continua sent el principal problema, amb un 60,7%, seguit de la corrupció i el frau, amb un 25,2%, i els problemes econòmics, amb un 24,8%. La immigració és considerada ja el cinquè problema, segons el baròmetre.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a la Constitució, set de cada deu enquestats consideren que cal reformar-la "en aquests moments", i d'aquests, més de la meitat demanen una reforma "important" o, fins i tot, una reforma "gairebé total" de la carta magna. En la resposta, però, consideren que la prioritat no és donar més competències a les autonomies sinó blindar els drets bàsics com la sanitat i l'educació.

El PP i Cs consideren que l'enquesta no té "cap credibilitat"

Tant els populars com Ciutadans han restat tota credibilitat al baròmetre del CIS perquè consideren que és un "organisme de campanya del PSOE", en paraules de la portaveu del PP, Dolors Montserrat. Segons el secretari general del partit taronja, José Manuel Villegas, els últims dos baròmetres són una "festa de la manipulació de dades que paguem tots" perquè "l'enquesta està feta des de Ferraz". Montserrat ha anat més enllà i ha dit que, ja que Sánchez obté tan bons resultats, per què no torna amb el seu "Falcon des dels Estats Units" i "convoca ara mateix eleccions". "Ja han dimitit dos ministres i jo ja dono per dimitida la de Justícia, Dolores Delgado, perquè la situació és vergonyosa. Nosaltres estem preparats per guanyar unes altres eleccions", ha afegit. Una hora després de la publicació del baròmetre, Cs ha anunciat que demanarà la compareixença del director del CIS, l'històric líder socialista José Félix Tezanos.

Cargando
No hay anuncios

Per part del PSOE, la portaveu al Congrés, Adriana Lastra, ha assenyalat que no li agrada valorar enquestes però que els resultats d'aquest baròmetre són "molt positius". Ara bé, considera que cal continuar treballant "de manera continuada aliens al soroll" que fan la dreta i "les clavegueres de l'Estat" amb "xantatges" a la ministra de Justícia com el de l'excomissari Villarejo.

Podem no ha volgut entrar a valorar el fet que el PSOE tingui un avantatge de gairebé el doble de percentatge respecte a ells després de la moció de censura. En canvi, sí que ha destacat que el baròmetre "reveli que després de set anys de governs del PP veuen com la moció de censura ha generat una gran esperança que s'ha de concretar amb canvis reals", ha dit la portaveu adjunta del partit lila al Congrés, Ione Belarra. Amb tot, Podem considera que l'escenari polític és "totalment volàtil" i que els quatre partits estatals ara mateix podrien guanyar.

Cargando
No hay anuncios

Baròmetres amb intenció de vot mensuals

El d'aquest setembre és un baròmetre inèdit. Per primer cop s'han publicat enquestes amb intenció de vot dos mesos seguits. Amb l'arribada del PSOE a la Moncloa i la designació de Tezanos ha passat al capdavant del CIS i hi ha fet una sèrie de canvis. A més de tenir més pressupostos, es passen a fer enquestes amb intenció de vot mensuals –cosa que no es feia des del 1966– que es publiquen amb deu dies d'antelació, ja que aquesta enquesta se solia conèixer la primera setmana de l'octubre.

Cargando
No hay anuncios

Tot i el canvi al CIS, continua sense preguntar-se pel suport a la monarquia. És una pregunta que va caure fa quatre anys amb el relleu a la Zarzuela. Podem demana que s'inclogui de nou per saber el suport a Felip VI i al rei emèrit després de l'escàndol de Corinna.

Baròmetre del CIS de l'agost del 2018 (PDF)