Política 07/02/2013

Anticorrupció interroga més de dues hores el predecessor de Bárcenas com a tresorer del PP

Trías va assegurar ahir que Bárcenas li havia ensenyat la llibreta que ha publicat 'El País', i aquest ho va negar

Ara
2 min
L'extresorer del PP Álvaro Lapuerta arriba a la Fiscalia Anticorrupció / EFE

MadridL'extresorer del PP Álvaro Lapuerta, al capdavant dels comptes del PP entre el 1993 i el 2003, ha declarat prop més de dues hores davant la Fiscalia Anticorrupció pel cas dels suposats sobresous en negre a la cúpula del partit procedents de donatius, la majoria il·legals, a través d'una comptabilitat B. Lapuerta ha arribat quan faltaven uns minuts per a les 10 h a la seu de la Fiscalia Anticorrupció i n'ha sortit a les 11.56 h. L'antecessor en aquest càrrec de Luis Bárcenas ha contestat a totes les preguntes que se li han formulat sobre la suposada comptabilitat B del PP, segons fonts jurídiques.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la declaració, Lapuerta ha estat acompanyat del seu advocat i a la diligència ha assistit també l'advocat de Bárcenas. En sortir de la Fiscalia Anticorrupció, Lapuerta no ha fet declaracions als mitjans de comunicació.

Ahir ja van declarar l'altre extresorer, Luis Bárcenas, i l'exdiputat Jorge Trías, que havia assegurat a 'El País' que havia vist la llibreta de Bárcenas. Trias va insistir davant el jutge que els papers manuscrits que va publicar 'El País' amb les entrades i sortides de diners a través d'una comptabilitat paral·lela es corresponen amb la llibreta original que Bárcenas li havia ensenyat anys enrere.

Bárcenas, en canvi, va negar rotundament l'existència d'una comptabilitat B al PP. Segons 'El Mundo', l'extresorer va negar haver ensenyat els papers a Trías i va dir que aquest actua per venjança després d'haver demanat diners i càrrecs al PP, sense èxit. Bárcenas va assegurar que al PP només hi havia alguns complements de sou i que sempre amb fons en A i aplicant la corresponent retenció fiscal. A més, l'exresponsable de les finances del PP es va sotmetre a una prova cal·ligràfica per determinar si les còpies dels apunts publicats a 'El País' es corresponen amb la seva lletra. A l'espera de les proves, dilluns, Bárcenas ja va negar els sobresous i que fos l'autor dels papers.

A partir d'aquests testimonis i d'altres –les empreses que suposadament haurien fet donacions al partit per sobre del que permet la llei–, la Fiscalia Anticorrupció determinarà si hi ha indicis de delicte. Si fos així, el procés passaria a mans del magistrat de l'Audiència Nacional Pablo Ruz, que investiga la trama Gürtel, en què està imputat Bárcenas. De moment, el ministeri públic no veu "indicis que permetin vincular" aquesta suposada comptabilitat opaca al PP amb els comptes descoberts a l'extresorer a Suïssa, on va arribar a tenir 22 milions d'euros d'origen ocult, dels quals 11 assegura que els va blanquejar amb Hisenda gràcies a l'amnistia fiscal.

stats