El que no expliquen els comptes del PP

El que el partit qualifica de "compromís de transparència" no detalla alguns dels capítols més importants de les despeses i els ingressos. L'any 2011 es va gastar 29,6 milions en "altres serveis" i va ingressar 70,1 milions d'"altres subvencions"

Fragment dels comptes fets públics pel PP, corresponent a l'any 2011
Ara
08/02/2013
2 min

BarcelonaEl Partit Popular ha fet públics aquest divendres els seus comptes, seguint el que el partit ha qualificat de "compromís de transparència". Però a l'hora de triar la informació feta pública a la pàgina web del partit, els seus responsables s'han limitat a mostrar els comptes corresponents al període 2008-2011, quan els papers sobre presumptes sobresous pagats durant l'etapa en què Luis Bárcenas era tresorer arriben justament fins a l'any 2007. A més, els comptes no són detallats, sinó molt genèrics. Tant, que el segon apartat més gran en el capítol de la despesa és el referit a 'altres serveis', sense aclarir quins són. Pel que fa als ingressos, el capítol més important és el d''altres subvencions', també sense detallar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Superàvit

Durant tot el període 2008-2011 el PP va tenir superàvit, és a dir, va aconseguir tenir més ingressos que despeses. Amb tot, el superàvit es va anar reduint any rere any; si el 2008 era de més de 10,1 milions d'euros, tres anys més tard s'havia reduït a 2,1 milions. Malgrat que els ingressos es van disparar, passant dels 84,3 milions del 2010 als 135,5 milions del 2011, les despeses van créixer encara més: 76,1 milions l'any 2010 i 133,3 un any més tard.

Salaris

El resum de les finances del PP publicat al web del partit detalla capítols com lloguers, manteniment, transports, assegurances, publicitat o salaris. Però la informació facilitada crida l'atenció tant pel que diu com pel que no diu. En el primer cas, resulta significatiu l'increment sostingut de les despeses de 'sous i salaris', en uns anys marcats de ple per la crisi. Les despeses de personal van passar dels 29,2 milions del 2008 als 34,8 milions tres anys més tard.

Publicitat

Més gran encara és el capítol de publicitat i relacions públiques, que absorbeix la part més important dels pressupostos. Dels 133,3 milions que el PP va gastar el 2011, 41,4 milions van correspondre a aquest capítol. Les despeses publicitàries van pujar de forma molt important durant tot el període, passant de 23,3 a 41,4 milions.

Despeses, sense entrar en detalls

Malgrat tractar-se d'un document que el PP presenta com un "exercici de transparència", és paradoxal que el segon capítol més important del pressupost sigui, pel que fa a les despeses, el d''altres serveis'. Els pressupostos detallen els diners que es destinen a informes i estudis, lloguers, manteniment de les seus, transports, assegurances i subministraments. No queda clar, però, què recull l'apartat d''altres serveis'. L'únic evident és que és el segon apartat més gran del pressupost, per darrere de la publicitat i per davant de les despeses de personal. També és evident que el PP destina cada vegada més diners a aquests 'altres serveis': 24,5 milions l'any 2008 i 29,6 l'any 2011.

Ingressos, també genèrics

El mateix caràcter genèric i sense entrar en detalls afecta la part dels ingressos. El partit detalla les subvencions electorals rebudes —que van passar de 26,7 a 49,2 milions gràcies al resultat dels últims comicis espanyols— i aspectes com ingressos per lloguers, quotes dels militants —11,4 milions el 2008 i 12,3 l'any 2011— i donatius, que van passar d'1,3 milions a 2,1 milions. En canvi, l'apartat més gran del capítol d'ingressos correspon a l'epígraf 'altres subvencions', sense detallar quines són; és un apartat quantiós i en augment, ja que va passar de 67,9 milions l'any 2008 a 70,7 tres anys més tard.

stats