DRET A DECIDIR
Política23/09/2014

Barcelona lidera el suport local al 9-N

Més de 660 municipis aprovaran els pròxims dies mocions a favor de la convocatòria de la consulta

Núria Martínez
i Núria Martínez

BarcelonaTres dies després que el Parlament aprovés la llei que ha de fer possible la consulta del 9-N, Barcelona i 378 municipis més van votar ahir la moció a favor de la convocatòria del referèndum. Arran de la crida de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM), el món local respon amb la visualització del seu compromís amb la consulta. A més, es compromet a facilitar tots els instruments necessaris perquè es pugui realitzar. Tot i que la llei de consultes encara no s’ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat, un total de 665 ajuntaments -al voltant del 70% del total- celebraran plens extraordinaris al llarg d’aquests pròxims dies per aprovar la moció de suport. La crida de l’AMI i l’ACM ha obtingut resposta de les quatre diputacions i de bona part dels consells comarcals. Girona, Badalona, Reus, Manresa, Tortosa, Balaguer, Vic, Ripoll, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat i Mataró, entre d’altres, també s’han decidit a votar-les.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si bé la llei de consultes aprovada divendres va comptar amb el suport del PSC, la moció votada ahir en el ple extraordinari de l’Ajuntament de Barcelona va topar amb una efusiva negativa del grup municipal socialista. Es va aprovar -amb una votació nominal a petició de socialistes i populars- amb 21 vots a favor i 12 en contra. CiU, ICV-EUiA i ERC hi van votar a favor, i el PSC i el PP, en contra. El president del grup municipal socialista, Gabriel Colomé, va justificar el seu vot per “les maneres i l’actitud del bloc sobiranista”. Els socialistes també reivindiquen que volen fixar la imatge que no són “ni unionistes ni secessionistes, sinó federalistes”. Minuts abans de la celebració del ple, però, els socialistes van donar la sorpresa i van anunciar que la majoria dels regidors no participarien en la votació. Només van fer-ho els tres regidors de la direcció: Assumpta Escarp, Carmen Andrés i Gabriel Colomé. Tots tres lluïen un adhesiu vermell en què es llegia “D’esquerres i federalistes”. Els altres vuit regidors i el nou alcaldable del grup, Jaume Collboni, van observar les discussions del plenari des de la tribuna de convidats.

Cargando
No hay anuncios

També hi van assistir la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega; la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, i el president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol, entre altres personalitats. Durant el ple, l’alcalde de la ciutat, Xavier Trias, va reivindicar que Barcelona, “com a capital de Catalunya, sempre estarà al costat del Govern”. A més, va afegir que el paper de la ciutat serà “molt important” perquè es pugui celebrar la consulta.

Suport del municipalisme

Cargando
No hay anuncios

En la mateixa línia es va mostrar el líder d’ICV-EUiA a la ciutat, Ricard Gomà, que va demanar “no expulsar la ciutadania de la seva pròpia sobirania”. El president d’UxB, Jordi Portabella (ERC), va defensar que el poble català “no vol seguir sent súbdit”. El president del PP de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, en canvi, va advertir l’alcalde que “s’està arriscant a prevaricar”, a més d’impulsar la “divisió de catalans”.

Per la seva banda, el president de l’AMI, Josep Maria Vila d’Abadal, va defensar ahir que la resposta rebuda pels consistoris catalans demostra que “el municipalisme està i ha d’estar al capdavant i al costat de la població que representa”. El president de l’AMI i també el de l’ACM, Miquel Buch, acompanyaran el pròxim 4 d’octubre tots els alcaldes que encapçalen ajuntaments on s’haurà aprovat el text per lliurar les actes dels plens al president de la Generalitat, Artur Mas.