Judicialització

Bárcenas torna a judici per la caixa B

L’extresorer assegura que ha intentat negociar amb l’actual PP però Casado se’n desvincula

LAIA FORÈS / MIREIA ESTEVE

Madrid / L’hospitalet De Ll.L’extresorer del PP Luis Bárcenas tornarà a seure avui al banc dels acusats mentre el partit liderat per Pablo Casado conté l’alè. Bárcenas, que s’enfronta a una pena de cinc anys més de presó pels suposats pagaments en negre de les obres de reforma de la seu estatal del PP, va fer ahir un nou intent de vincular l’actual direcció del partit amb presumptes converses secretes perquè no confessi davant el jutge de l’Audiència Nacional tot el que sap.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista publicada ahir al diari El Mundo, Bárcenas assegura que ha negociat amb dues persones “molt vinculades” actualment al PP per “enterrar la destral de guerra”. Però les negociacions no han tingut èxit perquè, “un cop més”, els interlocutors no han complert les seves promeses, assegura. “A canvi d’enterrar la destral de guerra amb el PP i retirar-me com a acusació en el cas dels discos durs, ells em van oferir unes contrapartides molt clares”, que no es van concretar. “Començo a estar-hi acostumat”, afegeix. Un dels objectius de l’extresorer era evitar que la seva dona, Rosalía Iglesias, entrés a la presó.

Cargando
No hay anuncios

L’extresorer dona per trencades les negociacions i afirma que se sent “enganyat” pels populars. Bárcenas no revela la identitat de les dues persones pròximes al PP amb qui hauria negociat però El Mundo apunta que un dels suposats negociadors seria membre de l’actual junta directiva del partit, un dard enverinat que, si és cert, desmuntaria la tesi de Casado segons la qual abandera un PP renovat que ha girat full de l’etapa de Mariano Rajoy i del finançament irregular.

Casado se’n desmarca

Cargando
No hay anuncios

Des del PP fins ara havien intentat obviar la qüestió en campanya i només responien a les preguntes que els feien els periodistes -quan n’admetien-. Però ahir s’hi van referir sense embuts en un acte de campanya electoral a l’Hospitalet de Llobregat. “El PP no és Bárcenas. El PP és Miguel Ángel Blanco, Paco Cano i herois que van donar la vida per la llibertat i per Espanya”, va afirmar amb un to greu el candidat del PP Alejandro Fernández. “Estic molt orgullós d’aquest PP, del PP heroic”, havia dit poca estona abans el líder estatal, Pablo Casado, que ahir va tornar a Catalunya per a la campanya.

En privat, fonts del PP van ser més contundents a l’hora de desmarcar-se de Bárcenas i van arribar a amenaçar l’extresorer amb una denúncia. “L’actual direcció estatal del PP no ha parlat mai amb delinqüents i actuarà legalment contra qualsevol falsedat o calúmnia d’estratègies processals que permetin mentir i difamar”, van advertir.

Cargando
No hay anuncios

El judici arrencarà amb molta expectació després que Bárcenas, que ja ha sigut condemnat a una pena de presó de més de 29 anys per la trama Gürtel, comuniqués a la Fiscalia Anticorrupció que hi col·laboraria i aportaria totes les proves que demostrarien el presumpte finançament irregular del partit.