L'endemà que assegurés que el PP va intentar-lo subornar amb 500.000 euros en negre a canvi de manipular els papers sobre la caixa B, Luis Bárcenas ha negat "animadversió" cap al partit. Només hi ha un retret cap als seus excompanys, amb alguns dels quals va teixir amistat, que és la "covardia de no donar la cara" sobre la corrupció. "L'únic que em molesta és la covardia de no reconèixer errors, que ens hem finançat irregularment. En una situació en què estem tots fora de la política i que no se'ls pot exigir responsabilitat política, em sembla covard que no donin la cara", ha afirmat Bárcenas a l'inici de l'interrogatori del seu advocat. En la segona jornada de declaracions al judici sobre la caixa B del PP, l'extresorer ha dit que la seva confessió de 2 de febrer no té res a veure amb una negociació "delirant" per perjudicar el PP a les eleccions catalanes, tal com va suggerir el president actual del partit, Pablo Casado.
Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi
Més aviat, la confessió respon a "seguir col·laborant amb la justícia", ha assegurat Bárcenas. El 15 de juliol de 2013, l'extresorer va parlar amb el jutge Pablo Ruz per primera vegada de l'existència de la caixa B i dels papers publicats el febrer d'aquell any a El País, i ara ha negat haver canviat la seva versió en els últims anys. L'extresorer ha puntualitzat que durant el judici de l'època I de la Gürtel, en el qual va ser condemnat, va evitar respondre sobre la qüestió dels sobresous a dirigents del PP perquè creia que podia entrar en "col·lisió" amb altres causes, però que mai ha discutit l'autenticitat de les seves anotacions. Tanmateix, ell mateix va reconèixer una fase de treva quan se li va prometre que la seva dona, Rosalía Iglesias, no entraria a la presó si guardava silenci. Una proposta que li hauria fet l'advocat Javier Iglesias, segons ha explicat, el mateix que li hauria ofert mig milió d'euros per falsejar les seves notes.
De fet, si no ha pogut col·laborar més, ha argumentat, és perquè no disposa de les proves que acreditin les seves acusacions. En un interrogatori del seu advocat únicament centrat en situar Bárcenas com a víctima, ha carregat contra el cas Kitchen: l'operació presumptament finançada amb fons reservats autoritzats pel ministeri de l'Interior per sostreure-li informació comprometedora pel PP. "La documentació estaria relacionada amb els Papers de Bárcenas. L'objecte del seu apoderament no seria el de posar-los a disposició de l'autoritat judicial, sinó que no poguessin ser utilitzats per Bárcenas en perjudici del partit", ha llegit l'acusat d'un escrit de la Fiscalia relacionat amb la investigació que s'instrueix al jutjat central d'instrucció número 6 de l'Audiència Nacional. "El que diu el ministeri públic és que dirigents del PP s'haurien servit de la Policia Nacional per aconseguir objectius particulars", ha afegit.
Documents a la destructora de Rajoy
Entre el que se li va robar, tal com va avançar en el seu escrit enviat a la Fiscalia el 2 de febrer, hi hauria la gravació d'una conversa al despatx de Rajoy en què l'expresident del PP posa el crit al cel pel fet que Bárcenas encara guardi documentació sobre la caixa B. "A continuació es gira i a la destructora que tenia al darrere destrueix dos documents", ha relatat l'extresorer sobre aquella reunió. També ha desaparegut una conversa amb l'exsecretari general Javier Arenas que suposadament hauria quedat en mans de l'excomissari de la Policia Nacional Andrés Gómez Gordo. "Si no ha destruït els àudios els hauria d'aportar", ha apuntat.
Al sumari sí que hi consta, en canvi, una conversa entre l'exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal i l'excomissari José Manuel Villarejo en la qual l'exministra parla de "perseguir Luis Bárcenas". Que entre ells no hi ha una "especial amistat" és una cosa "patent i àmpliament coneguda", ha dit l'extresorer, però ha volgut deixar clar que "l'animadversió" la sent Cospedal cap a ell. Aquest dilluns, després que en la primera jornada d'interrogatori afirmés que va entregar un sobre amb 25.000 euros a l'ex número 2 del partit abans de plegar com a tresorer, Cospedal va emetre un comunicat en què acusava Bárcenas de "tornar a mentir" i recordava que el 2015 va ser condemnat per injúries per aquestes mateixes acusacions.
Bárcenas, que porta anys immers en problemes judicials vinculats al PP, ha demostrat tenir preparades les seves respostes i, fins i tot, ha tirat d'ironia quan ha negat haver "negociat" amb el partit a través d'Enrique López, l'actual secretari de justícia de la formació conservadora i conseller del govern d'Isabel Díaz Ayuso. El que va fer és posar en contacte Jesús Santos, lletrat del PP -"present en aquesta sala", ha anotat Bárcenas-, i un amic seu per fer una "exposició de postures". És la mateixa versió que han donat tots els protagonistes d'aquest episodi. "Com a mínim en això no he mentit", ha comentat l'extresorer.
L'arquitecte de les obres de Génova nega haver cobrat en B
Després de Bárcenas ha estat el torn de Gonzalo Urquijo, soci de l'empresa Unifica, encarregada de les reformes de la seu del PP. Des del principi ha negat que cobrés en B i que mantingués una reunió amb els extresorers Álvaro Lapuerta i Bárcenas en què se li proposés la fórmula en negre, tal com va sostenir dilluns el principal acusat de la causa. "Aquesta reunió no l'he tingut mai i mai se m'ha ofert això", ha subratllat. Sí que ha reconegut peculiaritats en alguns documents, com per exemple anotacions manuscrites en rebuts de xecs pagats per part del partit en els quals va escriure que "no s'abonava res més per altres conceptes" per ordre dels seus interlocutors al PP. "Demanaven coses estranyes", ha admès.
En aquest sentit, ha volgut contextualitzar que es tractava d'una obra en un edifici d'un partit polític i que Bárcenas era pràcticament un "intocable". "Era com un Déu", ha asseverat, i ha afegit: "No diré que si te la trobes a l'ascensor t'apartes, però gairebé". Un cop ha acabat l'interrogatori de fiscal, l'extresorer del PP ha recollit les seves coses i ha marxat de la sala, fet que ha provocat que dos funcionaris policials s'aixequessin d'immediat per a custodiar-lo, atès que es troba en presó preventiva. El jutge l'ha dispensat d'acudir a les sessions.