Política09/03/2016

Bárcenas detalla de memòria la caixa B del PP, sense aportar documents

Agències

BarcelonaL'extresorer del PP Luis Bárcenas ha detallat aquest dimecres al jutge, de memòria, els documents que figuraven en els discos durs dels ordinadors destruïts pel PP i que suposadament confirmaven la comptabilitat B del partit. No ha aportat, però, cap llistat o escrit que l'acrediti.

Inscriu-te a la newsletter Reflexions en nombres rodonsUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts jurídiques han informat que Bárcenas, que ha comparegut per segona vegada davant la titular del jutjat d'instrucció número 32 de Madrid després de fer-ho el 3 de febrer –en tots dos casos com a testimoni–, ha especificat que els ordinadors contenien un llistat de tots els donants del PP en els últims anys, així com de les reunions que ell i l'extresorer Álvaro Lapuerta van mantenir amb aquestes persones.

Cargando
No hay anuncios

També ha explicat que suposadament hi havia rebuts de pagaments efectuats amb la caixa B fets a Loewe, càrrecs en sastreries per a membres del partit, altres comprovants de la compra de corbates i altres regals.

Un altre dels arxius, ha afegit, recollia els detalls del pressupost de campanyes electorals del partit, en què apareixia un dèficit que normalment es cobria amb diners procedents de la caixa B. Als discs durs també hi hauria captures de pantalla de Luis Molero, caixer del PP, en què li donava indicacions sobre pagaments, i de Lapuerta sobre pagaments a alguns empleats del partit, però no als seus màxims dirigents.

Cargando
No hay anuncios

Pendents del judici de l'octubre

Ara bé, Bárcenas no ha pogut acreditar cap d'aquestes afirmacions amb cap document, ja que no troba el llistat del que contenien els discs durs i que va elaborar, segons sembla, a proposta del seu advocat d'aleshores, Javier Gómez de Liaño.

Cargando
No hay anuncios

Tant és així que en la seva primera declaració davant la jutge Rosa Maria Freire va parlar genèricament sobre el fet que els ordinadors guardaven documents comprometedors que posaven de manifest l'existència d'una comptabilitat B al PP, però no va especificar de què tractaven.

Però ara, segons fonts coneixedores de la declaració, Bárcenas ha assegurat que ha fet memòria d'aquests arxius, si bé no aconsegueix trobar el llistat. Tampoc disposa d'una còpia de seguretat dels discs durs, tot i que ha insinuat que no descarta que el partit pugui tenir-la.

Cargando
No hay anuncios

Segons les fonts, Bárcenas s'ha guardat informació sobre altres qüestions que revelarà a partir del mes d'octubre quan arrenqui el judici del cas Gürtel amb la finalitat d'utilitzar-les en la seva estratègia de defensa. En la seva primera declaració, Bárcenas va assenyalar la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, com la responsable de donar l'ordre d'esborrar els discs durs dels ordinadors que ell feia servir a la seu de Génova, un fet que es va portar a terme entre abril i juliol de 2013.

Bárcenas assegura que el febrer d'aquell any va contactar amb el vicesecretari d'autonomies i ajuntaments del PP, Javier Arenas, i un diputat d'Almeria per intentar recuperar els ordinadors. El PP està imputat per aquesta causa.